Κόσμος

Ιαχές πυρηνικού ολέθρου από Ν.Τραμπ - Εκτακτο διάγγελμα του κυβερνήτη του Γκουάμ προς το λαό με... "God Bless America" (βίντεο)


Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε ο κυβερνήτης του Γκουάμ μετά την στοχοποίηση της νήσου από τους πυρηνικούς πυραύλους του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οα δείχνουν ότι ο Ν.Τραμπ είναι έτοιμος να δώσει διαταγή επίθεσης. Πριν λίγο έκανε νέες δηλώσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε μια δήλωση περί της ισχύος του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το οπλοστάσιο αυτό δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί.

«Η πρώτη μου διαταγή ως Προέδρου ήταν να ανανεωθεί και να εκσυγχρονισθεί το πυρηνικό οπλοστάσιό μας. Είναι τώρα πολύ πιο δυνατό και πιο ισχυρό απ’ ό,τι ήταν ποτέ μέχρι τώρα», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του Γκουάμ, Εντι Κάλβο, μίλησε επί δύο λεπτά στους συμπατριώτες του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, τονίζοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον Λευκό Οίκο.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε.

Ο κυβερνήτης του Γκουάμ τονίζει στο διάγγελμα του πως

"Υπάρχουν πολλά επίπεδα άμυνας, μίλησα με τον Λευκό Οίκο σήμερα. Μια επίθεση στο Γκουάμ, είναι επίθεση κατά των ΗΠΑ. Είναι αμερικανική γη, και οι ΗΠΑ θα μας προστατεύσουν".

"θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει, προς το παρόν, καμία απειλή για το νησί μας... Το νησί μας ανήκει στις ΗΠΑ, ζουν 200.000 Αμερικανοί πολίτες και αν δεχθούμε επίθεση η Αμερική θα απαντήσει" και προσθέτοντας ότι "είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γκουάμ μιλώντας στο Associated Press δήλωσε ότι ελπίζει πως το νησί μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης από την Βόρεια Κορέα.

«Απλώς προσευχόμαστε ότι οι ΗΠΑ και το αμυντικό σύστημα που έχουμε εδώ είναι αρκετό για να μας προστατεύσει», είπε ο Μπέντζαμιν Κρουζ.

Nωρίτερα σήμερα όπως αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού η Πιονγιάνγκ «εξετάζει προσεκτικά» το σχέδιο αυτό διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα επίθεσης «θα τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρι Γιονγκ Χο, ανέφερε ότι είναι έτοιμη να δώσει στις ΗΠΑ ένα «σκληρό μάθημα» με την πυρηνική της δύναμη εάν υπάρξουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Β. Κορέα δεν πρόκειται να βάλει το πυρηνικό της πρόγραμμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο υπουργός χαρακτηρίζει τις νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ «κατασκευασμένες» και προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «απαντήσεις».

Η Βόρεια Κορέα έβαλε ξαφνικά στον παγκόσμιο χάρτη τη νήσο Γκουάμ καθώς ανακοίνωσε σήμερα ότι «εξετάζει προσεκτικά» σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Γκουάμ είναι ένα μικρό ηφαιστειογενές νησί του Ειρηνικού, που από το 1898 βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση.

Αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του Γκουάμ αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού.

Το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ με έκταση 549 τ.χλμ. και πληθυσμό 159.914. Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου. Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα.

Βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ