Επιστήμες Υγείας

Γινόμαστε… ρομπότ: Συσκευή γιατρεύει όργανα με ένα απλό άγγιγμα! (βίντεο)


Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο και του Κολεγίου Μηχανικών της ίδιας πολιτείας των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία, τη Νανομεταμόσχευση Ιστών (Tissue Nanotransfection - TNT), η οποία μπορεί να παράγει οποιοδήποτε τύπο κυττάρου για θεραπεία στο σώμα του ασθενούς.

Μήπως γινόμαστε... ρομπότ; Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση τραυματισμένου ιστού ή για την αποκατάσταση της λειτουργίας ενός ηλικιωμένου ιστού, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων, των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών κυττάρων.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης αναγεννητικής ιατρικής δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Nanotechnology.

“Με τη χρήση της νέας μας τεχνολογίας Νανομεταμόσχευσης Ιστών, μπορούν να αντικατασταθούν τραυματισμένα ή προβληματικά όργανα. Αποδείξαμε ότι το δέρμα είναι μια 'εύφορη γη' όπου μπορούμε να αναπτύξουμε τα στοιχεία οποιουδήποτε οργάνου έχει πρόβλημα”, δήλωσε ο δρ Chandan Sen, διευθυντής του Κρατικού Κέντρου του Οχάιο για την Αναγεννητική Ιατρική και τις Κυτταρικές Θεραπείες, που συνεργάστηκε στην μελέτη με τον L. James Lee, καθηγητή χημικής και βιομοριακής μηχανικής στο κρατικό Κολλέγιο Μηχανικών του Οχάιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και χοίρους σε αυτά τα πειράματα. Στην μελέτη, κατάφεραν να επαναπρογραμματίσουν τα κύτταρα του δέρματος για να γίνουν αγγειακά κύτταρα σε τραυματισμένα πόδια που δεν είχαν ροή αίματος. Εντός μίας εβδομάδας, εμφανίστηκαν ενεργά αιμοφόρα αγγεία στο τραυματισμένο πόδι και από τη δεύτερη εβδομάδα, το πόδι ανέκτησε την λειτουργία του! Στις εργαστηριακές εξετάσεις, αυτή η τεχνολογία έχει επίσης αποδειχθεί ότι επαναπρογραμματίζει κύτταρα του δέρματος στο ζωντανό σώμα σε νευρικά κύτταρα, τα οποία εγχύθηκαν σε ποντίκια που υπέφεραν από εγκεφαλικό επεισόδιο, για να τα βοηθήσουν να αναρρώσουν.

https://www.youtube.com/embed/tMQ51Kj2tS0

“Αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, αλλά είναι εφικτό και μάλιστα με επιτυχία της τάξης του 98%. Με αυτή την τεχνολογία, μπορούμε να μετατρέψουμε τα κύτταρα του δέρματος σε στοιχεία οποιουδήποτε οργάνου με ένα μόνο άγγιγμα. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, δεν είναι επεμβατική και διατηρεί τα κύτταρα στο σώμα υπό ανοσολογική παρακολούθηση, οπότε δεν είναι καν απαραίτητη η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος”, δήλωσε ο Sen.

Η τεχνολογία Νανομεταμόσχευσης Ιστών έχει δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, ένα τσιπ που βασίζεται σε νανοτεχνολογία και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει φορτίο σε ενήλικα κύτταρα στο ζωντανό σώμα. Δεύτερον, είναι ο σχεδιασμός συγκεκριμένου βιολογικού φορτίου για μετατροπή κυττάρων. Το φορτίο αυτό, όταν μεταδίδεται στο δέρμα με το τσιπ, μετατρέπει ένα ενήλικο κύτταρο από τον ένα τύπο στον άλλο.

Η Νανομεταμόσχευση Ιστών δεν απαιτεί εργαστηριακές διαδικασίες και μπορεί να εφαρμοστεί επιτόπου και άμεσα στο σημείο της περίθαλψης. Η διαδικασία είναι επίσης μη επεμβατική. Το φορτίο παραδίδεται με την ενεργοποίηση της συσκευής με ένα μικρό ηλεκτρικό σήμα, σχεδόν ανεπαίσθητο από τον ασθενή.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές τον επόμενο χρόνο για να δοκιμάσουν αυτή την τεχνολογία στους ανθρώπους.

iatropedia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ