Περιβάλλον

Ρίχτερ αγωνίας: O φόβος των σεισμολόγων και οι 200 μετασεισμοί στη Κω - "Χορεύει" και η Κρήτη - Συγκλονιστικές εικόνες από drone (βίντεο)

Χορεύει στον ρυθμό των Ρίχτερ η Ελλάδα. Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι και στην περιοχή της Κρήτης. Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με την προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών ήταν 37 χιλιόμετρα δυτικά της Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου και η ένταση του 4,3 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ενώ προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες που κατέγραψε ένα drone από την Κω που δοκιμάζεται μετά από τον φονικό σεισμό των 6, 6 Ρίχτερ.

Όπως φαίνεται στο βίντεο τοίχοι έχουν καταρρεύσει, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το τζαμί στην παλιά πόλη.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μίλησε την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει περίπου 250 μετασεισμούς, οι 100 από αυτούς είναι μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ», ανέφερε ο γνωστός σεισμολόγος και συνέχισε, «ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που ξεκινά από την Αλικαρνασσό και φτάνει ανατολικά της Κω. Υπάρχει και νότια του νησιού ρήγμα που έχει δώσει γεγονότα της τάξης του 6,8 Ρίχτερ. Δεν έχουμε εικόνα ότι έχει ενεργοποιηθεί αυτό το ρήγμα και εύχομαι να μην ενεργοποιηθεί».

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης μίλησε για την εκτίμηση του λέγοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο μέγεθος του 6,6 έχει εξαντλήσει από ότι φαίνεται το δυναμικό του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε, αλλά και της μεγάλης μετασεισμικής δραστηριότητας με κάνει να πιστεύω πως ήταν ο κύριος σεισμός». Όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «εδώ υπάρχει ένα “αλλά”. Τις επόμενες ημέρες πρέπει να περιμένουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς. Το μέγεθος των οποίων μπορεί να φτάσει και το 6».

Έπειτα ο γνωστός σεισμολόγος αναφέρθηκε και στις ζημιές που υπέστησαν τα κτίρια στο νησί:

«Η Κως άντεξε και άντεξε πολύ καλά. Και αυτό οφείλεται στους πολύ καλούς μηχανικούς που έχουμε. Εκεί που δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα είναι με τα παλιά κτίσματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, ποιος έδωσε αυτή την άδεια σε αυτό το μπαρ ερείπιο να μπουν άνθρωποι εκεί μέσα και να διασκεδάζουν; Να ελεγχθούν οι Δήμοι για τις άδειες που δίνουν».

Προς τα πάνω αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού στην Κω το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών μετρώντας το στους 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Από τα ξημερώματα που σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότεροι από 200 μετασεισμοί στην Κω, από τους οποίους 15 είναι μεγαλύτεροι από 4 Ρίχτερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.

Δύο νεκροί που βρίσκονταν έξω από μπαρ στην παλιά πόλη και τουλάχιστον 120 τραυματίες εκ των οποίων οι 5 είναι σοβαρά και νοσηλεύονται μέχρι αυτή την ώρα είναι τα θύματα του σεισμού.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Αεροδρόμιο και λιμάνια

Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά και ότι τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση θα λυθούν με αύξηση των δρομολογίων προς Νίσυρο και Κάλυμνο και από εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να φτάνουν στην Κω με φέρι μπόουτ (τύπου «παντόφλα») στα μικρότερα λιμάνια στο Μαστιχάρι, την Καρδάμαινα και τον Κέφαλο.

Το απόγευμα φτάνουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι του υπουργείου Υποδομών και καθηγητής του ΕΜΠ ειδικός στα λιμενικά έργα για να εκτιμηθεί η ζημιά.

«Το λιμάνι της Κω θα χρειαστεί τρεις με τέσσερις ημέρες να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός, ο οικιστικός ιστός της πόλης της Κω δεν έχει υποστεί βλάβες οι οποίες περιορίζονται μονό στην παλιά πόλη.

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τον τουρισμό

Όπου φύγει - φύγει για τους Βρετανούς τουρίστες που παραθερίζουν στην Κω κι έζησαν στο πετσί τους το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής "Daily Mail". Εικόνες με εκατοντάδες Βρετανούς επιβάτες να στοιβάζονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους έχουν ανέβει στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου και την ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.

Το ρήγμα

Το ρήγμα που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στην Κω είναι συνέχεια γνωστού ρήγματος στα παράλια της Μικράς Ασίας το οποίο συνδέεται με καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου το 1493 αλλά και με άλλους ιστορικούς σεισμούς, ανακοίνωσαν ερευνητές του ΑΠΘ.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου στην Κω όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο τουρίστες κατά τη διάρκεια του χτυπήματος του φονικού σεισμού.

"Είδαμε μπροστά στα μάτια μας να καταπλακώνονται από τον τοίχο τα δύο θύματα" αναφέρει μεταξύ άλλων ένας Έλληνας πελάτης του καταστήματος όπου περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και της παρέας του να βγουν από τα χαλάσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ένας από αυτούς τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα από σίδερο που υπήρχε στα χαλάσματα την ώρα που έτρεχε για να βγει στον δρόμο.

Λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε την Κω, ο dj που εργάζεται στο μπαρ του οποίου κατέρρευσε η οροφή, με ανάρτηση του στο Facebook, δηλώνει σοκαρισμένος από το περιστατικό επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι γλίτωσαν από θαύμα.

"Είμαι καλά, σοκαρισμένος αλλά καλά. Ήρθε κι αυτό όμως και μας αποτελείωσε. Γλιτώσαμε οι περισσότεροι σαν από θαύμα. 18 χρόνια σ' αυτό το μαγαζί. Μια ζωή ολόκληρη. Κρίμα στις ψυχές που έφυγαν άδικα. Δυστυχώς αρκεί μια στιγμή να αλλάξει εντελώς την ζωή σου.

Kρίμα. Πολύ κρίμα! Υ.Γ: Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τους ενδιαφέρον!" έγραψε ο Κώστας Αλεξίου δημοσιεύοντας και φωτογραφίες από το μαγαζί μετά τον σεισμό.

Δείτε την ανάρτηση:

Στιγμές που προκαλούν σοκ… τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία και οι άνδρες των ΕΜΑΚ ψάχνουν στα χαλάσματα για θύματα. Ανακαλύπτουν τον Σινάν Κούρτογλου, 39 ετών και τον 27χρονο Σουηδό Σίμον Αντρέας Νίλσον.

Οι δύο άτυχοι τουρίστες τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν έξω από το μπαρ White Corner στην πόλη της Κω. Κατέρρευσε η οροφή από τον Εγκέλαδο και τους καταπλάκωσε.

https://www.youtube.com/watch?v=nExUuHX8PmM

Δείτε  βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=-AcHRZRnuLA

https://www.youtube.com/watch?v=odL5cGKE1Bs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...