Κυπριακό

Ερχεται πολιτικός και εθνικός σεισμός: Εφτασε στη Λευκωσία ο «Φάκελος της Κύπρου» μέσα σε 11 κούτες - Η ψηφιοποίηση θα "ταράξει τα νερά" βγάζοντας πολλά στην φόρα

Η απόφαση για την ψηφιοποίηση του αποκαλούμενου Φακέλου της Κύπρου θα σηκώσει ‘‘πολύ σκόνη‘ στο ελληνικό πολιτικό σύστημα , ειδικά όταν ανοιχθούν τα αρχεία για τον ‘‘Αττίλα ―2‘‘ , και την αδράνεια από ελληνικής πλευράς για πολλά γεγονότα και πτυχές της τραγωδίας . 

Με πτήση από την Αθήνα και στη συνέχεια με ειδικό όχημα έφτασαν στη Λευκωσία οι έντεκα αριθμημένες κούτες με 134 φακέλους- αντίγραφα του αρχείου του Φακέλου της Κύπρου με αποστολέα τη Βουλή των Ελλήνων.

Το υλικό παρέλαβε ο Πρόεδροςτης Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Τους φακέλους συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής και η Διευθύντρια του νομοθετικού σώματος.

Τα κιβώτια με τα έγγραφα θα φυλάγονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα που μιλάμε εν έτει 2017,  η Τουρκία επιχειρεί να  ‘’ελέγξει‘’ το FIR Λευκωσίας κάνοντας  ακόμα πιο γνωστές τις προθέσεις για υφαρπαγή και του υπόλοιπου τμήματος του νησιού.

https://youtu.be/97dcdgVGLS8

Ο φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει επιστολές και υπηρεσιακά έγγραφα των κυβερνήσεων της συγκεκριμένης εποχής, εκθέσεις και καταθέσεις όσων ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα της ανατροπής του Μακαρίου αλλά και εκθέσεις με συνομιλίες με αξιωματικούς της Τουρκίας.

Η πρόσβαση για μελέτη ή παραλαβή εγγράφων από το αρχείο δεν ήταν και δεν είναι δυνατή από κανέναν μέχρι σήμερα. 

Τον Ιούνιο του 2015 ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου επισκέφτηκε τον χώρο στη Βουλή όπου φυλάσσονται τα πρακτικά της Βουλής και κασέτες που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από τον Ελληνικό κοινοβούλιο από το 1974 και μετά.

Στο  πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υπάρξει πρόσβαση των πολιτών στο υλικό, ολόκληρου του  φακέλου ο οποίος έχει  ψηφιοποιηθεί.

«Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ορθής αξιοποίησης του ‘Φακέλου της Κύπρου’ για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς, όπως προβλέπεται από το ίδιο το Πρωτόκολλο, με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο κοινοβουλίων», αναφέρουν Κύπριοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τον Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο , με το θέμα αυτό ασχολούνται ο  πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, ο Αναστάσιος Σακελαρόπουλλος ιστορικός, ο Κωνσταντίνος Αθανασίου, η Ελένη Δρούλια και άλλοι επιστήμονες.

Το υλικό που ψηφιοποιήθηκε στη βάση συνεννόησης των δύο Προέδρων, και σύντομα θα παραδοθεί στη Βουλή των Ελλήνων στην ψηφιοποιηθείσα μορφή του στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ρίχνει φώς σε επιμέρους πτυχές του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Πολλά  αναπάντητα ερωτήματα πιθανόν να βρουν ‘’απαντήσεις‘‘, όπως για παράδειγμα το θέμα της μη χρήσης των  υποβρυχίων  του ελληνικού ναυτικού που  αν και στις 20 Ιουλίου 1974 βρισκόντουσαν  ανοιχτά της Κερύνειας, πήραν άνωθεν εντολή να επιστρέψουν  στη Ρόδο.

Το θέμα της αποστολής με αεροσκάφη NORATLAS  μοίρας καταδρομών που κράτησε  με ‘‘νύχια και δόντια‘‘ το αεροδρόμιο της Λευκωσίαςμε τις γνωστές απώλειες από φίλια πυρά , την μη έγκαιρη κινητοποίηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων , ακόμη και όταν ο τουρκικός αποβατικός στόλος είχε αποπλεύσει και είχε ρότα για την Κερύνεια...και πολλά άλλα . 

Το ανόητο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και την ΕΟΚΑ Β΄, κατ' εντολή της Χούντας των Αθηνών, με σκοπό την Ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ' και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα .

https://youtu.be/zuXD9hjl2w0?t=2

Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, σε μια ασταθή περίοδο της ιστορίας της. Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ιδρυθεί  το 1960 και μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 οι Τουρκοκύπριοι μετακινήθηκαν σε θύλακες , ενώ στο νησί δρούσαν παραστρατιωτικές οργανώσεις  Τούρκοκυπρίων Εθνικιστών και παραστρατιωτικών.

Στο νησί προήδρευε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο οποίος ήτανε σε σύγκρουση με την Χούντα του Αθηνών, ενώ αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις ΗΠΑ. Στην Κύπρο επίσης, υπήρχαν Έλληνες στρατιωτικοί και στρατιώτες τόσο ως ξεχωριστή δύναμη (ΕΛΔΥΚ) όσο και εντός της Εθνικής Φρουράς.

Στις 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο, από την Εθνική Φρουρά. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε προς την Πάφο, πρόεδρος τοποθετηκε ο Νίκος Σαμψών όπου ανακύρηξε την "Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου".

https://youtu.be/O5YXvBUqgug?t=2

Στις 23 Ιουλίου 1974 ο Νίκος Σαμψών προ της διαφαινόμενης κατάρρευσης του κράτους  παραιτήθηκε, όπως και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Όμως τα γεγονότα στην Κύπρο συνέχισαν να ξετυλίγονται και με μια δεύτερη επιχείρηση, με την επωνυμία  ‘‘Ατίλλας ΙΙ‘‘, τον Αύγουστο του ιδίου έτους, που έδωσε την δυνατότητα στην  Τουρκία να καταλάβει το 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτοπίζοντας  180 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες ελληνοκύπριοι.

Αυτή η προδοσία που στοίχισε την ζωή σε Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους , ξεσπίτωσε ακόμα πολλούς χιλιάδες αμάχους  , δεν έχει ‘‘εκδικαστεί‘‘ ποτέ και δεν έχουν καταδικαστεί πιθανόν  όλοι οι ένοχοι. Το γιατί ….αντηχεί ακόμη και σήμερα από όλους όσους πολέμησαν σε αυτόν τον ‘’τρομερό  πόλεμο‘‘ , και οι οποίοι προδόθηκαν  , σύμφωνα με τους ίδιους.

 

Βούτσης για φάκελο Κύπρου: Καθυστερήσαμε πολύ και μια συγνώμη δεν αλλάζει τίποτα

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του στη Λευκωσία αναφερόμενος στην παράδοση του υλικού για τον Φάκελο της Κύπρου, είπε πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση αλλά έγινε το βήμα. Ο χρόνος σημείωσε, είναι ποιοτικό στοιχείο και μια συγνώμη δεν αλλάξει τίποτα.

Κατά τον κ. Βούτση θα ακολουθήσουν και άλλοι αρχειακοί χώροι στην Ελλάδα όπως το υπ. Εθνικής άμυνας.

Σύντομα οι δύο επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής της Κύπρου, θα μελετήσουν το υλικό και θα αρχίσουν να δίνονται στοιχεία στη δημοσιότητα με τον αποχαρακτηρισμό απορρήτων εγγράφων. Κατέστησε σαφές πως στόχος δεν είναι να φύγουν τα στοιχεία από μία αποθήκη στην Ελλάδα και να τοποθετηθούν σε μια άλλη αποθήκη της Κύπρου, αλλά να δοθεί πρόσβαση στους πολίτες για να ενημερωθούν.

Ο Νίκος Βούτσης απηύθυνε έκκληση να ανοίξουν και τα αρχεία της Τουρκίας για να φωτιστούν και άλλες πτυχές της τραγωδίας της Κύπρου. Σημείωσε πως θα ήταν ευτυχής αν τα στοιχεία του φακέλου της Κύπρου παραδίδονταν στην επανενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε πως είχε διαπιστωθεί ότι έλειπαν 11 μαρτυρίες, πολύ σημαντικές, από πρωταίτιους και οι φάκελοι δεν εντοπίστηκαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι φάκελοι αυτοί να βρεθούν κάποια στιγμή και να έχουν «παραπέσει» λόγω εσωτερικών μετακομίσεων στη Βουλή. Όπως όμως είπε, βρέθηκαν οι ηχογραφημένες μαρτυρίες, έγινε απομαγνητοφώνηση και έτσι το υλικό αποκαταστάθηκε πλήρως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικά στοιχεία για τη τραγωδία της Κύπρου υπάρχουν στο υπ. Εθνικής άμυνας, στο υπ. Εξωτερικών και στην ΕΥΠ, αλλά και στη κατοχή πολιτών. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να συγκεντρωθούν και να τύχουν επεξεργασίας και ταξινόμησης, ώστε να αξιοποιηθούν για συμπλήρωση του φακέλου.

Το υλικό του φακέλου της Κύπρου που κατείχε η Βουλή των Ελλήνων, και μεταφέρθηκε στη Κύπρο θα παραδοθεί επισήμως σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής Βουλής σε λίγο. Την ολομέλεια της Βουλής θα προσφωνήσει ο Νίκος Βούτσης ενώ στη συνεδρία θα παρίσταται και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ