ΗΠΑ

"Russiagate": Τσουνάμι παραιτήσεων πλήττει τον Τραμπ - Ποιοι φεύγουν λόγω σχέσεων με Ρωσία - Τι βρέθηκε εναντίον του

Οι μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ δημοσίευαν στα ΜΜΕ της χώρας πληροφορίες που είχαν συλλέξει κατά του Ν.Τραμπ και της οικογενείας του για σχέσεις με τη Ρωσία και ειδικά τη συνάντηση του Ντόναλντι Τραμπ "τζούνιορ" με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, που λέγεται ότι είναι κατάσκοπος...

Τσουνάμι παραιτήσεων βομβαρδίζει την κυβέρνηση Ν.Τραμπ: Παραιτούνταιο ΥΠΕΞ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον θα εγκαταλείψει τη θέση του πριν από το τέλος του χρόνου εξαιτίας των πολλών διαφωνιών που έχει με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και της έρευνας για σχέσεις με τη Ρωσία.

Είναι προφανές πως τα "γεράκια" και οι Μυστικές Υπηρεσίες δεν θα αφήσουν τον Ν.Τραμπ να κυβερνήσει και να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγα 24ωρα , ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ ανακοίνωσε την παραίτησή του. 

Ο Άνθονι Σκαραμούτσι, οικονομικός σύμβουλος, ανέλαβε τη θέση που μέχρι πρότινος είχε ο Σπάισερ.

Η παραίτηση του είναι απόρροια της αναταραχής στη νομική και επικοινωνιακή ομάδα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της μεγάλης έρευνας για πιθανές επαφές μεταξύ της προεκλογικής καμπάνιας του πλανητάρχη με τη Ρωσία.

Ο Τίλερσον έχει πολλές διαφορές με τον Λευκό Οίκο, μεταξύ αυτών και αναφορικά με την αμερικανική πολιτική απέναντι στο Ιράν, το Κατάρ όπου State Department και Ν.Τραμπ είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και δηλώσεις.

Αν και ο υπουργός Εξωτερικών είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του ως το τέλος του έτους, δύο πηγές δήλωσαν το Σαββατοκύριακό ότι δεν θα τους εξέπληττε αν αποχωρούσε ακόμη νωρίτερα.

Και οι δύο πηγές επεσήμαναν ότι έχουν γνώση των συζητήσεων που έχει κάνει ο Τίλερσον με φίλους του εκτός Ουάσινγκτον και επεσήμαναν ότι έχει ενταθεί η αγανάκτηση του υπουργού, ενώ έχουν αυξηθεί οι αμφιβολίες του ότι θα τερματιστεί σύντομα η αντιπαράθεσή του με την Ουάσινγκτον.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στο βάθος βλέπουν σοβαρό πρόβλημα για τον Ν.Τραμπ λόγω της έρευνας για τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Ηδη κατέθεσε ο γαμπρός του ενώ ο γιος του έκανε μια μεγαλειώδη γκάφα, προσέλαβε δικηγόρο και θα καταθέσει και αυτός..

"Φωτιά" έβαλαν στην Ουάσινγκτον τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιοποίησε ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στα οποία παραδέχεται ότι συναντήθηκε εν γνώσει του με μια δικηγόρο που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε τη ρωσική κυβέρνηση και ήθελε να του δώσει πληροφορίες επιβαρυντικές για τη Χίλαρι Κλίντον.

Στο Καπιτώλιο, η λέξη "προδοσία" δεν αποτελεί πλέον ταμπού για στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

"Βρισκόμαστε πλέον πέρα από την (κατηγορία της) παρακώλυσης της δικαιοσύνης. Έχουμε περάσει στην ψευδορκία, στις ψευδείς δηλώσεις, ίσως ακόμη και στην προδοσία" δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν, τον οποίο είχε επιλέξει η Κλίντον ως υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

"Είναι πολύ προβληματικό. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια ξένη κυβέρνηση να επικοινωνεί με ένα προεκλογικό επιτελείο και να λέει «θέλουμε να σας βοηθήσουμε». Είναι απαράδεκτο", σχολίασε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, που διευθύνει μαζί με τον αδελφό του τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ήταν σύμβουλος του πατέρα του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.

Η συνάντηση του "τζούνιορ" με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια έγινε στις 9 Ιουνίου 2016. Την εποχή εκείνη το ευρύ κοινό αγνοούσε ότι χάκερ είχαν διεισδύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα δεδομένα που είχαν κλαπεί δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες αργότερα από έναν χάκερ που φέρεται ότι συνδεόταν με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

 Το θέμα πάντως της ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές ερευνάται από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ και από πολλές επιτροπές του Κογκρέσου.

Η Βεσελνίτσκαγια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC είπε ότι οι τρεις συνεργάτες του Τραμπ με τους οποίους συναντήθηκε (σ.σ. ο υιός Τραμπ, ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ) "ήθελαν προφανώς τέτοιες πληροφορίες, τις ήθελαν πραγματικά".

Η ίδια σκόπευε να τους μιλήσει για τον λεγόμενο "νόμο Μαγκνίτσκι" με τον οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στους Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, ο Ρόμπι Μουκ, τόλμησε πάντως να θέσει το ερώτημα:

"Τι γνώριζε ο πρόεδρος και πότε το έμαθε;". Μια διάσημη ερώτηση, που είχε τεθεί το 1973 από έναν γερουσιαστή, όταν η έρευνα για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο μεγαλύτερος γιος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε μέσω Twitter τέσσερις σελίδες με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία προετοίμαζε τη συνάντησή του, τον Ιούνιο του 2016, με τη Ρωσίδα δικηγόρο που του είχε υποσχεθεί ότι θα του έδινε πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιζήμιες για τη Χίλαρι Κλίντον, την αντίπαλο του πατέρα του στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος έλαβε στις αρχές Ιουνίου πέρσι μήνυμα από έναν γνωστό του, τον εκπρόσωπο του τραγουδιστή και επιχειρηματία Εμίν Αγκαλάροφ, η οικογένεια του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με εκείνη του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Στο μήνυμα αυτό ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε, μέσω του πατέρα του Αγκαλάροφ, να δώσει στο επιτελείο του Τραμπ "πληροφορίες και επίσημα έγγραφα" που ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι Κλίντον.

"Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας... προσφέρθηκε να παράσχει στο προεκλογικό (επιτελείο) του Τραμπ μερικά επίσημα έγγραφα και πληροφορίες που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι και τις συναλλαγές της με τη Ρωσία και θα ήταν πολύ χρήσιμα στον πατέρα σας" ανέφερε ένα από τα μηνύματα που στάλθηκε στις 3 Ιουνίου 2016 στον Ντόναλντ Τραμπ τον νεότερο από τον Γκόλντστοουν.

"Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο αλλά είναι τμήμα της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ", συνεχίζει το μήνυμα του Γκόλντστοουν, ο οποίος ρωτά αν ο υιός Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Εμίν Αγκαλάροφ για το θέμα.

"Αυτή τη στιγμή ταξιδεύω αλλά ίσως μπορώ να μιλήσω πρώτα στον Εμίν. Θα έλεγα ότι έχω λίγο χρόνο και, αν ισχύουν αυτά που λέτε, μου αρέσει, ιδίως λίγο αργότερα φέτος το καλοκαίρι", απάντησε ο "τζούνιορ".

Ακολουθεί ανταλλαγή μηνυμάτων προκειμένου να κανονιστεί πρώτα μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Εμίν Αγκαλάροφ και του Τραμπ τζούνιορ και κατόπιν ένα ραντεβού, στις 9 Ιουνίου 2016, στον Πύργο Τραμπ, με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια.

Η τελευταία έφτασε στις ΗΠΑ από τη Μόσχα και παρουσιαζόταν ως "δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης". Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και ο Πολ Μάναφορτ, ο τότε διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο υιός Τραμπ δημοσιοποίησε ο ίδιος το περιεχόμενο των μηνυμάτων ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. "Η γυναίκα, όπως είπε η ίδια δημοσίως, δεν ήταν εκπρόσωπος της (ρωσικής) κυβέρνησης" και "ήθελε να μιλήσει για τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας", εξήγησε ο Τραμπ ο νεότερος.

Οι νομικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο η συμμετοχή του υιού Τραμπ σε αυτή τη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο μπορεί να θεωρηθεί αξιόποινη πράξη. Η αθέμιτη σύμπραξη αφ' εαυτής δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Όμως αν ο Τραμπ ο νεότερος συνωμότησε ή υποβοήθησε μια εγκληματική ενέργεια, όπως την παραβίαση αμερικανικών δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα μπορούσε να του ασκηθεί δίωξη.

Κάποιοι δικηγόροι επίσης είπαν ότι η συνάντηση μπορεί να παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαγορεύει στους υποψηφίους να δέχονται δώρα ή αντικείμενα αξίας από ξένους υπηκόους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Με την πρώτη ματιά, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν φαίνεται να δείχνουν ότι υπήρξε κάποια παράνομη δραστηριότητα.

Όμως, η δήλωση του Γκόλντστοουν για την "υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης προς τον κ. Τραμπ" δίνει νέα πολεμοφόδια στους ομοσπονδιακούς ερευνητές αλλά και στο Κογκρέσο που ερευνά αν υπήρξε κάποια σύμπραξη μεταξύ του Κρεμλίνου και του επιτελείου του Τραμπ προεκλογικά.

Ο Τραμπ ο νεότερος πάντως —σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς— προσέλαβε τον δικηγόρο Άλαν Φουτέρφας για να τον εκπροσωπήσει στις έρευνες που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Λίγες μέρες μετά το νέο σκάνδαλο πως ο γιός του προέδρου των ΗΠΑ είχε δεχτεί να συναντήσει Ρωσίδα δικηγόρο με "άκρες" στο Κρεμλίνο για να του αποκαλύψει… βρώμικα μυστικά της Χίλαρι Κλίντον, έρχεται στο φως ένα βίντεο ντοκουμέντο από το 2013 με τον Τραμπ να γελά, να δειπνεί και να συναγελάζεται με τους πρωταγωνιστές του τελευταίου… επεισοδίου που ονομάζεται "ρωσικό σκάνδαλο" και εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές μέσω... Τραμπ και σια.

15 Ιουνίου 2013, Λας Βέγκας, παραμονή των καλλιστείων για τη Μις Αμερική. Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται στο video ντουκουμέντο να παρακάθεται σε δείπνο με μια ρωσική οικογένεια που έχει καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίοι κατέληξαν να συνεργαστούν με τον Τραμπ. Είναι η οικογένεια Αγκαλάροφ. Ο Αράς Αγκαλάροφ είναι Ρώσος ολιγάρχης και στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρών είναι και ο γιος του Εμίν, τραγουδιστής.

Επίσης, στο βίντεο φαίνεται και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκόλντστοουν, ο άνθρωπος που το καλοκαίρι του 2016 έστειλε στον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ τα emails, στα οποία ανέφερε ότι σε συνάντηση «κορυφαίου εισαγγελέα στη Ρωσία» και του Αράς Αγκαλάροφ προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον. Στη συνέχεια, ο Γκόλντστοουν προθυμοποιήθηκε να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού ανάμεσα στον Τραμπ τζούνιορ και τον Εμίν Αγκαλάροφ, τον οποίο ο Βρετανός εκπροσωπεί, προκειμένου να συζητήσουν τις αποκαλύψεις.

Το βίντεο , όπως με έμφαση τονίζει φυσικά το CNN, ρίχνει φως στις στενές σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ και την οικογένεια Αγκαλάροφ. Οι δυο πλευρές, άλλωστε, υπέγραψαν το 2013 συμφωνία εκατομμυρίων για να διοργανωθούν τα καλλιστεία για τη Μις Υφήλιο εκείνης της χρονιάς, στη Μόσχα.

Αποστάσεις Πενς

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κράτησε αποστάσεις από τον μεγαλύτερο γιο του Αμερικανού προέδρου, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, μετά την αποκάλυψη ότι εκείνος συναντήθηκε τον Ιούνιο του 2016 με μια Ρωσίδα δικηγόρο που υποστήριζε ότι θα του έδινε πληροφορίες από τη ρωσική κυβέρνηση κατά της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο αντιπρόεδρος εργάζεται καθημερινά για να προωθήσει το πρόγραμμα του προέδρου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Μάικ Πενς, Μαρκ Λότερ, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο MSNBC. «Δεν έχει γνώση για τη συνάντηση. Ούτε ενδιαφέρεται για τις ιστορίες που αφορούν την εκστρατεία – ιδίως την εποχή που εκείνος δεν συμμετείχε στην εκστρατεία».

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=flnHgSi_Qg8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ