Κόσμος

Γιατί η Β.Κορέα στοχοποίησε το Γκουάμ; Τι λένε οι κάτοικοι - Οι συμβολισμοί και η στρατιωτική σημασία


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Μπορεί το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ να οδηγήσει σε πολεμική έκρηξη; Τα «παιχνίδια πολέμου» στον Ειρηνικό από ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα με πολύ σάλτσα από την μιντιακή προπαγάνδα, που πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις πετάει την σκούφια της, δίνουν την εικόνα πως ο πλανήτης ολόκληρος είναι με το... δάχτυλο στη σκανδάλη.

Αν πιστέψουμε τις....ανταποκρίσεις όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, με την ένταση μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ να κλιμακώνεται καθημερινά.

Η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα έχει άμεσα έτοιμο σχέδιο εκτόξευσης πυραύλων κατά της νήσου Γκουάμ -αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό- αγνοώντας τις απειλές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απλά αναμένει την τελική έγκριση του Κιμ Γιόνγκ Ουν όπως μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης της Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Πιονγιάνγκ σκοπεύει να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους με στόχους «κοντά στο νησί»

Σαν προφανή απάντηση στην υπόσχεση του Trump για «πυρκαγιά και μανία» σε περίπτωση απειλής για τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Βόρειο Κορέα, η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο για να επιτεθεί στο έδαφος του Γκουάμ, λέγοντας ότι θα “καταπιεί" το νησί με μια "περιβάλλουσα φωτιά".

Γιατί όμως το Γκουάμ;

Εκτός από το γεγονός ότι φιλοξενεί πάνω από 162 χιλιάδες άτομα, το Γκουάμ έχει καίρια στρατηγική σημασία για τον αμερικανικό στρατό. Με ένα μεγάλο ποσοστό των 544 χιλιομέτρων της έκτασης του να το καταλαμβάνει η βάση αεροπορικής δύναμης Andersen στο βορρά, η οποία φιλοξενεί τις περιστρεφόμενες στρατιωτικές βομβίδες Β-1, Β-2 και Β-52 και μια ναυτική βάση στα δυτικά, είναι κατανοητό γιατί το νησί αναφέρεται μερικές φορές ως «μόνιμος αερομεταφορέας» της Αμερικής. Όσον αφορά το προσωπικό, σε καταγραφή στις 31 Μαρτίου, το Γκουάμ διέθετε 4.290 ενεργούς στρατιωτικούς, προσωπικό Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, 1.739 Εθνική Φρουρά, καθώς και 2.133 αμάχους.

Πέραν της στρατιωτικής σημασίας υπάρχει και συμβολισμός αν πάει κανείς πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας...

Στις 21 Ιουνίου 1898, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν το Γκουάμ κατά τη διάρκεια του ισπανο-αμερικανικού πολέμου. Με τη Συνθήκη του Παρισιού, η Ισπανία παραχώρησε επισήμως το νησί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Γκουάμ έγινε μέρος μιας αμερικανικής τηλεγραφικής γραμμής προς τις Φιλιππίνες και ένα σημαντικό μέρος του πολεμικού σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Ιαπωνίας. Αν και ο Alfred Thayer Mahan, ο Robert Coontz και άλλοι οραματιζόταν το νησί ως "ένα είδος Γιβραλτάρ" στον Ειρηνικό, το Κογκρέσο απέτυχε επανειλημμένα να εκπληρώσει τα αιτήματα του στρατού να ενισχύσει το Γκουάμ.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αυτοκρατορικός Ιαπωνικός Στρατός στις 8 Δεκεμβρίου 1941 εισέβαλε στο Γκουάμ λίγο μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Οι Ιάπωνες μετονόμασαν αμέσως στο νησί σε "Omiya Jima" .

Η ιαπωνική στρατιωτική κατοχή του Γκουάμ διήρκεσε από το 1941 έως το 1944. Ήταν μια καταναγκαστική εμπειρία για τον λαό , του οποίου η αφοσίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ένα σημείο διαμάχης με τους Ιάπωνες. Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες παρέμειναν στο νησί και κρύφθηκαν από το λαό. Όλοι αυτοί οι στρατιώτες βρέθηκαν και εκτελέστηκαν από τις ιαπωνικές δυνάμεις το 1942. Μόνο ένας διέφυγε.

Η δεύτερη Μάχη του Γκουάμ ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 1944 με αμερικανικά στρατεύματα να προσγειώνονται στη δυτική πλευρά του νησιού μετά από αρκετές εβδομάδες βομβαρδισμού πριν από την εισβολή από το Ναυτικό των ΗΠΑ. Μετά από αρκετές εβδομάδες έντονων συγκρούσεων, οι ιαπωνικές δυνάμεις παραδόθηκαν επισήμως στις 10 Αυγούστου 1944.

Το Γκουάμ μετατράπηκε στη συνέχεια σε βάση για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Συνομιλία Τραμπ-Κυβερνήτη Γκουάμ

«Θα γίνεις διάσημος… Θα έρθουν τουρίστες», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος στον Εντι Μπάζα Κάλβο. Ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κυβερνήτη της νήσου, που αποτελεί αμερικανικό έδαφος και ο Κάλβο δημοσίευσε στο Facebook βίντεο από τη συνομιλία τους.

«Ποτέ δεν ένιωσα πιο ασφαλής ή σίγουρος», του είπε ο κυβερνήτης του Γκουάμ.

«Μην ανησυχείς για τίποτα… Εντι, θα γίνεις τρομερά διάσημος. Ολος ο κόσμος συζητά για το Γκουάμ και για εσένα», του απάντησε ο Τραμπ.

Μάλιστα, ο Αμερικανός του είπε ότι η κρίση αυτή θα είναι καλή για την οικονομία της νήσου. «Ο τουρισμός σας θα αυξηθεί, χωρίς να ξοδέψετε χρήματα. Σας συγχαίρω!», του είπε ακόμη ο Αμερικανός.

Πάντως οι ΗΠΑ ζεσταίνουν" μηχανές.

Δυο βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B Lancer της Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force - USAF) από την αεροπορική βάση της Ellsworth της Νοτίου Ντακότα απογειώνονται από την βάση Andersen στο Γκουάμ για "εκπαιδευτική άσκηση" στις 11 Αυγούστου εν μέσω της κρίσης ΗΠΑ και Βορείου Κορέας.

Τα βομβαρδιστικά B-1B Lancer βρίσκονται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για να επιχειρήσουν πλήγματα στην Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που το ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η άσκηση ήταν μια σαφής απάντηση στην προκλητικότητα της Πιονγιάνγκ.

Δείτε στο βίντεο:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Feddiebazacalvo%2Fvideos%2F1556523924414870%2F&show_text=0&width=560
https://twitter.com/StratSentinel/status/896665726794301441

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ