Ελληνοτουρκικά

ΕΚΤΑΚΤΟ-«Απλώθηκαν» τα τουρκικά περιπολικά σκάφη στο Αιγαίο αναζητώντας «εκδίκηση» εναντίον ελληνικών πλοίων

 Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε σαφή εντολή να «αυξηθούν» κατακόρυφα στο Αιγαίο οι περιπολίες από τα τουρκικά περιπολικά σκάφη του  Λιμενικού Σώματος…με στόχο επίσημα καλύτερο έλεγχο και ασφάλεια , ανεπίσημα όμως στο στόχαστρο πιθανόν  να βρεθούν.... ελληνικά  σκάφη όλων των τύπων .

Επεισόδια με παρενόχληση τουρκικών σκαφών του λιμενικού άλλωστε έχουμε πάμπολλα σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.  

Κύρια αποστολή των Τούρκων είναι  η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας εντός των θαλασσίων συνόρων.

Η τουρκική ηγεσία το φέρει «βαρέως » που τουρκικό εμπορικό πλοίο δέχθηκε πυρά από σκάφος  της  ελληνικής ακτοφυλακής ενώ διέρχονταν μεταξύ δύο τουρκικών λιμένων, ξεχνώντας ότι το πλοίο ήταν ύποπτο για μεταφορά παράνομων ουσιών.

Για αυτό ειδικά μετά το περιστατικό με το υπό  Τουρκική σημαία  πλοίου  ξηρού φορτίου και την ελληνική ακτοφυλακή της Καλύμνου , ειδικά από το  Κουσάντασι  αυξήθηκαν οι αποστολές πλοίων της τουρκικής Ακτοφυλακής  κατακόρυφα . Το ίδιο γίνεται πιθανόν και σε άλλες περιοχές στο Αιγαίο μετά από εντολή του τουρκικού αρχηγείου λιμενικού σώματος.

Επίσης σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, αυξήθηκε η τουρκική παρουσία στο ελληνικό «τρίγωνο των Βερμούδων» μεταξύ Καλύμνου , Ψερίμου  και Κω αλλά και στα Ίμια στα οποία  3 περιπολικά πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής θέλησαν να πλησιάσουν τις Βραχονησίδες, ωστόσο,  παρεμποδίστηκαν από τουρκικά περιπολικά σκάφη( έτσι λένε οι Τούρκοι αλλά σίγουρα έγινε το αντίθετο) .

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι «βγαίνουν» καθημερινά στο Αιγαίο με « ζωνάρι λυμένο για καβγά», αναζητώντας ένα θερμό επεισόδιο που θα πυροδοτούσε ενδεχομένως  εξελίξεις στον θέμα της κυριαρχίας στο Αιγαίο πέλαγος .

Υπενθυμίζουμε όμως ότι το τουρκικό λιμενικό σώμα  αποτελείται ήδη από πλοία που φέρουν και πυραυλικά συστήματα .

Πρόκειται για μέγα κίνδυνο για τις ελληνικές φρεγάτες , ΤΠΚ και τα άλλα πλοία του ελληνικού στόλου.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), το οποίο βάσει σχεδιασμού έχει τοποθετηθεί στα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, και αποτελεί τον μεγαλύτερο πρόβλημα  για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος), όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος .

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, έχει τοποθετήσει τον εν λόγω πύραυλο , ο οποίος θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά επεισόδια , ειδικά τώρα που ετοιμάζουν και γεωτρύπανο οι Τούρκοι για την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο τουρκικής κατασκευής πύραυλος UMTAS είναι ένα πυραυλικό σύστημα τύπου «fire and forget ή fire and update», υπό την καθοδήγηση υπερύθρων ακτίνων, και είναι σε θέση να εγκλωβίσει στόχους σε απόσταση 8 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα κατασκευή του τουρκικού ελικοπτεροφόρου, η Άγκυρα επιχειρεί  να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή .

Πιθανός τύπος ταχύπλοου όμως για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται και το εξελιγμένο ταχύ περιπολικό σκάφος ONUK MRTP® 33 Fast Patrol / Attack Craft το οποίο έχει αναπτυχθεί ως μια ευέλικτη πολλαπλών ρόλου ναυτική πλατφόρμα για τις ολοένα και πιο αυστηρές απαιτήσεις των ναυτικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στα παράκτια ύδατα.

Τα σκάφη αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί και μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών επί των παράκτιων υδάτων, όπως επιβολής του νόμου-ναυτικά καθήκοντα και επιχειρήσεις διάσωσης σε ανοικτή θάλασσα, αλλά και άλλα όπως:

Περιπολίες / Συνοδεία / αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Έρευνα και διάσωση

Σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου

Έλεγχος της ρύπανσης

Προστασία ενάντια στην τρομοκρατικών ενεργειών έναντι παράκτιων και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων

Επιχειρήσεις Επιτήρησης / Μυστικές επιχειρήσεις.

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ