Πολιτική

Νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης - «Δυσάρεστη έκπληξη» η απόφαση για την Ηριάννα


Σε νέα ευθεία παρέμβαση στο έργο και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης προχώρησε ο κ. Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή, αυτή την φορά, την απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας -απόφαση, που ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη».

Έσπευσε, δε, να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες κατά των μελών του δικαστηρίου από αγνώστους μετά την έκδοση της απόφασης λέγοντας πως «και οι δικαστές άνθρωποι είναι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη...».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ερωτήθηκε, αλλά αυτοβούλως ζήτησε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, λέγοντας αρχικά πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».

«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής.

Έσπευσε, δε, να υποστηρίξει πως «ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης, ενέργειες βιαιοπραγίας κατά μελών του δικαστηρίου είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες, γιατί δυσφημούν τον αγώνα που κάνει η κοπέλα για την απόδειξη των ισχυρισμών της και τον αγώνα των νομικών συμπαραστατών της, αλλά και γιατί οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη. Ακριβώς γι' αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρόνο νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση. Διατυπώνω λοιπόν την δυσάρεστη έκπληξη για την απόφαση, δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε τα γεγονότα κατά δικαστών που μπορεί να κάνουν λάθος αλλά δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία».

Νωρίτερα, το Εφετείο είχε απορρίψει, με ψήφους 3-2, το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας. Δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι.

Προηγουμένως, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρονου συγκατηγορούμενου της Ηριάννας, για λόγους υγείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Επεισόδια έξω από το Εφετείο

Ένταση με μία ομάδα αλληλέγγυων, η οποία «κατέλαβε» ένα κομμάτι της καθόδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, επικράτησε λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα στο Εφετείο Αθηνών.

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απορριπτικής απόφασης, ένα γκρουπ βγήκε στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας και άναψε φωτιά σε έναν κάδο απορριμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες παρακολουθούσαν από απόσταση τη δράση των ομάδων που διαμαρτύρονταν.

Η ένταση κράτησε για διάστημα λίγο μεγαλύτερο της μισής ώρας και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν, με την ένταση να μεταφέρεται στα Εξάρχεια, όπου άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Δείτε το βίντεο.


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...