Αρχείο

Κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Βρετανίας: Διασύνδεσαν Σούδα-Κυπριακή ΑΟΖ με τα Αρχηγεία GCHQ-CIA - Ολική παράλυση των ρωσικών κινήσεων σε επιφάνεια και βυθό

Τεράστιο δίκτυο κατασκοπείας άπλωσαν ΗΠΑ-Βρετανία που εκτείνεται από την Σούδα καλύπτει όλη την Κυπριακή ΑΟΖ, την Κύπρο, και ενώνεται με το αρχηγείο της GCΗQ στη Βρετανία και της CIA στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά δημοσιοποιείται μια τέτοια κοινή συνεργασία (υποψίες και πληροφορίες υπήρχαν εδώ και δεκαετίες) ΗΠΑ-Βρετανίας- που αφορά τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Στην ουσία, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ ομολόγησαν πως εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν οι ίδιοι τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Αλλωστε ΗΠΑ-Βρετανία έχουν πολλές άκρως απόρρητες συμφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τώρα είναι ο ίδιος: Ο εντοπισμός και η παράλυση των ρωσικών κινήσεων σε επιφάνεια και βυθό. ΗΠΑ-Βρετανία θα "ακούν" και θα "βλέπουν" από την Μεσόγειο μέχρι τη Μέση Ανατολή. Επιβεβλημένη κίνηση μάλλον μετά τις ρωσικές αναβαθμίσεις σε Συρία-Λιβύη...

Χρησιμοποιούν την Κύπρο για παρακολουθήσεις οι Αμερικανοί αξιοποιώντας τις βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους Βρετανούς εγκαθιστούν και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν μηχανισμούς επικοινωνιών, χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως πεδίο για παρακολουθήσεις, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην ευρύτερη περιοχή αναφέρει δημοσίευμα.

Αμερικανοί σε συνεννόηση με το Λονδίνο έχουν εγκαταστήσει υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα οποία καταλήγουν στις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και αυτά με τη σειρά τους στο Αρχηγείο στο Cheltenham.

Στο σκηνικό αυτό που στήνεται από τους αγγλοαμερικανούς, η Λευκωσία έχει ενημερωθεί αν και η Ουάσινγκτον έχει υποδείξει πως δεν είχε καμία υποχρέωση να πράξει τούτο. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό έτυχε διαχείρισης μόνο από τον ΥΠΕΞ και δεν πέρασε από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία. Δηλαδή να εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή, την Επιτροπή Υποθαλάσσιων Καλωδίων, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των υπουργείων Άμυνας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εργασίας και Συγκοινωνιών.

Τα υποθαλάσσια καλώδια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν σχέση με τις επικοινωνίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο βασικός στόχος διά των καλωδίων αυτών είναι ο έλεγχος της περιοχής, κυρίως της θαλάσσιας - ότι κινείται στο βυθό και την επιφάνεια - καθώς και των επικοινωνιών.

Στη Βάση Ακρωτηρίου γίνεται η αναγκαία υποδομή. Πληροφορίες αναφέρουν πως η βρετανικών συμφερόντων εταιρεία Carillion ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου (στον χώρο του παλιού νοσοκομείου).

Κοντολογίς, θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται τα πάντα, γεγονός που δημιουργεί στη χώρας μας, με πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή, έναν «Μεγάλο Αδελφό».

Το επιχείρημα που προβάλλεται από αμερικανικής πλευράς είναι πως τα υποθαλάσσια καλώδια θα καταγράφουν «σεισμούς και τσουνάμια»!

Επιχείρημα που δεν ακούγεται ποσώς πειστικό ούτε στα αυτιά αυτών που το διατυπώνουν, ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή, που σημειώνει πως επισήμως οι Αμερικανοί δεν έχουν αναφερθεί στο σκοπό των καλωδίων.

Για την τοποθέτηση των καλωδίων, που έγινε την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2017, επιστρατεύθηκε ειδικό πλοίο, το CS Global Sentinel, το οποίο είχε φθάσει στην περιοχή της Κύπρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 από τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Παρέμεινε εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι τις 27 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο Ακρωτήρι κτίζεται υποδομή για αξιοποίηση όλου του υλικού που θα περνά μέσα από τα καλώδια και θα καταλήγει στις Βάσεις

Κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας και το έργο θα κοστίσει γύρω στα 90 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Το κτήριο, 10.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελεί το Κέντρο Επικοινωνιών των Βρετανών στην περιοχή. Δεν θα είναι όμως μόνο των Βρετανών αλλά και των Αμερικανών στους οποίους ανήκουν τα καλώδια.

Η εταιρεία Carillion, που έχει πολλές φορές στο παρελθόν κερδίσει διαγωνισμούς για έργα του Βρετανικού ΥΠΑΜ, φαίνεται να έχει την τεχνοτροπία σε θέματα επικοινωνιών καθώς το 2003 ανέλαβε την κατασκευή GCΗQ, Cheltenham.

Το κτήριο στο Ακρωτήρι αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων και μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί πολύ μπετόν. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το έργο στην ξηρά το ανέλαβαν οι Βρετανοί και στη θάλασσα οι Αμερικανοί.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο το κόστος του έργου συνολικά θα το αναλάβουν οι Αμερικανοί ή αν θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο κυβερνήσεις.

Σημειώνεται συναφώς ότι οι Βρετανοί την τελευταία περίοδο έχουν προχωρήσει σε έργα αναβάθμισης της αεροπορικής τους Βάσης στο Ακρωτήρι και βελτίωσαν διάφορες εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένου και του διαύλου.

Υπενθυμίζεται περαιτέρω ότι η στρατιωτική Βάση Ακρωτηρίου, η οποία είναι η μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική βάση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, πέραν της χρήσης της ως ενδιάμεσου σταθμού για στρατιωτικά αεροσκάφη και στρατιώτες για επιχειρήσεις, από το 1967 αποτελεί τη βάση για τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά αεροσκάφη..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν και τον σταθμό στον Αρχάγγελο στη Λευκωσία για τις επικοινωνίες.

Το πλοίο Global Sentinel Το CS Global Sentinel ναυπηγήθηκε στα ναυπηγία Levington Shipbuilder Ltd. στη Σιγκαπούρη το 1991 για την Transoceanic Cable Co θυγατρική της AT&T. Το 1997 πουλήθηκε στην Tyco Submirine Ltd (τώρα TE SubCom). Στην Κύπρο πρωτοήρθε το 1994 για να τοποθετήσει υποθαλάσσια καλώδια στο πρόγραμμα SEA-ME-WE-2 .

Ακολούθως ήρθε το 1995 για τα προγράμματα CADMOS και CIOS για λογαριασμό της CYTA για διασύνδεση Λιβάνου – Κύπρου και Ισραήλ – Κύπρου αντίστοιχα. Τον περασμένο Φεβρουάριο αναχώρησε από τη Σούδα της Κρήτης για την κυπριακή ΑΟΖ.

https://www.youtube.com/watch?v=Uot4-00SXkE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...