Πολιτική

Πολιτική θύελλα από ηχογραφημένες συνομιλίες με τον Α.Τσίπρα που αποκάλυψε ο Γ.Βαρουφάκης!

Aποκαλυπτικοί διάλογοι που είχε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέρνει στο φως ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015, όπως τους περιγράφει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο βιβλίο του Adults in the Room.

Οι διάλογοι αυτοί είναι ηχογραφημένοι και είναι απλά μία "γεύση" του τι έρχεται, με τον πόλεμο μεταξύ των δύο ανδρών να είναι ανελέητος.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, όλοι οι διάλογοι που παρατίθενται είναι καταγεγραμμένοι με το... κινητό του.

Όπως καθίσταται λίαν σαφές από το περιεχόμενο των διαλόγων που παρατίθενται κατωτέρω, εάν αυτοί ευσταθούν και είναι αληθείς, τότε αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλες πολιτικές "φουρτούνες" και "θύελλες" για την κυβέρνηση.

Θα πρέπει επίσης, για ένα τόσο σημαντικό θέμα που επηρέασε τόσο έντονα την πορεία της χώρας και έχει αφήσει ακόμη ανεξίτηλα τα σημάδια του (βλ. capital controls) να τοποθετηθεί το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για το εάν οι διάλογοι που μεταφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών με τον ίδιο πρωθυπουργό στο βιβλίο του ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα.

Το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη

"Πάμε να πάρουμε τα 16 δισ της ΕΚΤ!"

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα" από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, σε κάποιο χρονικό σημείο, ο πρωθυπουργός μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δισ ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον Γ. Βαρουφάκη, διημείφθη ο εξής διάλογος:

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δις ευρώ στην ΤτΕ και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;

Βαρουφάκης: Αλέξη, αυτό είναι κλοπή.

Τσίπρας: Οταν το παιδί μου πεινάει, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικάιωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ...

"Φαρμακερές" ατάκες Βαρουφάκη για Τσίπρα και Χουλιαράκη

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών μεταφέρει την πρώτη εντύπωση που αποκόμισε όταν γνώρισε τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. "Όταν τον γνώρισα, είπα στη Δανάη [εννοεί την σύζυγό του], "ευχάριστος τύπος, αλλά δεν έχει τα προσόντα".

Ενώ προσθέτει πως του είχε τονίσει πολλάκις "αν θες να γίνεις πρωθυπουργός, πρέπει να μάθεις αγγλικά".

Ο κ. Βαρουφάκης προχωρά και σε αποκαλύψεις για τις συμπάθειες και τις... αντιπάθειες του κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει σε κάποιο χρονικό σημείο πως "θα χαρώ πολύ να μην ξαναδώ μπροστά μου τον [Γιώργο] Σταθάκη".

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη ως "αποστάτη" και "τον ιδανικό άνθρωπο για να υπογράψει την παράδοση μας στην Τρόικα".

"Φοβάμαι το Γουδή..."

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διάλογοι στην τελευταία συνάντηση του υπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του δημοψηφίσματος, όπως τους αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής":

«Στη 1.30 π.μ. μπήκα στο γραφείο του. Με κοίταξε και μου είπε: Τα κάναμε σαλάτα.» Ο Βαρουφάκης φέρεται να διαφώνησε, παραδέχθηκε ότι έγιναν πολλά λάθη, αλλά μια νύχτα σαν εκείνη θα έπρεπε να πανηγυρίζουν το 62% του «Όχι».

«Με ρώτησε αν θα άνοιγαν σύντομα οι τράπεζες -αναζητώντας δικαιολογίες για τη συνθηκολόγησή του». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του πρότεινε για πολλοστή φορά να ξεκινήσουν την έκδοση ηλεκτρονικών IOUs στη βάση μελλοντικών τόκων και να «κουρέψουν» τα ομόλογα SMP του Ντράγκι. «'Η ενεργοποιείς το σχέδιό μας ή παραδίνεσαι» είπε στον Πρωθυπουργό. Κατόπιν ο Τσίπρας τού είπε:

«Κοίταξε, Γιάνη, οι προβλέψεις σου ήταν σωστές. Αλλά να ποιο είναι το πρόβλημα. Αν άλλες κυβερνήσεις έδιναν αυτά που έδωσα εγώ, η τρόικα θα είχε κλείσει τη συμφωνία. Τους έδωσα περισσότερα από όσα τους έδωσε ποτέ ο Σαμαράς και ακόμη θέλουν να με τιμωρήσουν, όπως είχες πει. Ας δούμε το θέμα κατάματα. Δεν θέλουν να δώσουν συμφωνία ούτε σε εσένα ούτε σε εμένα... Με το 62% εμένα δεν μπορούν να με αγγίξουν. Εσένα μπορούν να σε καταστρέψουν.»

Και συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του: «Εκείνη τη στιγμή ο Αλέξης μού εκμυστηρεύθηκε κάτι που δεν περίμενα. Μου είπε ότι φοβόταν να μην πάμε στου Γουδή, αν επιμέναμε [...] Μετά υπαινίχθηκε ότι ετοιμαζόταν κάτι σαν πραξικόπημα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στουρνάρας και οι μυστικές υπηρεσίες ήταν σε συναγερμό.»

Τσίπρας: Θα διώξω τον Στουρνάρα με τις κλωτσιές

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, δημοσιοποιήθηκε άλλο ένα απόσπασμα από το βιβλίο Βαρουφάκη, στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει μια ακόμη σκηνή με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά και...θύμα τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως πρωθυπουργός είναι να απαιτήσω την παραίτηση του Στουρνάρα… και αν χρειαστεί, θα τον σύρω από την κεντρική τράπεζα κλοτσηδόν και ουρλιάζοντας» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Βαρουφάκη όταν « τον Ιούνιο του 2014 όταν ο ίδιος του εξήγησα τα σχέδια στραγγαλισμού της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούσα ότι εξυφαίνονταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σύμφωνα με την αφήγηση Βαρουφάκη ο Νίκος Παππάς  υπερακόντισε και πρότεινε «ακόμα πιο δραστικές λύσεις» για την περίπτωση Στουρνάρα.

Σημειώνεται ακόμη ότι προσφάτως, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον στον ΣΚΑΪ ότι είχε πρωτοπαρουσιάσει –δια ζώσης- το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU) στον Αλέξη Τσίπρα ήδη από τον Ιούλιο του 2013, ενώ ανέφερε ότι με την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου το Νοέμβριο του ’14 ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών.  Είχε προσδιορίσει μάλιστα ως χώρο της εν λόγω συνάντησης το  διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα στη Κυψέλη.

Και το κερασάκι στην τούρτα... οι αποκαλύψεις Λαφαζάνη

Νωρίτερα, σε αποκαλύψεις για εναλλακτικό σχέδιο που ο ίδιος είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του. Όπως υποστήριξε, ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, σε περίπτωση Grexit.

Επιπλέον, παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο. Ο κ. Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM 99,5», εξήγησε πως στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΛΑΕ αρνήθηκε κατηγορηματικά πως το εναλλακτικό σχέδιο περιελάμβανε ανάμειξη του στρατού για την δημόσια τάξη ή την διανομή τροφίμων και χαρακτήρισε αυτές τις πληροφορίες «κινδυνολογικές».

Με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε ότι θα πετάξει τον Γιάννη Στουρνάρα από την τράπεζα της Ελλάδος «με τις κλωτσιές», ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως παίζει ένα «κακόγουστο θέατρο».

Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδέχθηκε πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περιαλάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα γινόταν τράπεζα υπό τον έλεγχο των Αθηνών, υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Αθήνας, και όχι της Φρανκφούρτης. Αυτή η τράπεζα θα είχε το αποκλειστικό προνόμιο της έκδοσης χρήματος. Θα ασκούσε την εθνική νομισματική πολιτική υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Θα υπήρχε δυνατότητα να τυπωθεί νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο. Είχε κατατεθεί ένα ειδικό σχέδιο, ότι θα μπορούσε να κοπεί με τον τρόπο που λειτουργούσε το νομισματοκοπείο. Υπήρχε η δυνατότητα για μια γέφυρα η οποία χρηματοδοτικά θα μπορούσε να στηριχθεί με τρόπους τους οποίους έχω καταθέσει.

Η δέσμευση μας ήταν ότι θα καταργήσουμε τα μνημόνια. Η δέσμευση μας ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Εγώ από την αρχή ήμουν κατά του ευρώ. Θεωρούσα ως επιλογή ότι έπρεπε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ», καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Για το ενδεχόμενο η νέα δραχμή να υφίστατο υποτίμηση ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε: «Τα χρήματα δεν θα έχαναν την αξία τους. Απλά από ευρώ θα μετατρέπονταν σε δραχμές. Δεν θα είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε υποτίμηση η νέα δραχμή. Αλλά και αν σε μια φάση κριθεί αναγκαία μια λογική, μικρή υποτίμηση αυτή δεν είναι προς θάνατον. Με τη δραχμή ζήσαμε πάρα πολλές υποτιμήσεις».

Δισεκατομμύρια από τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση.

«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα. Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή (κάποια δισεκατομμύρια) έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο. Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου. Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Η βοήθεια θα ήταν κάποια δισεκατομμύρια, μια προκαταβολή που θα εδίδετο στη δημόσια εταιρεία που θα συμμετείχε στον αγωγό. Η προκαταβολή θα ήταν υποβοηθητική, θα ήταν μια μικρή ανάσα για την χώρα».
Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε πως δεν ήταν παρών σε συζητήσεις για την παροχή βοήθειας από τη Βενεζουέλα, αλλά παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει βοήθεια και από την λατινοαμερικάνικη χώρα του πετρελαίου.

«Το θεωρώ φυσιολογικό, αν βγει η χώρα από το ευρώ και θέλει μια βοήθεια και μια στήριξη, και η Βενεζουέλα είχε δυνατότητα να μας δίνει φθηνότερο πετρέλαιο, γιατί όχι. Εγώ το θεωρούσα και αυτονόητο, μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα, που αισθανόταν κοντά στην προσπάθεια που γινόταν για μια αλλαγή στην Ελλάδα, αν είχε την δυνατότητα, γιατί να μη βοηθούσε; Και γιατί να μην απευθυνθείς στη Βενεζουέλα για βοήθεια»;

Διαφωνίες με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».

Ο ρόλος του στρατού στο εναλλακτικό σχέδιο

Ο κ. Λαφαζάνης στην συνέντευξη του στον «ΒΗΜΑ FM» αρνήθηκε κατηγορηματικά πως στο εναλλακτικό σχέδιο υπήρχε ανάμειξη του στρατού με οποιονδήποτε τρόπο.

«Δεν υπήρχε πρόβλεψη να χρησιμοποιηθεί ο στρατός για να εξασφαλίσει την δημόσια τάξη. Για να περάσουμε από το ευρώ στη δραχμή. Είναι εντελώς κινδυνολογικά αυτά. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή, είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε Δημοκρατία. Δεν υπάρχει ίχνος Δημοκρατίας σε αυτή χώρα. Στη χώρα υπάρχει δικτατορία του ευρώ και της μνημονιακής χούντας. Τίποτα από όσα έχουν γίνει στη χώρα από το 2010 δεν έχει τη λαϊκή έγκριση. Εδώ ένα «ΟΧΙ» είπε ο λαός και το μετέτρεψαν πραξικοπηματικά σε «ΝΑΙ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ