ΗΠΑ

Αναπτύσσεται Στόλος των ΗΠΑ στο Αιγαίο με τελεσίγραφο στην Τουρκία: "Ή επιστρέφεις στο μαντρί ή η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ"

Oι ΗΠΑ σε ρόλο πυροσβέστη και σερίφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού πλέουν προς το Αιγαίο. Πρόκειται για δεύτερη ανάπτυξη δυνάμεων των ΗΠΑ μετά την Κυπριακή ΑΟΖ. Στο προσεχές διάστημα θα παιχτούν όλα. Ή η Τουρκία θα απορρίψει τους S-400 και θα επανέλθει πλήρως στο δυτικό στρατόπεδο μαζί με κάποια "bonus" όπως πχ μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες ή η Ελλάδα θα ανακηρύξει ΑΟΖ. Για αυτό και οι ΗΠΑ βλέποντας πως όλα είναι ανοιχτά στην περιοχή στέλνουν ενισχύσεις.

Αμερικανική ναυτική παρουσία στο Αιγαίο ανάλογη με αυτή που η Ουάσιγκτον έχει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου θέλει να εξασφαλίσει η Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι έχει πετύχει τον στόχο της.

Οι ελληνοαμερικανικές επαφές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη στις ΗΠΑ , όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό Τζ.Ντάντφορντ.

Η Ουάσινγκτον είναι πολύ δυσαρεστημένη από τις αποφάσεις και τις κινήσεις του Ερντογάν Τελευταίο παράδειγμα η επιμονή του όχι μόνο να διατηρήσει τη στρατιωτική βάση στο Κατάρ ,αλλά και να ενισχύσει τις δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί! Η Τουρκία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ τίθεται απέναντι στη Συμμαχία την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να επικαλεστεί αν το Κατάρ δέχονταν επίθεση!

Η επιμονή της Τουρκίας να προκαλεί στην κυπριακή ΑΟΖ, επίσης δεν έχει περάσει απαρατήρητη και έχει ενοχλήσει. Η παρουσία του αεροπλανοφόρου "Τ. Μπους" δεν είναι τυπική.

Το πλωτό μεγαθήριο πλέει τις τελευταίες μέρες διαρκώς σε απόσταση 5 έως 6 μιλίων από το "Barbaros" και την τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει.

Η Ουάσινγκτον έχει δείξει την έντονη δυσαρέσκεια της απέναντι στην Άγκυρα και για την πρόθεση της να “σφιχταγκαλιαστεί” με τη Μόσχα, ειδικά σε επίπεδο εξοπλισμών.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 και οι ΗΠΑ απάντησαν με τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG. Εξοπλισμό με βαρέα όπλα, όχι για την κατάληψη της Ράκας που ήταν περίπου εξασφαλισμένη αλλά για την αναβάθμιση ενός υπαρκτού στρατού που αναμένεται να είναι ο στρατός του Κουρδιστάν.

Μάλιστα, στο έδαφος του Κουρδιστάν οι Αμερικανοί κατασκευάζουν ήδη βάση - "καθρέφτη" του Ιντσιρλίκ όπως έχει ήδη αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και καιρό.

Σήμερα, είχαμε την πρώτη ευθεία παρέμβαση και απειλή από τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων γεγονός που δείχνει ότι όντως η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 είναι προ των πυλών. Η παρέμβαση των ΗΠΑ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την αγορά των S-400 από την Tουρκία καθώς εμμέσως πλην σαφώς ο Τζόζεφ Ντάνφορντ έθεσε το δίλημμα «ή με μας ή με τη Ρωσία».

«Υπήρξε ένα δημοσίευμα που ήταν λανθασμένο, δεν έχουν αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία. Αυτό θα μας ανησυχούσε, αν το έκαναν, όμως δεν το έχουν κάνει», είπε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.

Η Αθήνα θέλει και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρα και θεωρεί την αναβάθμιση της αμερικανική παρουσίας στο Αιγαίο επιβεβλημένη και φαίνεται πως και η Ουάσινγκτον δεν έχει αντίρρηση να μας ικανοποιήσει.

Η σχεδόν μόνιμη παρουσία δύο τουλάχιστον αμερικανικών αντιτορπιλικών στο Αιγαίο αλλά και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο που αποτελεί περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στο κοντινό μέλλον.

Το ΥΠΕΘΑ και προσωπικά ο Π.Καμμένος έχουν θέσει κι ένα ακόμη ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου. Την παραχώρηση μεταχειρισμένων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων, τα οποία ζητάμε με “φουλ” εξοπλισμό.

H θερμή περίοδος αναμένεται να γίνει ακόμη πιο "καυτή" καθώς όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας Μετά τον σεισμό ο πόλεμος: Η Τουρκία «κλειδώνει» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το Αιγαίο μέχρι τον Σεπτέμβριο! (βίντεο) , ξεκινούν αύριο, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ίσχυαν τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), εν μέσω θέρους, επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο κεντρικό, αλλά και... ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Εύβοια!

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα δεσμεύεται μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Ευβοίας, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, αφού περιλαμβάνει εναέριες περιοχές μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων στις ακτές της Εύβοιας!

Η περιοχή "κλειδώθηκε" από αύριο μέχρι και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και στις 1-3, 7-10, 14-17, 21-23, 28 και 29 Αυγούστου από την Χαλκιδική μέχρι το Καστελόριζο!

Η δέσμευση προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς αποτελεί πρωτόγνωρη κλιμάκωση από τουρκικής πλευράς...

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ