Περιβάλλον

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Κύθηρα: Πλησιάζει σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί- Τα Ελληνικά «PZL» σβήνουν ακόμη τις αλβανικές φωτιές...

Αναζωπυρώθηκε δυστυχώς η φωτιά στα Κύθηρα που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (04.08.2017), λίγο μετά τις 11. Πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου στα Κύθηρα, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στην περιοχή επιχειρούν 23 οχήματα, 61 πυροσβέστες, 57 άτομα πεζοπόρο, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Σύμφωνα με κατοίκους, δόθηκε εντολή για την εκκένωση του οικισμού Μυλοπόταμος για λόγους ασφαλείας, καθώς η πυρκαγιά, που νωρίτερα είχε περιοριστεί, προσεγγίζει σπίτια. Σύμφωνα με κατοίκους η φωτιά είναι στα 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι του οικισμού.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι αρχές τους κατεβάζουν σε παρακείμενη παραλία.

Ο δήμαρχος των Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγές της Πυροσβεστικής διευκρίνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι κάποιος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τηλεόραση της ΕΡΤ έχει εκκενωθεί ο οικισμός Αραίοι.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά εκκενώθηκε το χωριό Πιτσινάδες και στη συνέχεια ο δήμαρχος Κυθήρων το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε να εκκενωθεί άμεσα ο οικισμός Κυπριωτιάνικα.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν όλο το βράδυ οι πυροσβέστες στα Κύθηρα, για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί το πρωί της Παρασκευής.

Με το πρώτο φως της ημέρας «σηκώθηκαν» και τα εναέρια μέσα και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές του νησιού διεκόπη το ρεύμα, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Έκκληση κάνει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Κομνηνός να μην φύγουν τα εναέρια μέσα γιατί η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη.

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια».

«Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», αναφέρει η κάτοικος Μυλοπτάμου κ. Καλλιόπη Καρύδη.

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύψαμε χτες, η Ελλάδα εξακολουθεί να συνδράμει παρά τις δικές της φωτιές ,την Αλβανία με δύο αεροσκάφη τύπου “PZL” από την Αεροπορική Βάση της Κέρκυρας για δεύτερη ημέρα.

Σημειώνεται επίσης, ότι η χώρα μας προσέφερε και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης...

Δείτε εικόνες από τα  kithiraikanea.blogspot.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...