Βόρεια Ήπειρος

Ξεσηκωμός στη Χειμάρρα: Κατεδαφίζουν και πάλι κτίσματα Ελλήνων

Με συνοπτικές διαδικασίες, και κατά παράβαση της νομοθεσίας που ορίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που τελειώνει στις 15 Σεπτεμβρίου, οι κρατικές υπηρεσίες της Αλβανίας προχώρησαν στην κατεδάφιση δύο κτηρίων στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας, τα οποία είναι ελληνικές ιδιοκτησίες.

Οι ιδιοκτήτες πήραν τα ειδοποιητήρια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού (υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού) στις 17 Ιουλίου, και είχαν προθεσμία πέντε ημερών.

Και τα δύο κτίσματα που κατεδαφίστηκαν στέγαζαν τουριστικές επιχειρήσεις – το ένα ήταν του 1936 και οι ιδιοκτήτεςτο είχαν εγγράψει στο υποθηκοφυλακείο με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Για το δεύτερο εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την αποζημίωση των ιδιοκτητών από την απαλλοτρίωση του.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων είναι η προσήλωση στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Οργανώσεις και σύλλογοι της Χειμάρρας σε κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι οι κατεδαφίσεις «είναι παράγωγο της αλαζονείας του Αλβανού πρωθυπουργού», και τον κατηγορούν για επίδειξη δύναμης.

Οργανώσεις και σύλλογοι καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14 Αυγούστου στη Χειμάρρα.

Στην ανακοίνωση τίθενται ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια αποκατάστασης, ανάπλασης και προστασίας της κυβέρνησης Ράμα, τα οποία δεν έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ακόμα καταγγέλλεται καταπάτηση της νομοθεσίας σε βάρος πολιτών και κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή στο νέο καθεστώς που προσπαθεί να θεμελιώσει ο Αλβανός πρωθυπουργός», σημειώνουν οι οργανώσεις.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ