Κόσμος

Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα: Η Κίνα στο πλευρό της Β.Κορέας με τη Ρωσία να "βλέπει" πόλεμο - Και νέες πυρηνικές απειλές Ν.Τραμπ: "Θα εξαφανίσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν" (βίντεο)


Koινό σχέδιο Ρωσίας-Κίνας για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ. Μόσχα και Πεκίνο θέτουν όρους στον Ν.Τραμπ την απόσυρση του THAAD  και την παύση των στρατιωτικών ασκήσεων με Ν.Κορέα και Ιαπωνία. Η Κίνα στέκεται στο πλευρό της Β.Κορέας. Το Πεκίνο έθεσε σε ύψιστη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις του ενώ δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες από την προσομοίωση πλήγματος κατά του Αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD καθώς και των F-22.

Συνολικά 20 κινεζικοί πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί κατά ομοιώματος του Αμερικανικού THAAD και κατά Αμερικανικών F-22!

Πρόκειται για 4x DF-26C IRBMs, 10 x DF16A MRBMs, και 6 x CJ-10 LACMs.

O Ντόναλντ Τραμπ "τα παίζει όλα για όλα" από τη πλευρά του και επιμένει στις «πολεμικές» δηλώσεις.

«Αυτός ο άνδρας δεν θα ξεφύγει με αυτό που κάνει, πιστέψτε με», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Αν εκστομίσει μία απειλή, κάτι που κάνει εδώ και χρόνια, ή αν επιτεθεί στο Γκουάμ, σε άλλη αμερικανική περιοχή ή σε σύμμαχό μας, θα το μετανιώσει πραγματικά. Και θα το μετανιώσει γρήγορα», τόνισε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε όσους αποδοκίμασαν τις δηλώσεις του, σχολίασε ότι επέκριναν τα λεγόμενά του μόνο και μόνο επειδή βγήκαν από το δικό του στόμα.

«Αν κάποιος άλλος ξεστόμιζε ακριβώς τις ίδιες λέξεις, θα έλεγαν τι υπέροχη δήλωση. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα χαίρονται με αυτά που λέω, γιατί έχουν επιτέλους έναν πρόεδρο που ορθώνει ανάστημα για το έθνος, τους φίλους και τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε ο Τραμπ.

 

Η Ρωσία από την πλευρά της διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μίας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Β. Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα στο τέλος να υπερισχύσει η κοινή λογική.

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί "εάν". Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το "εάν" Ελπίζουμε ότι ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ, ως πιο ισχυρή χώρα, θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Σε έναν καβγά, ο πιο ισχυρός και έξυπνος θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα απομάκρυνσης από την επικίνδυνη γραμμή», είπε.

«Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία προσφέρει ένα πολύ λογικό σχέδιο ''διπλού παγώματος''. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ''παγώσει'' τις όποιες πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές, ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα ''παγώσουν'' τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης έκτασης, που χρησιμοποιούνται διαρκώς από τη Βόρεια Κορέα ως δικαιολογία για να γίνονται οι δοκιμές», συμπλήρωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

 

Από την πλευρά της η Κίνα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times, φαίνεται πως θα κρατήσει ουδέτερη στάση, εάν εξαπολύσει επίθεση η Βόρεια Κορέα κατά των ΗΠΑ. Ωστόσο τονίζει ότι αν η πρώτη επίθεση πραγματοποιηθεί από ΗΠΑ και Νότια Κορέα, τότε θα επέμβει για να την αποκρούσει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να ομιλούν και να ενεργούν με προσοχή ενώ μια κινεζική κρατική εφημερίδα έγραψε πως η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, διατυπώνοντας έτσι μια προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τα σχέδιά της να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος του νησιού Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να χαλαρώσει η παρούσα τεταμένη κατάσταση και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αντί να προβαίνουν διαδοχικά σε επιδείξεις ισχύος, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Στο μεταξύ, το σχόλιο της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αν η Πιονγκγιάνγκ εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, δημοσιεύεται αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε και πάλι χθες τον τόνο στις δηλώσεις του κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.

Εξαιτίας των εντάσεων, οι ασιατικές αγορές βυθίσθηκαν και πάλι σήμερα και οι ευρωπαϊκές μετοχές έμοιαζαν έτοιμες για τη χειρότερη φετινή εβδομάδας τους.

«Αυτή η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται στην Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων αυτής της γενιάς», σημειώνει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας ING για θέματα της Ασίας Ρόμπερτ Καρνέλ. «Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ενισχύει τον λεκτικό πόλεμο, οι πιθανότητες για μια διπλωματική λύση μειώνονται».

«Η Κίνα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές πως, αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που θα απειλούν έδαφος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αντίποινα, η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η Global Times,

«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν πλήγματα και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το βορειοκορεατικό καθεστώς και να αλλάξουν το πολιτικό σχέδιο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν», προσθέτει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άφησε σαφείς αιχμές για την επιθετική ρητορική των δύο ηγετών, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε σε στρατιωτικές λύσεις στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Η λεκτική κλιμάκωση σίγουρα δεν λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι «στρατιωτικές λύσεις» είναι έτοιμες και με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Η Άγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι μία κλιμάκωση θα ήταν λάθος απάντηση στο πρόβλημα.

«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση [...] Η Γερμανία θα συμμετάσχει εντατικά σε πιθανότητες για μη στρατιωτικές λύσεις», σημείωσε και παράλληλα κάλεσε για αυξημένη συνεργασία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανάμεσα στις δυνάμεις που μπορούν να επιλύσουν την κρίση, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Ήδη από χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ.

Έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ, και στον Κιμ Γιονγκ Ουν να «ηρεμήσουν» απηύθυνε και ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, προκειμένου να αποφευχθεί ένας καταστροφικός πυρηνικός πόλεμος .

Ο επικεφαλής των Εργατικών προειδοποίησε ότι δεν μπορεί κανείς να λειτουργεί επιπόλαια αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα, προσθέτοντας ότι η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ώστε να φέρει τους δύο ηγέτες μακριά «από το χείλος (του πυρηνικού πολέμου)».

Μιλώντας στο Μπρίστολ, ο Κόρμπιν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε επιπόλαια με τα πυρηνικά όπλα και τις ‘’πυρηνικές απειλές’’». «Ξέρετε κάτι; Μια πυρηνική έκρηξη δεν σταματά σε εθνικά σύνορα, δεν σταματά στην περιοχή που πέφτει η βόμβα».

Η Γαλλία έκανε λόγο για «αποφασιστικότητα» του Αμερικανού προέδρου που δεν δέχεται «ένα μέρος του εδάφους τους μπορεί να είναι αντικείμενο πυρών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων».

Όπως δήλωσε χθες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, η Γαλλία παρακολουθεί «με ανησυχία» την κρίση με τους πυρηνικούς πυραύλους του βορειοκορεατικού καθεστώτος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για «υπευθυνότητα και αποκλικάμωση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ