Αρχείο

Βυθίζονται τα Δωδεκάνησα στη δίνη του Εγκέλαδου - Ενεργοποιήθηκε η 80 ΑΔΤΕ - Διαφωνούν οι σεισμολόγοι για το μέγεθος του σεισμού (εικόνες,βίντεο)


Τα φονικά Ρίτχερ 6,7 σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο σε όλο το νησί της Κω.

Ο τραγικός απολογισμός! Δύο νεκροί, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -οι πέντε σοβαρά- και πολλές ζημιές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα δύο θύματα είναι υπήκοοι Σουηδίας και Τουρκίας, ο πρώτος 27 ετών και 39 ο δεύτερος.

Η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση. Από τις πρώτες στιγμές ενεργοποιήθηκε η 80 ΑΔΤΕ, ενώ με C-130 μεταφέρθηκαν τη νύχτα δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ στο νησί, μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Παράλληλα αεροσκάφος C-27 μετέφερε στο νησί της Κω γιατρούς και τραυματιοφορείς απο το ΕΚΑΒ, ενώ αναλαμβάνει αποστολές μεταφοράς τραυματιών στην Κρήτη.

Σεισμολόγοι: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί ίσως και άνω των 6 Ρίχτερ

Την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι με τη σειρά τους προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή των κατοίκων του νησιού και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον ΣΚΑΙ ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης. «Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός της Κω είναι σε επιφυλακή, ενώ ανακλήθηκαν και όλες οι άδειες των γιατρών.

Στο νησί με αεροσκάφος C-130 έφθασαν πολύ νωρίς το πρωί ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί έφτασε επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Ακόμη πέντε άνθρωποι -τουρίστες -επίσης- τραυματίστηκαν.Δυστυχώς ένας από τους σοβαρά τραυματίες υπέστη ακρωτηριασμό και στα δυο του πόδια.

Οι τρεις πιο σοβαρά τραυματισμένοι μεταφέρονται με ελικόπτερο Σινούκ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και τα άλλα δύο άτομα σε άλλα νοσοκομεία εκτός νησιού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, στα 75 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Βρήκαν τον θάνατο ενώ διασκέδαζαν σε μπαρ

Σε μπαρ του νησιού βρίσκονταν την ώρα του φονικού σεισμού οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους αλλά και οι άλλοι πέντε οι οποίοι τραυματίστηκαν.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το μπαρ κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τους τουρίστες.

Δείτε φωτογραφίες της Πυροσβεστικής από το μπαρ

Το μπαρ πριν τον σεισμό

Κάποιοι φοβήθηκαν πολύ και θέλουν να φύγουν από το νησί
https://twitter.com/GMB/status/888274371185328128
Λέκκας : Μετασεισμοί θα γίνουν και θα γίνονται - Είναι μέσα στα φυσιολογικάπλαίσια

Δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί στην Κω και τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο νησί και την Τουρκία όλη τη νύχτα, μετά τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο- το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει σε 6,7 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού.

Οι μετασεισμοί είναι δεκάδες και έχουν ξεπεράσει τους πενήντα. Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ αλλά κάποιοι ήταν ισχυροί. Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν δονήσεις από 4,5 έως 4,8 Ρίχτερ.

seismosΦωτογραφίες χρηστών του Twitter από την εικόνα του νησιού το πρωί 


Τουρίστες κοιμήθηκαν έξω

Κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει τη στιγμή του μεγάλου σεισμού
https://www.youtube.com/embed/3kt6vSWKMCs
https://www.youtube.com/embed/0k_p9aEo9BM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης