Οπλικά συστήματα

Διασυνδέουν με δορυφόρους ολόκληρο τον στόλο τους οι Τούρκοι εγκαθιστώντας σταθμούς SATCOM - Αποκτούν πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Πρωτόγνωρες δυνατότητες ετοιμάζεται να αποκτήσει ο τουρκικός στόλος ο οποίος θα διασυνδεθεί μέσω των σταθμών SATCOM με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους  TURKSAT .

Τελευταίο επίτευγμα η εγκατάσταση , σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, από την κρατική εταιρεία ASELSAN τερματικών σταθμών  SATCOM πλήρως υποστηριζόμενους από τους  δορυφόρους TURKSAT στα ταχέα πολεμικά πλοία κλάσεως KILIC, προσδίδοντας «άλλες» δυνατότητες στην ηγεσία του τουρκικού ΠΝ.

https://youtu.be/7yJ5kj32_V0?t=6

Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες  Aselsan και Astrium έχουν τοποθετήσει 16 τερματικά τύπου  GEMI στις φρεγάτες τύπου MEKO 200 και κλάσεως O.H.PERRY του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο του σχεδίου διασύνδεσης  στρατιωτικής φύσεως δορυφορικών επικοινωνιών .

Αυτή η σημαντικότατη  δυνατότητα σε συνδυασμό με το σύστημα επικοινωνιών των τουρκικών δυνάμεων (TAFICS), παρέχει την επίγεια στρατιωτική υποδομή SATCOM ενός πλήρως ολοκληρωμένου δικτύου διακλαδικών επικοινωνιών.

Με απλά λόγια ο τουρκικός στόλος σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι δικτυωμένος και διασυνδεμένος με το σύνολο των τουρκικών δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά στο διάστημα,παρέχοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες , ειδικά σε μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και το Αιγαίο πέλαγος.

Πρόκειται αρχικά  για επικοινωνία μέσω  αναμεταδοτών Χ-BAND ζώνης συχνοτήτων με τους  δορυφόρους  TÜRKSAT-2A, οι οποίοι είναι κατασκοπευτικοί δορυφόροι , όπως και ο GOTURK .

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος , το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα έχει στην διάθεση του  το πλεονέκτημα ενός ανεξάρτητου, στατικού επίγειου σταθμού απευθείας δορυφορικών επικοινωνιών τριών διαύλων, για απευθείας επικοινωνία με όλα τα πολεμικά πλοία.

Ανάλογα πλοία με τα τουρκικά είναι οι ελληνικές ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν. Για παράδειγμα η  πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) έχει μήκος 61,9 μέτρα πλάτος 9,5 μέτρα και βύθισμα 2,5 μέτρα. Το εκτόπισμα της φτάνει τους 580 τόνους και χάρις στο προωστικό σκεύος της το οποίο αποτελείται από 4 κινητήρες ντίζελ MTU 16V 595 TE 90 μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 34,25 κόμβων.

https://youtu.be/dNHry08ynAo?t=3

Ο οπλισμός της χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως  "βαρύς" για ένα σκάφος αυτού του εκτοπίσματος και κατηγορίας και περιλαμβάνει ένα κύριο πυροβόλο 76/62 χλστ Super Rapido της ιταλικής εταιρεία OTOBREDA, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet MM-40 Block3, 2 πυροβόλα των 30 χλστ της OTOBREDA τοποθετημένους σε επανδρωμένους πυργίσκους Single30/SAFS της ιταλικής εταιρείας κατασκευασμένους από τα ΕΑΣ, ένα αντιβληματικό σύστημα (CIWS) Mk 31 GMWS RAM το οποίο φέρει 21 βλήματα RIM-116 RAM σύστημα αντιμέτρων ALEX με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130 χλστ.

O ηλεκτρονικός εξοπλισμός της πυραυλακάτου ΡΙΤΣΟΣ (Ρ71) περιλαμβάνει 3D ραντάρ ΜW08, ραντάρ επιτήρησης Variant και ναυτιλίας BridgeMaster E, ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2, ηλεκτροπτικό σύστημα ελέγχου βολής MIRADOR, ραντάρ έρευνας επιφανείας (LPI) SCOUT Mk2, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR-300SLW, ζεύξη δεδομένων Link-11 και τέλος Σύστημα Διαχείρισης Μάχης τύπου TACTICOS.

Εφόσον αποκτήσει διασύνδεση με δορυφόρο θα αποτελεί ακόμα πιο τεράστιο φόβητρο  για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό .

Η Ελλάδα διαθέτει σχετικής «εμβέλειας»  ανάλογα συστήματα προς το παρόν μόνο στα εμπορικά πλοία , με διασύνδεση όμως με «ξένης» ιδιοκτησίας δορυφόρους.

Σαφώς και η χώρα μας διαθέτει ανάλογες με τις τουρκικές δορυφορικές ικανότητες με την  λειτουργία  Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους, έπειτα από  συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα, με ποσοστό 2,5%, και η Γερμανία.

Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα. Η μέγιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δορυφόρων γίνεται από κοινού από τις έξι χώρες, η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει.

Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει ενδεχομένως να "επεκταθεί" και στις μονάδες επιφανείας μας του ελληνικού πολεμικού στόλου ως "αντίδοτο" των τουρκικών σχεδίων.

Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα έχει ενταχθεί στις χώρες εκείνες που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία έχει  πλεονέκτημα στην διαχείριση της πληροφορίας με ταχύτητα και κυρίως με "χειρουργική ακρίβεια".

Οι Τούρκοι όμως διαθέτουν στο διάστημα το δικό τους «στόλο» δορυφόρων με τους οποίους ενισχύουν τα μέγιστα τις αμυντικές δυνατότητες τους , οι οποίες αναβαθμίζονται αλματωδώς ημέρα με την ημέρα.

Πλέον όμως, στο Αιγαίο κανείς δεν μπορεί να «κρυφτεί» από κανέναν και όλα θα παιχθούν στην ναυτοσύνη ( υπερτερούμε πραγματικά) και τα οπλικά συστήματα που θα διαθέτουν οι δύο πλευρές.

Η πλάστιγγα παρόλα αυτά «γέρνει» ακόμα υπέρ της Ελλάδος, αλλά με την προσθήκη του τουρκικού αεροπλανοφόρου Anadolou, και των αεροσκαφών F-35 σε συνδυασμό με την συνεχή ναυπήγηση νέων μονάδων επιφανείας από τους Τούρκους , το "παιχνίδι" στο επίπεδο τεχνολογίας  θα αλλάξει δραματικά, ειδικά   αν δεν «επιταχύνουμε»…τώρα , αύριο ίσως να  είναι αργά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ