Ελληνοτουρκικά

EKTAKTO - Π.Παυλόπουλος προς Τουρκία: «Μολών λαβέ» - Πολεμική απάντηση από τον ΠτΔ (εικόνες, βίντεο)

«Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας είναι το «Μολών λαβέ», είπε από τον Αη Στράτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε «Δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε αμφισβητήσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ παραλογισμού και γελοιότητας»! Oι Τούρκοι ξεπέρασαν τα όρια προ πολλού και ο Π.Παυλόπουλος για πρώτη φορά δίνει μια τέτοια απάντηση ανεβάζοντας την ένταση και κλιμακώνοντας τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο.

Εξάλλου από το πρωί με τη νέα πρόκληση προς τον ΠτΔ, κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές τόνιζαν την περίοδο κρίσης στην οποία έχουμε εισέλθει με την Τουρκία.

Ηχηρό πολεμικό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα και από τον Αη Στράτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά, δήλωσε:

«Η ιερή μνήμη του ηρωϊκού Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά εκπέμπει πάντοτε προς κάθε κατεύθυνση το εξής μήνυμα:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Και φυλάσσουν πάντοτε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία μας, αλλά και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας:

«Μολών λαβέ».

Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στην Λήμνο, είπε:

«Εδώ στη Λήμνο θέλω να σας μεταφέρω ένα μήνυμα, μήνυμα όλου του Λαού μας, μήνυμα όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, μήνυμα προς εσάς: το μήνυμα της υπερηφάνειας. Γι’αυτό που είστε. Είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Και μήνυμα βαθιάς εκτίμησης. Ναι, εκτίμησης και σεβασμού σε καθέναν από εσάς γιατί έχετε αποδείξει το μεγαλείο της ψυχής, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ένα μεγαλείο το οποίο αποτελεί πλέον δίδαγμα για πολλούς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι οι γυναίκες και οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων είναι οι θεματοφύλακες των συνόρων, οι θεματοφύλακες της εδαφικής ακεραιότητας, οι θεματοφύλακες της εθνικής κυριαρχίας, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ότι έχουν μαζί τους το δίκιο.

Και συνέχισε:

«Ο τρόπος που εμείς οι Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε στηρίξει τα εθνικά μας θέματα δεν μπορεί πλέον να αμφισβητείται με κανένα τρόπο. Το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό του βεβαίως, και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο καθορίζουν, ας το πω έτσι, τις συντεταγμένες πάνω στις οποίες τα εθνικά μας θέματα που είναι και ευρωπαϊκά θέματα μπορούμε και πρέπει να τα υποστηρίξουμε. Και αυτό πράττετε εσείς. Αλλά να ξέρετε ότι όλοι αναγνωρίζουν τούτη την στιγμή ότι δεν υπάρχουν ούτε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε αμφισβητήσεις οι οποίες κινούνται μεταξύ παραλογισμού και γελοιότητας. Και να θυμάστε κάτι.

Το λέω σήμερα συνεχώς και θα το επαναλαμβάνω. Είστε γενναίοι μαχητές γιατί υπερασπίζεστε την αποστολή σας χωρίς να προκαλείτε κανέναν.

Απαντάτε στις προκλήσεις όπως τους αρμόζει με το «Μολών λαβέ».

Αλλά να θυμάστε ότι εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν προκαλέσαμε γιατί δεν θεωρήσαμε ότι η πρόκληση είναι ίδιον της Ιστορίας μας και του χαρακτήρα μας. Απαντάμε όμως, το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά, στις προκλήσεις. Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Εσείς κάθε άλλο παρά μικροπρεπείς και ανασφαλείς είστε. Γι΄αυτό σας είπα ότι η αποστολή σας είναι αναγνωρισμένη από όλους και στηριγμένη στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί

«Και γενναιότητα σημαίνει ότι επιδιώκω την ειρήνη, αλλά είμαι αποφασισμένος να δώσω και την ζωή μου για να υπερασπισθώ τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία. Η γενναιότητα δε δεν συμβιβάζεται με προκλήσεις. Ο γενναίος στρατιώτης δεν προκαλεί και δη αναιτίως. Γι’ αυτό είσθε γενναίοι. Γιατί δεν προκαλείτε. Η πρόκληση είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Και εσείς δεν είσθε ούτε μικροί ούτε ανασφαλείς. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα κάποιοι. Τουλάχιστον θα τους είναι χρήσιμο για την πορεία που πρέπει να διαγράψουν στο μέλλον.

Γιατί -κατέληξε ο Πρ. Παυλόπουλος- ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός. Αλλά κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι και εσείς το αποδεικνύετε. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς. Να έχετε δύναμη και να είσθε υπερήφανοι γι’ αυτή την μεγάλη αποστολή την οποία επιτελείτε».

Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«...Είμαστε το όριο της Δύσης και της Ευρώπης. Δεν αποκλείουμε κανέναν από εκείνους που βρίσκονται ανατολικότερα να’ρθουν κοντά μας. Αντιθέτως, τους το ζητάμε, τους προτρέπουμε και τους λέμε ότι είμαστε εδώ να στηρίξουμε την πορεία τους προς την Ευρώπη και ιδίως το λέμε αυτό προς την Τουρκία. Ταυτοχρόνως όμως θέτουμε πάντοτε αυτή την προϋπόθεση, που δεν την θέτουμε μόνο εμείς ως Έλληνες, θέτει ολόκληρη η Ευρώπη: Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμός του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για το μέλλον τους, αλλά πρέπει να σεβαστούν αυτά που είπα. Αν δεν το πράξουν, τον δρόμο τον έφραξαν εκείνοι, όχι εμείς».

Σήμερα το πρωί, οι πιλότοι που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην περιοδεία στα ακριτικά νησιά, άκουσαν δύο φορές τους Τούρκους και συγκεκριμένα στις 09:35 και στις 09:37  να τους...ενημερώνουν  ότι πετούν μέσα σε τουρκικό εναέριο χώρο!

Την ώρα εκείνη πετούσαν πάνω από τη νησίδα Παναγιά Οινουσσών.

Λίγο αργότερα, στις 10 περίπου το πρωί κι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στο νησί, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Παναγιά σε ύψος 25.000 πόδια.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο που οι Τούρκοι προβαίνουν σε μια τέτοια απαράδεκτη ενέργεια σε βάρος του κ. Παυλόπουλου.

https://www.youtube.com/watch?v=C-N7B9u5Ig0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ