Κόσμος

Κίνα-ΗΠΑ στο δρόμο προς την τελική σύγκρουση: Σφοδρή επίθεση Πεκίνου σε Τραμπ και "πράσινο φως" στη Β.Κορέα για συνέχιση των πυραυλικών δοκιμών!


Toυ Βασίλη Καπούλα

"Ελεύθερη" άφησε ουσιαστικά την Β.Κορέα η Κίνα να προχωρήσει στο πυρηνικό της πρόγραμμα με μια άνευ προηγούμενου διπλωματική επίθεση του Πεκίνου στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στον Ν.Τραμπ. To Πεκίνο τον χαρακτήρισε και άπειρο αλλά και άσχετο! Ταυτόχρονα δεν καταδίκασε την ενέργεια της Β.Κορέας!

Γιατί αυτή η κινεζική αντίδραση; Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, "Η στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ γιατί τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα". Πρόκειται για μια δικαιολογία για αύξηση πίεσης στην Κίνα. Είναι περισσότερο εκβιασμός παρά ρεαλιστική επιλογή".

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi, κάλεσε αμέσως τους στρατιωτικούς του διοικητές να επιταχύνουν τον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος.

Αρα η Κίνα αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι ο κύριος στόχος.

Πρόκειται για άγριο τζογάρισμα στις πλάτες της ανθρωπότητας. Ενας λάθος υπολογισμός και...

Τα ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ του Πεκίνου, όπως οι Global Times και η «People’s Daily» εξαπέλυσαν επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας τον «άπειρο», που έστρεψε τα πυρά του στην Κίνα λόγω της αποτυχίας του να αποτρέψει την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ. 

«Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ‘η Κίνα θα μπορούσε να λύσει εύκολα αυτό το πρόβλημα’. Αλλά μόνον ένας άπειρος Αμερικανός πρόεδρος που γνωρίζει ελάχιστα για το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια δήλωση. Η Πιονγιάνγκ είναι αποφασισμένη να αναπτύξει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και αδιαφορεί για τις στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα. Πώς θα μπορούσαν οι κινεζικές κυρώσεις να αλλάξουν τα πράγματα;», ανέφερε σε άρθρο γνώμης το φερέφωνο του Πεκίνου δίνοντας ουσιαστικά το "πράσινο φως" στον Κιμ Γιονγκ Ουν για συνέχιση των πυραυλικών δοκιμών.

 «Το λάθος μήνυμα του Τραμπ στο Twitter» δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν κατανοεί τα ζητήματα που υπάρχουν.

«Η Πιονγκγιάνγκ είναι αποφασισμένη για την εξέλιξη του πυραυλικού και του πυρηνικού της προγράμματος και δεν νοιάζεται για τις πολεμικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Πώς θα μπορούσαν οι κινεζικές κυρώσεις ν’ αλλάξουν την κατάσταση αυτή;», διερωτάται και η εφημερίδα «People’s Daily», που εκδίδεται από την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση NORAD USNORTHCOM τόνισε με ανακοίνωση της ότι "μπορούμε να υπερασπιστούμε 100% τις ΗΠΑ από την βαλλιστική πυραυλική απειλή της Β.Κορέας" και αποδέσμευσε φωτογραφίες δείχνοντας σε ετοιμότητα απογείωσης 24/7  B-1B Lancer στον Ειρηνικό.

Χωρίς πλέον να έχουν άλλη επιλογή, σκληρή γραμμή αποφάσισαν να υιοθετήσουν από δω και στο εξής Ουάσιγκτον και Τόκιο απέναντι στις εντεινόμενες πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Σίνζο Άμπε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ορκίζεται μάλιστα ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των συμμάχων της χώρας του.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο η Πιονγιάνγκ «τσαλαπάτησε όλες αυτές τις προσπάθειες» και «οδήγησε μονομερώς την κατάσταση σε κλιμάκωση».

Σε μια επίδειξη δύναμης προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν χθες πάνω από την Κορεατική χερσόνησο, με τον διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων του Ειρηνικού, Πτέραρχο Τέρενς Τζ. Ο’ Σόνεσι να προειδοποιεί ότι τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά είναι έτοιμα να πλήξουν τη Βόρεια Κορέα με «ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική δύναμη.»

Ο Σίνζο Άμπε κάλεσε Κίνα, Ρωσία και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να λάβουν στα σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις και να εντείνουν την πίεση προς την Πιονγιάνγκ, ενώ και ο Τραμπ ζήτησε νωρίτερα, κυρίως από την Κίνα -μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της διεθνώς απομονωμένης Βόρειας Κορέας – να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Άμπε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ, δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, δεν έχουν αποδώσει ακόμη έναντι της μονομερούς «κλιμάκωσης» της έντασης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.

«Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, θα πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη και ν’ αυξήσει την πίεση», σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Άμπε και ο Τραμπ δεν συζήτησαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, ούτε και τι θα συνιστούσε το ξεπέρασμα των ορίων της «κόκκινης γραμμής» από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν, που βρίσκεται σε διακοπές, προγραμματίζει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ σύντομα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου στη Σεούλ. «Εάν οι δύο ηγέτες συνομιλήσουν, είναι πιθανόν ότι θα συζητήσουν τη στάση που τηρούν έναντι της Βόρειας Κορέας, τη στάση της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών έναντι της απειλής από την Πιονγκγιάνγκ, τον τρόπο επιβολής νέων κυρώσεων κι άλλα θέματα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Νίκι Χάλεϊ: «Η Κίνα πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θέλει [να ασκήσει σοβαρή πίεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν]. Παρήλθε πλέον ο χρόνος για συζητήσεις.», είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η Νίκι Χέλεϊ τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η Κίνα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την εφαρμογή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, σχετικά με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στον Ιούλιο.

Οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «η οποία δεν κλιμακώνει ουσιαστικά τη διεθνή πίεση κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει καμία αξία», είπε η Χέλεϊ, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα.

Τους τόνους κατά της Βόρειας Κορέας ανέβασε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, απειλώντας με σκληρότερα μέτρα.

«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του κακοποιού κράτους στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτες», είπε σύμφωνα με το CNN. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απαιτούν την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να απομονωθεί περαιτέρω οικονομικά και διπλωματικά η Βόρεια Κορέα.»

https://twitter.com/StratSentinel/status/891757768985767937

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης