ΗΠΑ

Kλιμάκωση τρόμου: Oλοταχώς προς απόσυρση πρεσβειών Ρωσία και ΗΠΑ - 775 Αμερικανούς διπλωμάτες πέταξε εκτός χώρας ο Β.Πούτιν - "Ανοχή τέλος" είπε σε Τραμπ

Oλοταχώς προς απόσυρση πρεσβειών Ρωσία και ΗΠΑ με τις σχέσεις των δύο χωρών να είναι οι χειρότερες δυνατές.Το μόνο που απομένει είναι μια αφορμή. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει την μεταφορά δυνάμεων περιμετρικά της Ρωσίας, τα επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών είναι καθημερινά και η Γερουσία των ΗΠΑ δίνει το τελικό πλήγμα με τις νέες κυρώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ρωσικές πηγές αναφέρουν συνεχώς ένα πράγμα "Ο Τραμπ έχασε το παιχνίδι". Ο Β.Πούτιν φέρεται να είναι αποφασισμένος πλέον να αντιδράσει δυναμικά. Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε από τα λόγια στην πράξη, αποφασίζοντας, σε πρώτη φάση, την αποπομπή 775 Αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια. 445 μένουν ακριβώς τόσοι όσοι και οι Ρώσοι στις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση πραγματοποίησε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 TV channel.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό Κογκρέσο «άναψε το πράσινο φως» στην αμερικανική ηγεσία για τη λήψη νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν τις ΗΠΑ και να τονίζουν ενδεικτικά ότι η Ρωσία δεν πτοείται από κυρώσεις και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

Η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.

Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στο έδαφός της, προκειμένου ο αριθμός να ευθυγραμμιστεί με εκείνον του διπλωματικού προσωπικού της Ρωσίας στις ΗΠΑ.

Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.

«Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όμως πρόκειται να υπογράψει, θέτοντας σε ισχύ το νομοσχέδιο που ψήφισε η αμερικανική Γερουσία και προβλέπει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ανέφερε με ανακοίνωσή της αργά την Παρασκευή εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιφέροντας το τελικό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

"Ο Ντόναλντ Τραμπ "εγκρίνει το νομοσχέδιο και σκοπεύει να το υπογράψει", έπειτα από την ανάγνωση της τελευταίας εκδοχής του κειμένου, δήλωσε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο πρόεδρος επέλεξε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία (98 ψήφους υπέρ και 2 κατά), παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του στο κείμενο.

Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ περιλαμβάνει και κατασχέσεις καθώς η ρωσική πλευρά προχώρησε σε έξωση και κατάληψη δύο αμερικανικών κτιρίων στη Μόσχα μετά τις κυρώσεις που ψήφισε το Κογκρέσσο με σκοπό τον «στραγγαλισμό» της ρωσικής οικονομίας.

Η Ρωσία κατάσχεσε δύο αμερικανικά διπλωματικά ακίνητα και έδωσε εντολή στην αμερικανική Πρεσβεία της Μόσχα να μειώσει το προσωπικό της από τον Σεπτέμβριο ως μια πρώτη κίνηση αντιποίνων.

Πάντως η αμερικανική Πρεσβεία στην Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έλαβε από το ρωσικό ΥΠΕΞ την σχετική ειδοποίηση και την απέστειλε στην Ουάσιγκτον προς ανάλυση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής John F. Tefft εξέφρασε την μεγάλη του απογοήτευση και διαμαρτυρίας για τις «ρωσικές κυρώσεις»...Γιατί άραγε;

Να προσθέσουμε ότι εκτός από την Πρεσβεία οι ΗΠΑ διατηρούν Προξενεία στις πόλεις t. Petersburg, Yekaterinburg και Vladivostok.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι μια αποθήκη στην Μόσχα και ένα ακίνητο αναψυχής δίπλα στον ποταμό δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται από τους Αμερικανούς.

Τον Δεκέμβριο ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα είχε αποβάλλει 35 Ρώσους διπλωμάτες και είχε καταλάβει και αυτός 2 ρωσικά ακίνητα ένα στο Long Island, N.Y. και ένα στο Chesapeake Bay στο Maryland

Τότε η Μόσχα δεν είχε απαντήσει διότι ο πρόεδρος Πούτιν περίμενε να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νυν πρόεδρος Ν.Τραμπ. Λάθος τελικά...

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι θα επακολουθήσει μετά την απάντηση αυτή της Μόσχας; Θα υπάρξει κάποια ανάλογη απάντηση από την Ουάσιγκτον; Μέχρι στιγμής κανείς δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να πει αν θα υπάρξει κάποια ανάλογη αντίδραση από μέρους της Ουάσιγκτον και ποια τροπή θα πάρουν οι εξελίξεις.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ανάλογη αντίδραση από την Ουάσιγκτον, είναι υπαρκτό, γεγονός που δεν αποκλείει και το Κρεμλίνο, αφού στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση που υπάρχουν κάποια μέτρα θα υπάρξουν ανάλογα αντίμετρα.

Συνεπώς, δεν μπορεί κανείς να λέει ότι μετά το απαντητικό «πλήγμα» της Μόσχας δεν θα επακολουθήσει κάποιο άλλο «πλήγμα» από την Ουάσιγκτον. Ούτε επίσης να αποκλείσει ότι δεν θα επακολουθήσουν και άλλα «πλήγματα» από μέρους της Μόσχας.

Κλιμάκωση τρόμου και επιστροφή σε Ψυχροπολεμικό κλίμα...

https://www.youtube.com/watch?v=iZKGvNTEc1k

https://www.youtube.com/watch?v=45MBBqylN2M

https://www.youtube.com/watch?v=6Nmhu4dUgdQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ