Αρχείο

Έτσι μεθοδεύει το σχέδιο αυτονόμησης της Δυτικής Θράκης ο Ερντογάν - Έκανε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πολιτικό που προσέφερε επί χρόνια τις... υπηρεσίες του στο προξενείο Κομοτηνής

Τα παιχνίδια των Τούρκων στη Θράκη γίνονται ολοένα και πιο «χοντρά» με στόχο την εξασφάλιση της στήριξης από την μουσουλμανική μειονότητα και την δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους εντός της Ελλάδας.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ μεταξύ των αντιπροέδρων είναι και ο Χακάν Τσαβούσογλου. Το όνομα του μπορεί να συνδέεται με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά δεν είναι έτσι. Ίσα ίσα που ο Ερντογάν ήθελε να καθαιρέσει τον υπουργό των Εξωτερικών για στάση μετριοπαθή απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά μάλλον θα το πράξει αργότερα.

Ο Χακάν Τσαβούσογλου προέρχεται από την Θράκη και συγκεκριμένα την Κομοτηνή και ήταν ενεργό μέλος της Τουρκικής Ένωσης Θράκης. Είχε φύγει πολλά χρόνια πριν από την Τουρκία και όπως φαίνεται, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του επιβραβεύτηκε από τον Τούρκο πρόεδρο για τις υπηρεσίες που προσέφερε με την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μαζί με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, τον πρώην υπουργό Άμυνας Φικρί Ισίκ και τον πρώην υπουργό Υγεία Ρετζέπ Ακντάγ.

Η αναβάθμιση αυτή του Χακάν Τσαβούσογλου αποδεικνύει με έναν ακόμη τρόπο πώς η Άγκυρα δουλεύει μεθοδικά στην περιοχή της δυτικής Θράκης και εκτιμά πώς σιγά σιγά το αποτέλεσμα που επιδιώκει θα έρθει. Βοηθάει σαφώς και η αδιαφορία την οποία επιδεικνύουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί και υποχωρητικότητα έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αφήσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής να κάνει ότι θέλει, να αλωνίζει ανενόχλητο στην περιοχή και να επιδιώκει με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να βαπτίσει την μειονότητα από μουσουλμανική σε «τουρκική». Η είσοδος της τράπεζας «Ziraat» επιταχύνει τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία αυτόνομου κράτους.

Πολλοί Τούρκοι έχουν αναλάβει τον ρόλο του «λομπίστα» για να προωθήσουν τις θέσεις της Άγκυρας στην Θράκη, ενώ μεσολαβούν για να προωθήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία βεβαίως ελέγχονται από την Τουρκία. Μία τέτοια περίπτωση είναι ασφαλώς ο γιος του Σαδίκ, που ίδρυσε το κόμμα DEB και το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε «Δούρειο Ίππο» για τον προσεταιρισμό ολοένα και περισσότερων μουσουλμάνων της περιοχής.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν παίζει άριστα το παιχνίδι στην Θράκη, κινείται βάση στρατηγικής όπως έχει αποδείξει η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες στην Κύπρο και στο Αιγαίο και αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πότε θα ξυπνήσουν επιτέλους οι Έλληνες πολιτικοί για να βάλουν φραγμό στα τουρκικά σχέδια. Εκτός και αν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ