Πατριαρχεία

Τρέμει την “αγία ανυπακοή” και το Πατριαρχείο Ρουμανίας και ζητάει πειθαρχία - Άγιος και για τους Ρουμάνους ο Γέροντας Πορφύριος

Του Μανώλη Κείου
Η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποίησε την τακτική συνάντησή της στις 4-5 Ιουλίου, στο Συνοδικό Μέγαρο. Ο Πατριάρχης Δανιήλ, προέδρευσε στις συνεδριάσεις, και όσα ειπώθηκαν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, λοιπόν, που ελήφθησαν από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου:

• Το έτος 2019 ανακηρύχθηκε Έτος του ρουμανικού χωριού (των ιερέων, των εκπαιδευτικών και των ειδικευμένων τοπικών αρχόντων), και αναμνηστικά Έτος των Πατριαρχών Nicodim Munteanu και Justin Moisescu, και των μεταφραστών των εκκλησιαστικών βιβλίων

• Η Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε την πρόταση να συμπεριλάβει πλέον στο αγιολόγιό της τον Σεβαστό Παφνούτιο Παρβού τον Αγιογράφος (1657-1735). Η επίσημη τελετή θα λάβει χώρα στις 6 Αυγούστου 2017, ενώ ο Άγιος Παφνούτιος θα γιορτάζεται ετησίως την επόμενη ημέρα, 7 Αυγούστου.

• Η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τη συμπερίληψη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης ενέκρινε και το τροπάριο, το κοντάκιο, το Συναξάριον και την εικόνα του

• Πολλά λειτουργικά κείμενα εγκρίθηκαν επίσης, ενώ επιπροσθέτως η Σύνοδος αποφάσισε να διοργανώσει Διεθνή Συνάντηση των Ορθοδόξων Νέων του 2018 στο Sibiu, στην Μητρόπολη Τρανσυλβανίας.

• Επίσης αποφασίστηκε η επέκταση της Πανεπιστημιακής πατριαρχικής Ιουστινιανής Σχολής Ορθόδοξης Θεολογίας από το Βουκουρέστι στη Ρώμη της Ιταλίας.

• Η Σύνοδος ενέκρινε την ίδρυση τμήματος Ιερής Τέχνης στην Ιστορική Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Δούναβη στο Γαλάτι, αρχίζοντας από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Τέλος, ελήφθη και μια απόφαση που θα μπορούσε να συσχετιστεί με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει και στην Ρουμανία για την Σύνοδο του Κολυμπαρίου. Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Απρίλιο σε σύναξη της “αγίας ανυπακοής” είχε ασκηθεί σφοδρή κριτική στο ρουμανικό πατριαρχείο που όπως ειπώθηκε είναι εκπρόσωπος του ήπιου οικουμενισμού ….

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι αντιδράσεις πολλαπλασιάστηκαν....

Μάλιστα πρόσφατα η Ρουμάνικη Σκήτη του Αγίου Όρους, είχε αναγκαστεί με ανακοίνωσή της να διευκρινίσει ότι ουδέποτε έπαυσε η μνημόνευση του ονόματος του Πατριάρχου στην Σκήτη.

Παρόλα αυτά το καζάνι βράζει και η ανησυχία και στη Ρουμανία για κλιμάκωση των αντιδράσεων είναι κάτι παρά πάνω από ορατή... Αυτό διαφαίνεται και από την συνοδική αναφορά που γίνεται ξεκάθαρα λόγος περί...πειθαρχίας :

“λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο του φαινομένου της σημερινής εκκοσμίκευσης,η Σύνοδος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ανανεώσει την πνευματική και ηθική ζωή των εκκλησιαστικών λειτουργών όλων των βαθμίδων, των μοναχών που ζουν σε μοναστήρια και σκήτες, καθώς και των λαϊκών πιστών σε ενορίες και σε κάθε ίδρυμα της εκκλησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Συνοδικοί Μητροπολίτης του Πατριαρχείο Ρουμανίας θα αναλύσουν περιοδικά την πειθαρχία των κληρικών και λαϊκών, και θα προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις στην Ιερά Συνόδο για την προώθηση της πνευματικής ζωής”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ