Μέση Ανατολή

Στα άκρα Τουρκία-Ισραήλ για το τζαμί Αλ-Ακσά - Τι σημαίνει για τις δύο χώρες και γιατί ο Ερντογάν συσπειρώνει τους ακραίους ισλαμιστές

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Την γνωστή μέθοδο της ενοχοποίησης και της δημιουργίας εχθρών επαναλαμβάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πρακτική που χρησιμοποιεί κάθε φορά που στριμώχνεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Πέραν της εξωτερίκευσης της πίεσής του προς την πλευρά του Αιγαίου και τις απειλές προς την χώρα μας-όπως συνηθίζει- με κάθε ευκαιρία επιχειρεί τη δημιουργία εντυπώσεων και με το Ισραήλ. Η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ καλά κρατεί εδώ και χρόνια....

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το 2009 και τις δηλώσεις κατά τον πόλεμο της Γάζας που οδήγησαν σε αντι-Ισραηλινή, αντι-εβραϊκή φρενίτιδα στην Τουρκία. Τότε που σύσσωμη η τουρκική ηγεσία δήλωνε ότι το Ισραήλ διαπράττει βίαιες πράξεις εναντίον της Γάζας και τιμωρείται από τον Αλλάχ.

Αλλά και το 2010, τότε που οι σχέσεις των δύο κρατών δοκιμάστηκαν πάρα πολύ σοβαρά, όταν Τούρκοι ισλαμιστές φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Η επιδρομή είχε γίνει στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, «Μαβί Μαρμαρά».

Πριν ένα μήνα μάλιστα, 7 χρόνια μετά το περιστατικό, το Ισραήλ κατέβαλε αποζημίωση ύψους συνολικά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων.

Και σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας κρίσης...(;) Μιας κρίσης που όλως τυχαίως αναζωπυρώνεται αμέσως μετά την επιστροφή του Ερντογάν από το Κατάρ σε ένα ταξίδι που οι περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν αποτυχημένο. Σε ένα ταξείδι που ο Ερντογάν επιχείρησε πάλι να παίξει τον καταλυτικό παράγοντα, αλλά απέτυχε...

Ο Τούρκος Πρόεδρος λοιπόν κατηγόρησε το Ισραήλ την Τετάρτη ότι προκάλεσε ζημιά στον «ισλαμικό χαρακτήρα» της Ιερουσαλήμ. Σχόλια που προκαλούν ασφαλώς περαιτέρω ένταση σε περιφερειακό επίπεδο στη διαμάχη για το τζαμί Αλ-Ακσα.

Παρόλο που το Ισραήλ αφαίρεσε τους ανιχνευτές μετάλλων από τις εισόδους και αναμένεται να εγκαταστήσει προηγμένες κάμερες CCTV, οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν τα τροποποιημένα μέτρα απαράδεκτα.

Από χθες το απόγευμα πάντως οι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στο τζαμί αλ-Ακσα στην Πλατεία των Τζαμιών για την προσευχή, όπως ανακοίνωσε η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, αφού οι ισραηλινές αρχές απέσυραν όλα τα μέτρα ασφαλείας που είχαν εγκατασταθεί , ανάμεσά τους και μεταλλικοί φράκτες, από τις εισόδους του τρίτου ιερότερου τόπου του ισλάμ.

Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι εντάσεις. Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενάντια στους Παλαιστίνιους στο τζαμί Αλ Ακσά λίγες μόνο ώρες μετά την απόσυρση των μέτρων ασφαλείας από τις πύλες, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις δίπλα στην πύλη Hutta, ενώ βίαιες συγκρούσεις είχαμε και στην Πύλη του Λέοντα, κύρια περιοχή των διαμαρτυριών κατά των ισραηλινών μέτρων ασφαλείας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης δήλωσε ότι τουλάχιστον 46 άτομα τραυματίστηκαν στις τελευταίες βιαιοπραγίες.

Ο αυτόκλητος προστάτης των μουσουλμάνων

Πάντως ο αυτόκλητος προστάτης των μουσουλμάνων Ερντογάν βρήκε...ρόλο! Ο Τούρκος πρόεδρος στις 22 Ιουλίου μίλησε ως πρόεδρος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ "αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις" και ότι ενεργούσε με δυσανάλογη δύναμη "εναντίον αδελφών μας που συγκεντρώθηκαν για προσευχές την Παρασκευή".

Η δήλωση του αναφέρει ακόμη ότι η περιοχή γύρω από την Αλ-Άκσα είναι "ναός που ανήκει στο Ισλάμ" και ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε.

"Το Ισραήλ βλάπτει τον ισλαμικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ", δήλωσε ο Ερντογάν, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στο πολιτικό Ισλάμ, σε εκπαιδευτικό συνέδριο στην Άγκυρα. "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από μας να σιωπήσουμε ενάντια στα διπλά στάνταρντς στην Ιερουσαλήμ."

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποκρίθηκε γρήγορα με μια αυστηρή δήλωση που καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται σαν να υπήρχε ακόμα η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

"Είναι παράλογο το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία καταλαμβάνει τη Βόρεια Κύπρο, καταπιέζει άγρια τους Κούρδους και φυλακίζει δημοσιογράφους, διαμαρτύρεται για το Ισραήλ, τη μόνη πραγματική δημοκρατική χώρα στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος Εμμανουήλ Νασσόν.

Τι σημαίνει το τζαμί Αλ - Ακσά

Η διαμάχη του Al-Aqsa, όμως, είναι κάτι παραπάνω από τις συσκευές ασφαλείας, και αφορά ζητήματα κυριαρχίας, θρησκευτικής ελευθερίας, κατοχής, αλλά και του παλαιστινιακού εθνικισμού. Οι μουσουλμάνοι το χαρακτηρίζουν ως το “Ευγενές Ιερό”, ενώ οι Εβραίοι το ονομάζουν “Όρος του Ναού”.

Το Al-Aqsa, ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ισλάμ και ένα σύμβολο για τους Παλαιστίνιους που αναζητούν το κράτος τους, είναι χτισμένο πάνω σε ένα σύμπλεγμα για τους Εβραίους ως έμβλημα των δύο αρχαίων ναών τους.

Η περιοχή του βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε για να αποτελέσει μέρος της "αιώνιας, αδιαίρετης" πρωτεύουσάς του, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Το τζαμί Al-Aqsa είναι ο τρίτος σημαντικότερος τόπος των μουσουλμάνων μετά το Τζαμί Αλ-Χαράμ (ο Ιερός τόπος στη Μέκκα) και την Μεδίνα.

Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως κατά τη διάρκεια του Νυχτερινού Ταξειδιού του ο Μωάμεθ σταμάτησε στο Τζαμί αλ-Άκσα και από εκεί ανελήφθη στους Ουρανούς.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που ο Ερντογάν αναφέρεται στο συγκεκριμένο τέμενος. Τον περασμένο Μάιο μίλησε για τη σημασία της Ιερουσαλήμ στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο και παρότρυνε περισσότερους Τούρκους και άλλους να επισκεφθούν την πόλη και να δείξουν υποστήριξη στους "παλαιστίνιους αδελφούς μας"...

Την ίδια περίοδο περίπου που έκανε δηλώσεις και την Αγιά Σοφιά...

Υπάρχει όντως κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ;

Με τα παραπάνω δεδομένα εύλογα θα υποστηρίξει κανείς πως βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας σοβαρής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Φευ όμως... Η αλήθεια αλλού βρίσκεται..

Πέρυσι το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν τους δεσμούς του μετά από την εξαετή ρήξη λόγω της υπόθεσης “Μαβί Μαρμαρά”

Και σαν να μην έφτανε αυτό η εξομάλυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε από την προοπτική προσοδοφόρων μεσογειακών συμφωνιών σχετιζόμενες με το φυσικό αέριο καθώς και από αμοιβαίες ανησυχίες για την περιφερειακή ασφάλεια.

Επίσης όπως ανακοινώθηκε προ δεκαημέρου ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για το κλείσιμο συμφωνίας με θέμα την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου εκτεινόμενου από το Ισραήλ μέχρι την Τουρκία. Κι αυτή η δήλωση δεν είναι προϊόν της τουρκικής προπαγάνδας αλλά έχει προέλθει από τον Ισραηλινό ομόλογό του.

Ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας Γιουβάλ Στέϊνιτζ είπε πως από κοινού οι χώρες αποφάσισαν να επιταχύνουν τις προσπάθειες σύγκλισης, και να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος αυτού του έτους μια διακυβερνητική συμφωνία, η οποία θα δώσει την δυνατότητα για κατασκευή του αγωγού από το Ισραήλ μέχρι την Τουρκία.

Στόχος είναι επίσης σε τρία χρόνια, δηλ. αρχές του 2019, φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν να μπορεί να μεταφερθεί στην Τουρκία με τον αγωγό αυτό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το Ισραήλ ήταν η 12η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας το 2016, λαμβάνοντας περίπου εξαγωγές αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Είναι επομένως “πολλά τα λεφτά Άρη” για να εγκλωβιζόμαστε στην θρησκευτική κόντρα των δύο πλευρών....

Όσον αφορά τέλος στην ελληνική πλευρά, διατηρεί το ρόλο του αγωνιώδους παρατηρητή μιας και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε οικονομικό, ενεργειακό αλλά και στρατιωτικό εταίρο της Αθήνας. Η ισραηλινή δήλωση πάντως για τα κατεχόμενα στην Κύπρο ερμηνεύεται από ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους ως αμέριστη στήριξη στην ελληνική πλευρά.

Σε θρησκευτικό επίπεδο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει λάβει επίσημη θέση για όσα συνέβησαν από το τρομοκρατικό χτύπημα της 14ης Ιουλίου και βέβαια όσα επακολούθησαν με τα ισραηλινά μέτρα ασφαλείας τηρώντας και αυτό μια στάση παρατηρητή...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...