Οικονομία

Eθνικό έγκλημα της κυβέρνησης η έξοδος στις αγορές: «Ταφόπλακα» στην ελάφρυνση χρέους και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Ειδικού Συνεργάτη

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι παρά ένα πυροτέχνημα της κυβέρνησης για να δείξει ότι το κλίμα στην οικονομία αλλάζει, οι ξένοι μας εμπιστεύονται και οι θυσίες των Ελλήνων... έπιασαν τόπο. Πρόκειται για ένα αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου απλά για να καλύψει κάτω από το χαλί τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και βεβαίως τα εγκληματικά της λάθη.

Επί της ουσίας η έξοδος στις αγορές είναι ένα καθαρά επικοινωνιακό παιχνίδι. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανέναν όφελος για την χώρα. Αντιθέτως, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση είναι σαν να παραδέχεται ευθέως πώς το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους πάει περίπατο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση.

Αν με την έκδοση του ομολόγου, την υπερκάλυψη του και το... μικρό επιτόκιο, όπως αισιοδοξούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο των Οικονομικών καταφέρουν μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και αυτές εμπιστευτούν την Ελλάδα τότε ποιος ο λόγος να γίνει ελάφρυνση του χρέους; Για ποιο λόγο να μπει η Ελλάδα στο QE που τα καταφέρνει περίφημα;.

Μήπως και η κίνηση αυτή είναι υπαγορευμένη από τους δανειστές έτσι ώστε να παραιτηθεί μία και έξω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ από την αξίωση της ελάφρυνσης του χρέους με μία, επαναλαμβάνουμε, αστεία κίνηση όπως είναι η έκδοσης 5ετούς ομολόγου τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και αυτό δεν αναμένεται να λήξει πριν τον Αύγουστο του 2018;

Όλα είναι πιθανά με την κυβέρνηση των πολιτικών τυχοδιωκτών. Εν το μεταξύ κάποιοι θα έχουν κερδίσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ για συμβουλές και ορισμένοι επιπλέον 400.000 ευρώ για νομικές συμβουλές. Όλα με το αζημίωτο. Ακόμη και τα πυροτεχνήματα έχουν το κόστος τους.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, άνοιξε χθες το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα αντικαταστήσει το παλαιό λήξης 2019. Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί μεταξύ 4,40% με 4,50%, ενώ αναμένεται να αντληθούν 3 δισ. ευρώ. Τούτο γιατί η ελληνική δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να διατηρήσει την έκδοση σε ύψος ίσο με τα υφιστάμενα ομόλογα τα οποία ως γνωστό είναι 3 δισ ευρώ.

Ουσιαστικά στην ανακοίνωση του το Δημόσιο προαναγγέλλει στους υφιστάμενους ομολογιούχους την δυνατότητα πώλησης ή ανταλλαγής των παλιών ομολόγων με τα καινούργια που θα προσφερθούν σήμερα 25 Ιουλίου ή αύριο 26 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι ο συντελεστής κάλυψης θα ανέλθει σε 3 φορές, δηλαδή 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των συνολικά 3 δισ. ευρώ θα καλύψουν το 1,2 - 1,4 δισ. ελληνικές τράπεζες και κοινό κεφάλαιο και τα 1,6- 1,8 δις ευρώ ξένοι επενδυτές, μέσω των αναδόχων BNP Baribas, Bank of America, Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC.

Η έκδοση του νέου ομολόγου προβάλλεται από την κυβέρνηση ως πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία για τους υφιστάμενους ομολογιούχους, αφού προσφέρει πολύ μεγάλη απόδοση ομολόγων (έστω και αν το ετήσιο κουπόνι θα είναι μικρότερο από 4,75% του παλιού ομολόγου), καθώς όλα τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης έχουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις.

Οι αγορές, όπως φάνηκε χθες αντέδρασαν θετικά στη σχετική ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά σημείωσε πτώση κατά 0,013% και κυμαίνονταν στο 3,34%. Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνιζε το 10ετές ομόλογο το οποίο διαπραγματευόταν με απόδοση 5,27%.

Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξης του 4,20% το μεγαλύτερο 4,50% προκειμένου να αποδείξει πώς οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα και τα επιτόκια υποχωρούν σε σχέση με το 2014, οπότε και επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά εκδόθηκε το ομόλογο (ήταν η πρώτη φορά που η τότε κυβέρνηση βγήκε στις αγορές).

Και εδώ ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το επιτόκιο που θα πετύχει η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκριθεί με τα υπόλοιπα στην Ευρωζώνη την τρέχουσα περίοδο και όχι με το 4,95% του 2014. Το γερμανικό ομόλογο για παράδειγμα είναι πολύ χαμηλότερο, ενώ το πορτογαλικό 5ετές ομόλογο διαπραγματεύεται κάτω από το 2% και συγκεκριμένα στο 1,87%.

Με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν έρχεται ανάπτυξη. Απαιτούνται παρεμβάσεις στην οικονομία που δεν έχουν γίνει. Και βεβαίως δεν μιλάμε για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές, γιατί μόνο αυτό βλέπουμε μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...