Μέση Ανατολή

Διαίρει και βασίλευε: Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Κατάρ εν μέσω κρίσης για να σφαχτούν μεταξύ τους στο Κόλπο - Δεν θα επιτρέψουν ποτέ την ιρανική, και τουρκική παρουσία στη Ντόχα

Οι χώρες του Κόλπου ανακοίνωσαν ανθρωπιστική αποστολή  για να βοηθήσουν τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα επιβίωσης στο Κατάρ σήμερα ειδικά λόγω του ραμαζανιού.

Η ουσία όμως της ύπαρξης ακόμη και της ίδιας της χώρα παίζεται στο πεδίο των γεωπολιτικών και αμυντικών εξελίξεων.

Ο στρατηγός Μαχμούντ Μανσούρ,  ιδρυτής της Qatari Intelligence, δήλωσε ότι γνωρίζοντας εκτιμήσεις ξένων υπηρεσιών,  πιστεύει ότι είναι αδύνατο για τη Ντόχα να υλοποιήσει το στόχο της και να διατηρήσει στενές σχέσεις με  Ιρανούς και Τούρκους στρατιώτες στο έδαφός της.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με την εφημερίδα Makkah, ο Μανσούρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ  σε στρατιώτες άλλων εθνικοτήτων ( κυρίως Τούρκων)  να εγκατασταθούν στα εδάφη του Κατάρ κοντά στη μεγάλη βάση τους, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για μετακίνηση Τούρκων  στρατιωτών στο Κατάρ δεν είναι παρά «φωνητικά κύματα που θα εξαφανιστούν».

Η δήλωση έρχεται ως  απάντηση στις επίσημες αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την πρόθεση του Κατάρ να φιλοξενήσει στρατιωτικό προσωπικό από το Ιράν, την Τουρκία και το Πακιστάν, απαντώντας στο γεγονός ότι 16 αραβικές και ισλαμικές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις με το κράτος αυτό.

Ο ίδιος ο αξιωματούχος τόνισε ότι ένας κατάλογος από 59 άτομα και 12 οντότητες οι οποίες στοχοποιήθηκαν και είχαν  έδρα εκτός του Κατάρ , και  την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, «είναι μόνο το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν και άλλοι» .

«Τις επόμενες μέρες, θα προστεθούν και άλλα πολλά άτομα και οντότητες τρομοκρατών, ειδικά εκείνοι που το Κατάρ έχει χρηματοδοτήσει στον αραβικό κόσμο, την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη».

«Είναι καιρός να  έρθει  το καθεστώς του Κατάρ ως   κύριο ζήτημα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, του Αραβικού Συνδέσμου ή του ΟΗΕ», δήλωσε ο ίδιος.

Ο στρατηγός δήλωσε ότι ο πρώην Εμίρης του Κατάρ  Hamad bin Khalifa και ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Hamad bin Jasim μετέτρεψαν τη Ντόχα "σε τμήμα για την εκτέλεση πράξεων που αποσκοπούσαν στην επίτευξη των στόχων των προηγούμενων αμερικανικών διοικήσεων στην περιοχή."

Υποστήριξαν ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες στην Ασία, την Αφρική, τον αραβικό κόσμο και σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες».

Ο ίδιος ο στρατηγός τόνισε  ότι η αλαζονεία  έκανε την οικογένεια  Hamads να πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να επιδιώξει  τη δημιουργία ενός τεράστιου ισλαμικού κράτους με  πρωτεύουσα την Ντόχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου  το Κατάρ άρχισε να αναζητά πράκτορες για να στρατολογήσει για την Σομαλία,  την Κεντρική και Δυτική Αφρική, την Αίγυπτο, την  Ρωσία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τις Φιλιππίνες.

«Άρχισαν οι κυβερνώντες του Κατάρ  να παρέχουν τα χρήματα και  όπλα για αυτούς τους πράκτορες, εξαπατώντας παράλληλα τους ανθρώπους του Κατάρ που θεωρούσαν ότι τα χρήματα προορίζονταν για ανθρωπιστικούς σκοπούς στις κοινωνίες αυτές», δηλώνει ο στρατηγός Μαχμούντ Μανσούρ .

«Η αλήθεια είναι ότι στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν αναταραχές στις χώρες που θα κατάφερναν να διεισδύσουν χρησιμοποιώντας τα τεράστια χρηματικά ποσά της τότε κυβέρνησης του Κατάρ», κατέληξε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Μανσούρ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ( περίοδο Ομπάμα)  είχαν  επίγνωση της πρόσφατης οικονομικής υποστήριξης του Καταρ   σε  οργανώσεις και δραστηριότητες με σκοπό να υποκινήσουν τρόμο  ενάντια σε άλλες κοινωνίες.

Ταυτόχρονα, δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν στο λιμάνι Χάμαντ, νοτίως της Ντόχα, για να «συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το Πολεμικό Ναυτικό» του Κατάρ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής.

Παράλληλα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο ομόλογός του του Κατάρ Χάλεντ αλ Ατίγια συμφώνησαν για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-15.

«Η πώληση αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προσφέρει στο Κατάρ τεχνολογία αιχμής και θα ενισχύσει την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας (…) μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας.

Η συνεργασία αυτή είναι ήδη στενή, καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μεγάλη αεροπορική βάση στην έρημο του Κατάρ, όπου βρίσκεται η έδρα της CentCom, της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή που διευθύνει τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μάτις και ο αλ Ατίγια υπογράμμισαν «τη σημασία να αμβλυνθούν οι εντάσεις, ώστε όλοι οι εταίροι στην περιοχή του Κόλπου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στα επόμενα βήματα προκειμένου να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους», σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Κουβέιτ και τη Γαλλία για την άμβλυνση των εντάσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετέβη την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 στο Κατάρ και αναμένεται να επισκεφθεί το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σάλμαν.

Το Ριάντ «έχει τη δυνατότητα να λύση την κρίση» ως «μεγάλος αδελφός και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες για το θέμα. Επίσης η τουρκική προεδρία επεσήμανε ότι είναι προγραμματισμένες τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Παρισιού και Ντόχα.

Μετά την έναρξη της κρίσης στον Κόλπο, η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να ακολουθεί μια σταθερή πολιτική. Ο Τραμπ αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι συντάσσεται με την απομόνωση του Κατάρ, το οποίο κατηγόρησε ότι «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε πολύ υψηλό βαθμό». Όμως το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αυξήσει τις εκκλήσεις για εξεύρεση λύσης και διάλογο.

Στόχος του Τράμπ δεν είναι μόνο η τρομοκρατία και οι χρηματοδότες εμίρηδες του Κατάρ και των άλλων αραβικών εθνών , η Τουρκία και το Ιράν,   αλλά και η πιθανή παρουσίαση  του Ομπάμα ως «σπόνσορα» της τρομοκρατίας λόγω του εκβιασμού που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την  κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, για την υπόθεση Φλυν.

Η ουσία είναι ότι η Μέση Ανατολή και οι εμίρηδες σε κάποιο διάστημα ενδέχεται να μετατραπούν  από τις ΗΠΑ σε «κακομοίρηδες» .   

Όμως....Τουρκία, Ιράν και λοιποί  "συγγενείς" θα τεθούν κάτω από άμεσο σχέδιο εξόντωσης ......των ΗΠΑ εδώ και τώρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ