Ελληνοτουρκικά

Μετά τον σεισμό ο πόλεμος: Η Τουρκία "κλειδώνει" για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το Αιγαίο μέχρι τον Σεπτέμβριο! (βίντεο)

Προκαλεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο η Τουρκία καθώς τη μέρα που ο σεισμός έπληξε την Ελλάδα, η Άγκυρα "κλειδώνει" με NAVTEX το Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το Σεπτέμβριο. Ηδη πως έχουμε αναφέρει υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή κάτι που πλέον αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.

Πιο αναλυτικά, η Άγκυρα ανακοίνωνε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην καρδιά του Αρχιπελάγους, από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι και τέλος Αυγούστου!

Είναι φανερό πλέον πως η Τουρκία στήνει σκηνικό για δημιουργία ατυχήματος καταμεσίς του Αιγαίου μέσα στην τουριστική περίοδο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το Barbaros το οποίο πραγματοποιεί παράνομες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή, κάλεσε ψαράδες οι οποίοι αλίευαν σε κοντινό σημείο να απομακρυνθούν, καθώς η παρουσία τους εμπόδιζε τα καλώδια τα οποία σύρει για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Οι ψαράδες αρχικά αγνόησαν τις προειδοποιήσεις, χωρίς να απομακρυνθούν. Στη συνέχεια ωστόσο, αντιλήφθηκαν τα καλώδια του Barbaros κι έκριναν ότι ενδεχομένως να ήταν επικίνδυνα για τους ίδιους, λαμβάνοντας την απόφαση να αποχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι η απόσταση ασφαλείας για τα υπόλοιπα πλεούμενα από το ερευνητικό πλοίο είναι ορισμένη στα 3 ναυτικά μίλια, προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Σημειώνεται ότι οι Κυπριακές Αρχές καλούν από την πρώτη στιγμή, από την ανοιχτή συχνότητα κινδύνου, το Barbaros να απομακρυνθεί από την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς με τις έρευνές του παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα.

Υπενθυμίζεται ότι με την παράτυπη NAVTEX 711/17 που έχει εκδώσει η Τουρκία έχει δεσμεύσει μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella ρίχνει τρυπάνι σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο οικόπεδο 11.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν χτες Ερντογάν και Γιλντιρίμ ενόψει της 43ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Πλέον κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα παραμείνει θεατής καθώς ο τουρκοκυπριακός λαός βιώνει δεινά εξαιτίας της διαιώνισης του αδιεξόδου και αντιμετωπίζει περιορισμούς, οι οποίοι δεν έχουν καμία νομική βάση», δήλωσε στο μήνυμα που στέλνει στον Μουσταφά Ακιντζί ο Πρόεδρος της Τουρκίας με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δηλώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αποδείξει με κάθε ευκαιρία την προσκόλληση τους στην ειρήνη και στην λύση. Οι Τουρκοκύπριοι παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν έχουν αποδείξει και την σημασία που αποδίδουν στις αρχές της δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα.

Στην συνέχεια του μηνύματος του, ο κ. Ερντογάν αναφέρεται στην πρόσφατη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ο κ. Ερντογάν στέλνει το εξής μήνυμα στον κ. Ακιντζί: «Στην ειλικρινή στάση που τηρήσατε και στην καλή θέληση σας η ε/κ πλευρά απάντησε με αδιαλλαξία. Δυστυχώς, για αυτό τον λόγο η Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα στην Ελβετία δεν είχε αποτέλεσμα και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν οδήγησε σε λύση».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της τ/κ πλευράς. Επίσης, ο κ. Ερντογάν τονίζει το εξής: «Η Τουρκία θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης, ελευθερίας και σταθερότητας στο νησί της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε την Κύπρο ότι οι κινήσεις της αναφορικά με τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο είναι «άκαιρες και επικίνδυνες», προσθέτοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η. Κουσκουβέλης: Η Πραγματική αξία του Συμπλέγματος του Καστελόριζου

Η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και όχι μόνο.

Με αφορμή την επέκταση των Τουρκικών προκλήσεων και στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ΠΑΜΑΚ, Ηλίας Κουσκουβέλης ,ανέλυσε στον 9,84 την πραγματική αξία για την Ελλάδα του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος, ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και της εφαπτομένης με την αντίστοιχη Κυπριακή, εξηγώντας γιατί η Τουρκία ουσιαστικά θα επιθυμούσε το «γκριζάρισμα» αλά Αιγαίο της εν λόγω περιοχής.

Η τουρκική στόχευση διεκδίκησης του μισού Αιγαίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ