Πατριαρχεία

Παίρνει μέτρα κατά της "αγίας ανυπακοής" το Πατριαρχείο Ρουμανίας - Μεγαλώνει το μέτωπο

Επιβεβαιώνεται το πρόσφατο ρεπορτάζ του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για το πόσο το ρουμανικό Πατριαρχείο τρέμει την "αγία ανυπακοή", η οποία είναι εντονότατη στην γειτονική χώρα. (βλέπε εδώ)

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα συνεδρίασε η Επιτροπή Καταστατικών και Κανονισμών της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ( 27-28 Ιουλίου) στην πατριαρχική κατοικία στο Βουκουρέστι. Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ προήδρευσε στη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την πειθαρχία των κληρικών όλων των βαθμών αφορώντας διακόνους, ιερείς και επισκόπους.

Διαπιστώθηκε ότι πρέπει να συμπληρωθούν και να τροποποιηθούν τόσο τα καταστατικά της οργάνωσης και λειτουργίας της ρουμανικής ορθόδοξης εκκλησίας, όσο και οι κανονισμοί των πειθαρχικών και κανονικών αρχών και των δικαστηρίων, όσον αφορά τις διαδικασίες για την παραπομπή, τη διερεύνηση και την εκτίμηση των κανονικών και διοικητικών αποκλίσεων των ρασοφόρων.

Με δεδομένο αυτό το γεγονός, παρουσιάστηκε η εκκλησιαστική νομοθεσία ορισμένων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Καθεστώτος και Κανονισμών για την συμπλήρωση και αποσαφήνιση των ισχυουσών κανονιστικών και κανονιστικών διατάξεων θα υποβληθούν προς ανάλυση και έγκριση στην Ιερά Σύνοδο της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 17-18 Αυγούστου 2017, ημερομηνία κατά την οποία η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη συγκληθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρουμανίας αναγνωρίζεται "ανησυχία για τη διαταραχή και θλίψη που παράγεται στην Εκκλησία από τις κατηγορίες που έγιναν για κληρικούς λόγω ορισμένων αποκλίσεων από τη χριστιανική ηθική, με βάση τους Ιερούς Κανόνες και την πρακτική των άλλων αδελφών ορθόδοξων εκκλησιών".

Για το λόγο αυτό η Επιτροπή Καταστατικών και Κανονισμών επεσήμανε τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

-Η εκκλησιαστική πειθαρχία σχετικά με τους υπηρέτες της Εκκλησίας αποτελεί αναγκαιότητα και υποχρέωση για όλους τους κληρικούς: διακόνους, ιερείς και ιεράρχες.
-Οι κυρώσεις ή οι ποινές που επιβάλλονται στους κληρικούς όλων των τάξεων για διάφορες αποκλίσεις αποσκοπούν στην αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής πειθαρχίας, της μετάνοιας και της διόρθωσης όσων αδικούν, ώστε να λάβουν συγχώρεση αμαρτιών και να αποκτήσουν σωτηρία, υπό την καθοδήγηση του πατέρα της εξομολόγησης.
-Η πνευματική διόρθωση των κληρικών, που έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα, καθώς και η διόρθωση όλων των αμαρτωλών γενικά, απαιτεί μεγάλη προσευχή, νηστεία, μετάνοια και πνευματική συμβουλή.
-Ως Πατριάρχης της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με μεγάλη θλίψη στην ψυχή μας, ζητάμε τη συγχώρεση για όλους τους πιστούς για τη διαταραχή που προκαλούν οι κατηγορίες που έγιναν γνωστές στους κληρικούς λόγω ορισμένων αποκλίσεων από τη χριστιανική ηθική.

Σημειώνεται επίσης πως "είναι μεγάλη ανάγκη να προσευχηθούμε στον Θεό για την ανανέωση της πνευματικής ζωής των κληρικών όλων των τάξεων (διάκονοι, ιερείς, ιεράρχες) της Εκκλησίας μας, καθώς και για την ανανέωση της ζωής των μοναστικών και των λαϊκών πιστών".

Ως γνωστόν δεν είναι λίγα τα μοναστήρια στη Ρουμανία που έχουν κηρύξει επισήμως την αντιθεσή τους με τον "ήπιο οικουμενισμό"-όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε η στάση του ρουμανικού Πατριαρχείου και δεν ε΄χουν λείψει και οι διωγμοί των αντιδρώντων.

Φαίνεται πως αυτόν τον "ήπιο οικουμενισμό" αφήνει πίσω ο Πατριάρχης Δανιήλ και είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τους αντιδρώντες.... Μένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...