Κοινωνία

Η μετάλλαξη των ψευτοαναρχικών από “Ρομπέν των δασών” σε κλεπταποδόχους της γειτονιάς

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Η κλοπή και η κληρονομιά, αυτές είναι οι δυο πηγές του πλούτου”, έλεγε ο Βέλγος σουρεαλιστής & αναρχικός Λουί Σκυτεναίρ.

Η ομάδα των μπαχαλάκηδων γιατί -αναρχικούς δεν τους λες- που τις προάλλες
εισέβαλαν σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας και άδειασαν τα ράφια, υποτίθεται θέλοντας να στείλουν μήνυμα εναντίωσης στον καπιταλισμό που ανοίγει τέτοια μαγαζιά στην περιοχή των Εξαρχείων, απέδειξαν πως δεν είναι τίποτε άλλο από κοινοί κλεπταποδόχοι! Και κατά την θεωρία του Σκυτεναιρ πλούσια κομμάτια του συστήματος που πολεμούν!

Η κυβερνητική ανοχή στις αντιεξουσιαστικές ομάδες των οποίων η δράση ουδεμία σχέση έχει με τις βασικές αρχές του αναρχισμού, ανοίγει την όρεξη για επιθετικότερη τακτική στους επαγγελματίες προβοκάτορες των Εξαρχείων.

Μόνο που το ιδεολογικό υπόβαθρο αυτής της γενιάς είναι προφανέστατα συγκεχυμένο...

Λίγα χρόνια πίσω μια προηγούμενη γενιά κουκουλοφόρων είχε δείξει άλλα χαρακτηριστικά. Και τότε έκαναν “ρεσάλτο” στα σούπερ μάρκετ, με τη διαφορά πως σε εκείνη τη γενιά άνηκαν άτομα που κλέβοντας προϊόντα από τα ράφια και μοιράζοντάς τα στους περαστικούς επιχειρούσαν να πάρουν με το μέρος τους την κοινωνία. Να δώσουν ένα ιδεολογικό υπόβαθρο στις νομοκρατικά παράνομες πράξεις τους. Να δείξουν ότι νοιάζονται για τις ανάγκες του λαού. Βασική επιδίωξη των ανταρτών πόλης, μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνέκούς, ανα τον κόσμο και κατά καιρούς ήταν και παραμένει(;) η απόκτηση λαϊκού ερείσματος, προσπαθώντας να ριζώσουν στον πολίτη την εντύπωση ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Είχαμε φτάσει στο σημείο, λοιπόν, να αποκαλούνται “Ρομπέν των σούπερ μάρκετ” όλοι αυτοί που συχνότατα έκαναν ολιγόλεπτες επιδρομές σε διάφορα πολυκαταστήματα ανά την πρωτεύουσα και με τα...λάφυρα γέμιζαν το...καλάθι της νοικοκυράς. Πως φτάσαμε λοιπόν από αυτούς τους “ανοιχτοχέρηδες” κουκουλοφόρους στους σημερινούς αδίστακτους κουρσάρους που εμφανίζονται από το πουθενά και με το άλλοθι των αντικαπιταλιστικών εκκαθαρίσεων τρομοκρατούν εργαζόμενους και περίοικους, γιατί όσον αφορά στις εταιρείες που βρίσκονται από πίσω από μαγαζιά προφανώς και δεν ιδρώνει το αυτί τους;

Όσο για το επιχείρημα πως αντιλαμβάνονται “τα Εξαρχεια ως ένα επαναστατικό πεδίο αντίστασης” που γρ΄φουν στην ανακινωσή τους μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσει.... Τα Εξάρχεια είναι μια φοκλορ εκδοχή “επαναστατικής” γειτονιάς και το μόνο που απομένει είναι να ενσωματωθούν στον τουριστικό οδηγό του Δήμου Αθηναίων ως εναλλακτική πρόταση για τους επισκέπτες της πόλης!

Οι πραγματικοί αντιεξουσιαστικοί πυρήνες έχουν πάρει τα...μπογαλάκια τους από τα Εξάρχεια εδώ και χρόνια....

 

Διαβάστε εδώ την ανάληψη ευθύνης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ