Κυπριακό

Kρίσιμες ώρες: Παρουσία Κοτζιά το επόμενο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό - Εσπευσμένη επικοινωνία Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναμένεται να συνέλθει την Τρίτη 18 Ιουλίου στην Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά. Ταυτόχρονα, με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα ο πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Σήμερα, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει και πάλι την προσεχή Δευτέρα. Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε εκτενείς δηλώσεις.

«Βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι» ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ 'Αντρος Κυπριανού μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου από την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα διαιωνισθεί η κατάσταση και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες. «Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα αλλά και για να γίνει μια ενημέρωση για το τι συνέβη στο δείπνο.

Την απόφασή του να μην προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις και εκτιμήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, είναι ώρα για ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. Ένα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. Έχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν αξιοποίησε το εθνικό συμβούλιο» , υποστήριξε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλείου, σημειώνοντας ωστόσο, πως τις όποιες τοποθετήσεις της η ΕΔΕΚ θα τις κάνει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχε η πολιτική του εξευμενισμού γιατί ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία ανέφερε αποχωρώντας από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Όπως επεσήμανε η κα Θεοχάρους, αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να αποσυρθεί το έγγραφο που κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από τις γεωτρήσεις.

Πολυσέλιδο έγγραφο κατέθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το πώς μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το ναυάγιο. Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως διατηρούνται οι διαφωνίες του, ωστόσο τώρα είναι η ώρα της ενότητας.

Δηλώσεις δεν έκαναν οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης