Κόσμος

Βόρεια Κορέα προς Ουάσινγκτον: Εάν αγγίξετε τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα επιτεθούμε με πυρηνικά στην «καρδιά των ΗΠΑ»

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα δεν υπολογίζει τίποτα και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να σπείρει τον πυρηνικό όλεθρο.

Με πυρηνική επίθεση στην «καρδιά των ΗΠΑ» απείλησε την Ουάσιγκτον η Βόρεια Κορέα, σε περίπτωση που η υπερδύναμη αποπειραθεί να καθαιρέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η νέα αυτή απειλή έρχεται ως απάντηση σε δηλώσεις του διευθυντή της CIA Mάικ Πομπέο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να βρει έναν τρόπο να «χωρίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν από τα αυξανόμενα πυρηνικά αποθέματα» της Βορείου Κορέας. «Είμαι σίγουρος ότι οι Βορειοκορεάτες είναι αξιαγάπητοι άνθρωποι, που θα ήθελαν πολύ να τον δουν να αποχωρεί από την εξουσία [σ.σ. τον Κιμ Γιονγκ Ουν]» είχε τονίσει ο διευθυντής της CIA.

Το κρατικό κανάλι της Βορείου Κορέας KCNA μετέδωσε την Τρίτη δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας που φέρεται να είπε πως σε περίπτωση που απειληθεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν τότε οι χώρες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται έμμεσα ή άμεσα θα «εξαλειφθούν προληπτικά». Μάλιστα, τόνισε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «ακόμη και πυρηνικά όπλα».

«Εάν οι ΗΠΑ αποπειραθούν να πάρουν την εξουσία από τον απόλυτο ηγέτη μας, θα απαντήσουμε με ένα ανελέητο χτύπημα στην καρδιά της χώρας, χρησιμοποιώντας το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι απειλές αυτές έρχονται λίγο καιρό αφότου οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα έχει επιταχύνει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ δεν θεωρεί «αδιανόητο» τον πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα

Με τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ να βρίσκονται στο απόγειό τους το τελευταίο διάστημα, τα σενάρια ενός πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας δίνουν και παίρνουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι στρατιωτικοί στις ΗΠΑ φαίνονται να έχουν αρχίσει να θεωρούν μια τέτοια σύγκρουση αρκετά πιθανή. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ δήλωσε ότι δεν θεωρεί «αδιανόητο» έναν πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Συγκεκριμένα, ο Ντάνφορντ, μιλώντας σε συνέδριο για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ, τόνισε ότι «πολλοί έχουν αναφερθεί σε στρατιωτικές επιλογές με τον όρο "αδιανόητες". Εγώ πάλι θα χρησιμοποιούσα τον όρο "φρικτές", καθώς θα προκαλούσαν απώλειες ζωών που δεν έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας αν υπάρξει σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο».

«Ωστόσο», προσέθεσε ο ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ, «όπως έχω πει στους ομολόγους μου, φίλους κι εχθρούς, δεν είναι αδιανόητο να εξετάσουμε στρατιωτικές επιλογές για να απαντήσουμε στα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας. Το αδιανόητο για μένα είναι να επιτρέψουμε ένα πυρηνικό όπλο να χτυπήσει το Ντένβερ. Και η δουλειά μου είναι να δω τις επιλογές, ώστε να μη συμβεί».

Το 2018 η Βόρεια Κορέα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά των ΗΠΑ

Άκρως ανησυχητική είναι η νέα αμερικανική εκτίμηση ότι η Β. Κορέα θα διαθέτει από τις αρχές του 2018 έναν αξιόπιστο, διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με ικανότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Σε αυτήν την εκτίμηση καταλήγει η νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου (DIA), στην οποία μειώνεται δραματικά το χρονοδιάγραμμα για το πότε η Πιονγιάνγκ θα έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει πόλεις της βόρειας Αμερικής με πυρηνικά όπλα.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, η νέα εκτίμηση της DIA μειώνει κατά σχεδόν δύο χρόνια την πρόβλεψη για το πότε θα έχει αυτή την ανησυχητική δυνατότητα η Β. Κορέα. Τα δεδομένα άλλαξαν έπειτα από τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, οι οποίες έδειξαν εκπληκτική τεχνική πρόοδο από τους επιστήμονες της χώρας, με ρυθμό που πολλοί αναλυτές δεν πίστευαν ότι μπορεί να υπάρξει στο απομονωμένο καθεστώς.

Τα ευρήματα αυτά εντείνουν την πίεση στις ΗΠΑ και τους Ασιάτες ηγέτες, προκειμένου να σταματήσει η πρόοδος της Βόρειας Κορέας, προτού είναι σε θέση να απειλήσει τον κόσμο με πυραύλους που φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Η DIA κατέληξε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι σε θέση να παράξει ένα «αξιόπιστο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή» κάποια στιγμή μέσα στο 2018, κάτι που σημαίνει ότι έως την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα θα έχει προχωρήσει από το πρωτότυπο στη γραμμή παραγωγής, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...