Αρχείο

Πρωτοφανής επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη - ...Και μετά ανέλαβαν οι «μπαχαλάκηδες» να σπάσουν το κέντρο της Αθήνας


Οι συνεχείς επιθέσεις υπουργών, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του πρωθυπουργού σε βάρος της Δικαιοσύνης, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου για το νομικό γραφείο του, εξελίσσονται σε σύγκρουση κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, η οποία ωστόσο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία. Η κριτική μπορεί να είναι θεμιτή σε μία δικαστική απόφαση, αλλά οι επιθέσεις ξεπερνούν ακόμη και τα όρια επηρεασμού του έργου της Δικαιοσύνης.

Αυτό που συνέβη χθες, με την Δικαιοσύνη δηλαδή να απορρίπτει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας, η οποία είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή της στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, την κυβέρνηση να εξαπολύει επίθεση στην Δικαιοσύνη και τους αναρχικούς να τα σπάνε στο κατάμεστο από τουρίστες κέντρο της Αθήνας, ίσως είναι προπομπός ανάλογων επεισοδίων με αυτών που συνέβησαν μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Οι επιθέσεις πάντως της κυβέρνησης σε βάρος της Δικαιοσύνης, με αυτή την ένταση και τη συχνότητα είναι κάτι πρωτοφανές και θεωρείται βέβαιο πώς θα έχει παρενέργειες στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας και όχι μόνο. Είναι μία τακτική που ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και την συνεχίζει με ακόμη πιο σφοδρό τρόπο.

Χθες, ο Α. Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας και μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας που απέρριψε -κατά πλειοψηφία (3-2)- την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας επιτέθηκε στην Δικαιοσύνη λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών.

Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες, αλλά μόνο η Δικαιοσύνη.

Την σκυτάλη της κριτικής κατά Δικαιοσύνης παράλαβε λίγες ώρες αργότερα ο πολιτικός επικεφαλής της, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, έκανε μια ακόμη πολιτική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη με αφορμή την απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών Αθηνών του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας χαρακτηρίζοντας την την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής ζήτησε να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, λέγοντας αρχικά πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί με ποινή πολυετούς κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί». Δεν παρέλειψε να επισημάνει, «οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά».

Από τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη δεν θα μπορούσε να λείπει και ο συνήθης ύποπτος Παύλος Πολάκης. Αυτήν την φορά στο σχόλιο του που έκανε μέσω facebook δεν «απάντησε» στους δικαστές με μαντινάδες αλλά με το τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση σε ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη, «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ». Συγκεκριμένα ο κ. Πολάκης ανάρτησε στο facebook: «Αντί άλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστές που ξαναφυλάκισαν την Ηριάννα ....Tis dikaosinis ilie noite. Τραγούδι των Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μίκης Θεοδωράκης».

Και μετά απ' αυτές τις επιθέσεις στη Δικαιοσύνη ανέλαβαν οι γνωστοί άγνωστοι να μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης, αναγκάζοντας τις Αστυνομικές Δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών και να προχωρήσουν σε 14 προσαγωγές. Τελικώς ο ένας από τους προσαχθέντες συνελήφθη.

Με το πρώτο φως της ημέρες φάνηκαν και οι καταστροφές που προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι στον πλέον εμπορικό δρόμο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Οι καταστηματάρχες που από τη νύχτα προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα εμπορεύματά τους, όταν τα μαγαζιά τους βρέθηκαν με σπασμένες βιτρίνες, προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Παράλληλα, προσπαθούν να λειτουργήσουν, αφού βρισκόμαστε στην περίοδο των εκπτώσεων κατά την οποία προσδοκούν να μειώσουν τις απώλειες στο τζίρο τους λόγω της κρίσης.

Σπασμένα βιτρίνες, τζάμια στο δρόμο, «μπαλώματα» με χαρτόνια και απόγνωση στο βλέμμα των εμπόρων είναι η εικόνα της επόμενης μέρας. Ωστόσο, αντιδράσεις προκαλεί η στάση της Αστυνομίας στα χθεσινά επεισόδια. Κι αυτό γιατί οι κουκουλοφόροι κατέβηκαν την Ερμού και άρχισαν να τα σπάνε σχεδόν ανενόχλητοι, με την Αστυνομία να επεμβαίνει τελικά με εκτεταμένη χρήση χημικών αφού όμως οι ζημιές είχαν γίνει.

Μετά τα χθεσινά επεισόδια λοιπόν και αν συνεχιστούν οι επιθέσεις της κυβέρνησης κατά την Δικαιοσύνης εκφράζονται φόβοι πώς η Αθήνα μπορεί και να καεί, όπως συνέβη πριν από μερικά χρόνια. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου που επιδιώκουν την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αφήνουν τους μπαχαλάκηδες να τα σπάνε στο κέντρο της Αθήνας.

https://www.youtube.com/embed/bLYXoIPu2Ng


https://www.youtube.com/embed/yiFToHlW5pE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ