Πολιτική

Συνέδριο ΔΗΣΥ: Οι σκελετοί βγήκαν από τη ντουλάπα - Ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «πατριωτικό καθήκον» τα μνημόνια και επιτέθηκε στον Κ.Καραμανλή - Ως τιμητής εμφανίστηκε ο Κ.Σημίτης

Οι σκελετοί βγήκαν από την ντουλάπα. Πρόκειται για τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και ορισμένους άλλους εκσυγχρονιστές που εμφανίστηκαν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και νομίζουν ότι μπορεί να έχουν λόγο παρέμβασης στην ελληνική κοινωνία επειδή βρέθηκαν ορισμένοι κλακαδόροι στην αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας να τους χειροκροτήσουν.

Από την άλλη, η Φώφη Γεννηματά νόμισε πώς επειδή κατάφερε να φέρει στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους... σκελετούς, ή εξαπέλυσε και η ίδια επίθεση στον Κώστα Καραμανλή, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της και να αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό πόλο. Με έναν λόγο που παραπέμπει σε άλλες εποχές και με ένα κόμμα που φυλλορροεί. Απόδειξη πώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν βρέθηκε στην αίθουσα του συνεδρίου την πρώτη ημέρα. Μιλάει σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως θέλουν να την ονομάζουν δεν είναι πλέον παρά ένα κόμμα του 8-9% με πολλές συνιστώσες και ανθρώπους που τους έχει καταδικάσει η κοινωνία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μιλάμε για τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και κάποιους ακόμη τελειωμένους που νομίζουν ότι μπορούν να αναστηθούν επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε θάλασσα και καταρρέει.

Η αποκάλυψη όμως του Συνεδρίου (ολοκληρώνεται την Κυριακή) ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Και τι δεν είπε ο άνθρωπος: Πως ήταν πατριωτικό καθήκον του να προσφύγει η Ελλάδα στο μνημόνιο (μηχανισμό στήριξης το είπε). Εμφάνισε τον εαυτό του ως σωτήρα, δικαιωμένο για την εγκληματική πολιτική των μνημονίων, για την αλλοίωση των ελλειμμάτων ως μέρος του σχεδίου υποταγής της χώρας, για τα CDS, για το δημοψήφισμα που δεν έγινε και πολλά ακόμη. Ο ΓΑΠ προέβη σε μία ομιλία-πρόκληση.

Εκείνο όμως που είχε σημασία ήταν πώς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κώστα Καραμανλή. «Έχουμε περάσει πάρα πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ή στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού της χρεοκοπίας», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεχνώντας προφανώς πώς ο ίδιος άνοιξε την πόρτα της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Αμετανόητος συνέχισε την επίθεση του στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας, «κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020». Τί φοβάτε ο κ. Παπανδρέου; Πώς ακόμη και σήμερα ο Κώστας Καραμανλής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής όταν ο ίδιος παρακαλάει για να επιστρέψει στο κόμμα που ήταν πρόεδρος; Ή ότι αν παραμείνει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Επιτέθηκε ακόμη και στη Δικαιοσύνη ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για συμφέροντα «που την θέλουν να είναι δεξιόστροφα τυφλωμένη». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, έφτασε μάλιστα σε σημείο να πει πώς κάποια ημέρα η χώρα θα βγει από αυτά και πρότεινε για να συμβεί αυτό την... πράσινη ανάπτυξη.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακάμψει και να επανέλθει από τη σημερινή δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής κρατώντας ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ζήτησε εκλογές ως μόνη λύση στο πολιτικό πρόβλημα απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας.

«Το σημερινό αποτυχημένο μοντέλο των αδύναμων κυβερνήσεων συνεργασίας δεν μας αφορά γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση για τη χώρα. Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται τη συνεννόηση» σημείωσε η κ. Γεννηματά και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο μεταξύ άλλων κατηγόρησε ότι «καλύπτει τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή» όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ίδιο ακριβώς λόγο κ λέγοντας ότι «η συντηρητική Ν.Δ. δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009».

Αυτό συνέβη μάλιστα τη στιγμή που προσκεκλημένος του Συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ο ίδιος και άλλες φορές έχει προκληθεί να απαντήσει για την περίοδο 2004-2009 χωρίς να το πράξει.

Η κ. Γεννηματά έθεσε το χρονοδιάγραμμα για το νέο κόμμα που θα προκύψει αν οι διάφορες συνιστώσες συμφωνήσουν τελικά να πορευτούν μαζί. Αμέσως μετά το συνέδριο τα πολιτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ) και οι φορείς της κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ θα πρέπει να τοποθετηθούν ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που θα οδηγήσει στην εκλογή επικεφαλής από την κοινωνική βάση μέσα στον προσεχή τον Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο Κώστας Σημίτης από την πλευρά του, που έχει και τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα δεινά αυτού εδώ του τόπου επιχείρησε να παίξει τον ρόλο του τιμητή και θέλησε να δώσει συμβουλές για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Η συστηματική παραπληροφόρηση έχει δημιουργήσει στην πλειοψηφία της κοινωνίας την εντύπωση ότι η επάνοδος σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης δεν είναι μακριά - Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί», είπε.

Εξήγησε πώς η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (για μια περίοδο δηλαδή που εκτείνεται μετά το τέλος του μνημονίου) συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης και η υπόδειξη του Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες στην εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης. Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται.

Πέραν της επίθεσης του στην κυβέρνηση, έβαλε στον ίδιο τσουβάλι όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Η χώρα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα προβλήματα μια ηγεσία που να είναι σε θέση να εξασφαλίσει εμπιστοσύνη και συνεννόηση, μια ηγεσία που θα έχει τη γνώση και την ικανότητα για τον χειρισμό της κατάστασης» διακήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «κατά την άποψη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη οι μέχρι τώρα ηγεσίες απέτυχαν».

Η στάση αυτή του κ. Σημίτη ερμηνεύεται πώς θέλει να βγάλει τα λεγόμενα «ορφανά» του στην κεντρική πολιτική σκηνή ή διεκδικεί ο ίδιος ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας εκπροσωπώντας φυσικά το οικονομικό-επιχειρηματικό κατεστημένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ