Πατριαρχεία

Πρόσχημα για την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής η ιστορία με την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγο - Πως από Γέρων έγινε “δαίμων” ο Δημήτριος

Του Άγγελου Ρούσσου

Από το “Ωσαννά” στο “Σταύρωσον” μέσα σε ενάμισι χρόνο; Ήταν 26 Νοεμβρίου 2015 όταν με απόφαση του Φαναρίου αναβαθμιζόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος σε Γέρων. Η τότε ανακοίνωση του Πατριαρχείου σχολιάστηκε ως ιδιαίτερη τιμή για τον κ. Δημήτριο και συγκεκριμένα ανέφερε:

“Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, Πέμπτην, 26ην Νοεμβρίου 2015, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αυτήν, η Αγία και Ιερά Σύνοδος προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου ανύψωσε την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αμερικής εις την τάξιν των Γεροντικών Επαρχιών του Θρόνου εν τω προσώπω του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, όστις και θα ονομάζηται τουντεύθεν Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής.”

Ήταν αυτή η κορύφωση ή μήπως η αρχή του τέλους του; Από τότε ο Γέρων-πλέον-Αμερικής Δημήτριος αποδείχτηκε ο πιο πιστός στον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιεράρχης, δεν έχανε ευκαιρία να του πλέκει το εγκώμιο, σήκωσε ψηλά την παντιέρα του οικουμενισμού και στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου και γενικά προσπάθησε να αποδειχτεί άξιος της εμπιστοσύνης του Φαναρίου.

Με τη μόνη διαφορά πως στο εσωτερικό των ΗΠΑ τα πράγματα για την ελληνορθόδοξη Χριστιανοσύνη πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Σχολεία έκλειναν, ολοένα και περισσότερα παιδιά απομακρύνονταν από την πίστη και η Αρχιεπισκοπή αδρανούσε...Και αδρανούσε εκκωφαντικά!

Την ίδια στιγμή η ρωσική επιρροή στην Ορθόδοξη Διασπορά μεγάλωνε. Επομένως το Φανάρι ήθελε μια πιο νέα και στοιβαρή προσωπικότητα για να αντιμετωπίσει την αρνητική κατάσταση.

Και έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να απομακρυνθεί ο μέχρι πρότινος εκλεκτός Γέρων Δημήτριος. Από μόνη της η κίνηση να ανυψωθεί σε Γεροντική Επαρχία η Αμερική ήταν αντίβαρο στις ρωσικές φιλοδοξίες.

Τώρα με αφορμή την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγο, που πήρε άσχημη τροπή ως γνωστόν με το Φανάρι να μην αναγνωρίζει την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού, η ευκαιρία για...αλλαγές δόθηκε.

Μόνο που αναλυτές εκτιμούν πως θα ζήσουμε πάλι στιγμές με ''εκκλησιαστικά ξεκατινιάσματα'' στις ΗΠΑ, όπως την περίοδο 1996-99.

Φορείς της ομογένειας εκτιμούν πως μετά από 18 χρόνια ηρεμίας και κατιούσας πορείας εν πολλοίς για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνοντας ''επίδειξη δύναμης'' στην ''επικράτεια'' της θυγατρικής του ''Αρχιεπισκοπής Αμερικής'', ακολουθεί πάλι -όπως πριν 20 χρόνια- την πολιτική του ''αποφασίζομεν και διατάσσομεν'' και με πρόσχημα την διαφωνία του με τους Ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής για εκλογή μητροπολίτη, ετοιμάζει την διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία της Αρχιεπικοπής 'Αμερικής.

Ήδη ακούγονται και ονόματα όπως του Μητροπολίτη Νέας Υερσέης, αλλά και του Μητροπολίτη Γαλλίας στενού συνεργάτου του κ. Βαθρολομαίου.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα το δούμε σύντομα.....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...