Κύπρος

Aποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ νωρίτερα από το προγραμματισμένο το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion - Τρισεκ. στα πόδια της Κύπρου

Το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ νωρίτερα από το προγραμματισμένο αφού ολοκλήρωσε τις έρευνες του για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι έρευνες ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου 2017, ωστόσο το πλοίο απέπλευσε νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ένα μόνο πράγμα: Βρέθηκαν αυτά που ανέμεναν και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κράτη γνωρίζουν πάνω κάτω για τι πλούτο μιλάμε. Σε περίπτωση που δεν εντόπιζαν αυτά που ήθελαν θα περίμεναν να αξιοποιήσουν και την τελευταία... ώρα και δεν θα αποχωρούσαν 23 ημέρες νωρίτερα.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρει ότι όλα πήγαν πιο ομαλά από την αρχική πρόβλεψη, λόγω του ότι δεν προέκυψε κανένα τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια των ερευνών, αλλά και του καλού καιρού που υπήρξε σύμμαχος στις διαδικασίες του πλοίου.

Οι έρευνες του Ramform Hyperion ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε θαλάσσια περιοχή 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στην οποία περιλαμβάνονται τα οικόπεδα 2, 3, 8 και 9 που έχουν κατοχυρωθεί στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ καλύπτοντας παράλληλα τμήματα των οικοπέδων 6, 7, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ερευνητικό πλοίο πραγματοποίησε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες προκειμένου να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τα γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή.

Το μεσημέρι της Κυριακής το πλοίο διέσχιζε το Λιβυκό Πέλαγος νότια της Κρήτης, με προορισμό το λιμάνι της Αλχεθίρας στις νοτιοανατολικές ακτές της Ισπανίας, όπου θα καταπλεύσει στις 29 Ιουλίου.

Από τις αρχές Μαΐου το πλοίο, συνοδευόμενο από ειδικό βοηθητικό σκάφος, προχώρησε σε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες προκειμένου να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για τα γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή γύρω από το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, η οποία θεωρείται ως ο «χρυσός δακτύλιος» της ανατολικής Μεσογείου.

Ένα από τα πιο υπερσύγχρονα ερευνητικά το Ramform Hyperion

To Ramform Hyperion ανήκει στην PGS εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων.

Το Ramform Hyperion θεωρείται το καμάρι της PGS αφού είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα τα ερευνητικά – σεισμογραφικά πλοία.

Το σεισμογραφικό αποκτήθηκε έναντι 270εκ. δολαρίων και μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σεισμογραφικά καλώδια μήκους 10 χιλιομέτρων καλύπτοντας κατά την πλεύση του απόσταση 1500 μέτρων σε πλάτος.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στο άρθρο Τρισεκατομμύρια στα πόδια της Κύπρου: Προκαλούν ίλιγγο οι εκτιμήσεις – Είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα επιτεθεί  ανέφερε τις εκτιμήσεις για τρισεκ. που πραγματικά προκαλούν "ίλιγγο".

..."Υπολογίσαμε τις αναμενόμενες ελάχιστες, μέσες και μέγιστες ποσότητες πόρων αερίων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα κοιτάσματα των blocks 10 &11.

Στην περίπτωση που η Κύπρος σταθεί τυχερή και υπάρξουν τελικά επαναλαμβανόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στους παραπάνω 6 στόχους πιθανών κοιτασμάτων της Κύπρου, οι οποίες συνοδεύονται με αντίστοιχη πληρότητα των δομών σε υδρογονάνθρακες, παρόμοιες με αυτήν του κοιτάσματος “Zor”, η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει σε μία ελάχιστη 68 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), μία μέση 116 Tcf και μία μέγιστη 180 Tcf., (με δεδομένες τις πρόσφατες συμφωνηθήσες συμβατικές τιμές πώλησης φυσικού αερίου από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, μεταξύ $ 4-6/ mbtu), η τοπική ακαθάριστη αξία της συνολικής αναμενόμενης ποσότητας φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει στα blocks 10 & 11, κυμαίνεται μεταξύ μιας ελάχιστης 272 Δισεκατομμυρίων και $1,06 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσον αφορά τον πιθανό πλούτο που θα μπορούσε να περιέχουν το block 6, το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Total-Eni, η χαρτογράφηση των PGS & Spectrum δείχνει παρουσία δύο υπεργιγάντιων στόχων κοιτασμάτων, έναν “τύπου Λεβιάθαν” διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν και έναν δεύτερο στόχο “τύπου Ζορ” πενταπλάσιο σε μέγεθος από το “Zoρ”.

Σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου στους στόχους αυτούς, η αναμενόμενη ελάχιστη, μέση και μέγιστη συνολική ποσότητα πόρων αερίων υδρογονανθράκων των στόχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στο block 6 αλλά και μέρους αυτών που βρίσκονται μέσα στο block 7 (Εικ.2) υπολογιζόμενες με ελάχιστες 75 Tcf, μέσες 130 Tcf, και μέγιστες 185 Tcf. Θα μπορούσαν να δώσουν τοπική ακαθάριστη αξία των αναμενόμενων ποσοτήτων μεταξύ 300 και $1,09 Τρισεκατομμυρίων δολαρίων"...

https://www.youtube.com/watch?v=N8N4GBsqSfc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ