Κυπριακό

Επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους με τις ευλογίες της Άγκυρας

Με τη συγκατάθεση της Άγκυρας, η ψευδοκυβέρνηση στα Κατεχόμενα της Κύπρου αποφάσισε να καλέσει τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους (Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια). Η σχετική απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών λήφθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της λεγόμενης «προεδρίας» της «ΤΔΒΚ», η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους ήταν θέμα που συζητιόταν από καιρό. Όπως αναφέρεται, θα αρχίσουν προετοιμασίες ανάμεσα στους διάφορους φορείς που εμπλέκονται, ενώ θα προετοιμαστεί ένας καθοδηγητικός χάρτης που θα διασφαλίζει ότι «η απόφαση θα εφαρμοστεί το συντομότερο».

Για βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωσή του. Επισημαίνει ακόμη ότι «στόχο έχει τη διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974» και η απόφαση αυτή «δεν αποσκοπεί παρά στην πρόκληση νέων τετελεσμένων, δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αποτελεί και προσπάθεια να προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα στον προσφυγικό κόσμο.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης τονίζει ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει «τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια και να εργαστεί εποικοδομητικά, και μακριά από ακραίες και αναχρονιστικές θέσεις, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές εκτιμήσεις, στα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά είναι εφικτή η επανεγκατάσταση τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων. Οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 αναγνωρίζει τρεις (Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι) θρησκευτικές ομάδες (άρθρο 2), στις οποίες παρέχει το δικαίωμα εκπροσώπησης στην ελληνική κοινοτική συνέλευση (άρθρο 109), ως αποτέλεσμα της απόφασής τους να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ