Κύπρος

Στην Κύπρο έπειτα από 43 χρόνια τα λείψανα του Βασιλείου Παπαλάμπρου

Στα χώματα της Κύπρου θα «αναπαυτούν» μετά από 43 χρόνια τα λείψανα του Βασίλειου Παπαλάμπρου από την Καστοριά, που σκοτώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1974 στην μάχη του στρατοπέδου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στην περιοχή Γερόλακου της Λευκωσίας. 

Το 1974, ο Παπαλάμπρου, από το χωριό Λάγκα της Καστοριάς, είχε τον βαθμό του ανθυπασπιστή. Γεννήθηκε το 1931 και γονείς του ήταν ο Δημήτριος και η Αθηνά. Είχε πάρει μέρος με το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα και στον πόλεμο της Κορέας.

Μετά θάνατον και, ενώ τα λείψανα του αγνοούνταν, του δόθηκε κατ' απονομή τιμητικά ο βαθμός του Συνταγματάρχη Πεζικού.

Τα λείψανά του θα μείνουν στην Κύπρο, ύστερα από απόφαση των θυγατέρων του, Ιωάννας Παπαλάμπρου και Αθηνάς Γιάγκου. Οι δύο κόρες παρέλαβαν τα λείψανα του πατέρα τους, στις 26 του περασμένου Μαΐου, όταν παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας έγινε τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Παπαλάμπρου θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Στρατόπεδο «Αντ/γου Σταυριανάκου Σωτήριου», στη Μαλούντα, όπου μετά το 1974 μεταφέρθηκε η έδρα της ΕΛΔΥΚ. Ο ενταφιασμός θα γίνει στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία.

Ο Βασίλειος Παπαλάμπρου υπηρετούσε στον λόχο βαρέων όπλων της ΕΛΔΥΚ. Σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία από τον φάκελό του, που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της κυπριακής κυβέρνησης, γύρω στις 11 το πρωί στις 15 Αυγούστου 1974, άρχισαν και πάλι από τον τουρκικό στρατό ισχυρότατοι βομβαρδισμοί από αέρος με βαριά πυροβόλα, όλμους, ενώ τα άρματα πλησίαζαν και «ξερνούσαν» φωτιά και ατσάλι. Η τουρκική αεροπορία, με πρωτοφανή μανία, ανέσκαπτε το έδαφος και πολυβολούσε ότι κινείτο μέσα στο στρατόπεδο της ΕΛΔ.Κ. Τούρκοι καταδρομείς ξεχύθηκαν κατά εκατοντάδες εναντίον των υπερασπιστών του στρατοπέδου.

Ο Παπαλάμπρου και ο επίσης ανθυπασπιστής Κέντρας, αχώριστοι φίλοι, σήκωσαν όλο το βάρος της επίθεσης. Με τα ΠΑΟ στα χέρια τους, έβαλαν ακατάπαυστα εναντίον των τουρκικών αρμάτων.

Χτυπούσαν από απόσταση αναπνοής. Ο Κέντρας έπεσε βαριά τραυματισμένος. Πλάι του ο Παπαλάμπρου δεν τον άφησε. Συνέχισε μόνος με απαράμιλλη γενναιότητα να μάχεται εναντίον των τουρκικών αρμάτων. Στο τέλος έπεσε και αυτός ηρωικά. Σύμφωνα με το BBC, οι Τούρκοι αποκεφάλισαν σχεδόν όλους τους πεσόντες άνδρες της ΕΛΔΥΚ. Φωτογραφίες πήρε κρυφά ένας δημοσιογράφος του BBC, οποίος ανέφερε στο ρεπορτάζ του: «Τέτοια άνιση μάχη δεν έχει συμβεί στα παγκόσμια χρονικά. Τέσσερις μέρες κράτησε…δεν θα με πιστεύει κανένας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ