Σκοπιανό

Xρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα: Τέλος το σχέδιο «Σκόπια 2014» και στροφή στο ζήτημα της ονομασίας: Γκρεμίζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου να ενταχθούν σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και να σωθούν!

Μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να τελειώνει μια και καλή με όσους καπηλεύονται την ιστορία μας καταγράφεται τις τελευταίες ώρες με την νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να επιθυμεί στροφή στο ζήτημα της ονομασίας. Την στροφή αυτή την είχαμε έγκαιρα αποκαλύψει στο άρθρο Τεράστια νίκη της Ελλάδας και του Κ.Καραμανλή με το ιστορικό «ΟΧΙ» στο Βουκουρέστι: Τα Σκόπια διαλύονται, επί τάπητος αλλαγή ονόματος, σημαίας, εμβλήματος! (βίντεο) όπου αναφέραμε χαρακτηριστικά:

"Η αλλαγή του ονόματος είναι ο κύριος και απώτερος στόχος που κρύβεται από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του κράτους και της εκμηδένισής του. Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή του ονόματος μέσα από την προηγουμένως αλλαγής της σημαίας, του ύμνου, του εμβλήματος και την καθιέρωση της διγλωσσίας (Σλαβικά- Αλβανικά) στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του ονόματος, που σημαίνει απώλεια όλης της ταυτότητας που δεν θα πρέπει να υφίσταται. Εάν αλλάξει το όνομα, είναι εύκολο να αλλαχθούν και τα άλλα σύμβολα. Γνωρίζουμε ότι τα αλβανικά πολιτικά κόμματα κλήθηκαν από τον Έντι Ράμα για συνομιλίες και γνωρίζουμε επίσης ότι ο Έντι Ράμα ήρθε στην εξουσία με την υποστήριξη του Τζορτζ Σόρος. Ο τελικός στόχος είναι να καταστρέψουν το VMRO-DPMNE, επειδή δεν συναινεί σε αλλαγή του ονόματος», τονίζουν πηγές των Σκοπίων.

«Η αλβανική πλατφόρμα έχει μια διαφορετική σημασία. Να ασκήσει πίεση στο σλαβικό κράτος για να λυθούν μεγάλα προβλήματα- με την επίλυση του ονόματος θα ενταχθούμε στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», προσθέτουν.

Μάλιστα αλβανικό κόμμα στα Σκόπια προτείνει:

«Το κράτος χαρακτηρίζεται από τέσσερα βασικά στοιχεία: τους ανθρώπους, τη γλώσσα, την επικράτεια και την κυριαρχία επί του εδάφους"....

Στροφή στο ζήτημα της ονομασίας ετοιμάζει ή νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη το οποίο αναδημοσιεύει το tribune.gr

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, σε δηλώσεις του κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι "Σκόπια 2014" και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό, γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ την Πέμπτη.

Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο «Σκόπια 2014» , ο κ. Αλαγκιόζοφσκι σημειώνει ότι «πρέπει να το διακόψουμε άμεσα, διότι σαν το κουτί τής Πανδώρας καθημερινώς μέσα στη νύκτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο νέος Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού αποκαλύπτει, επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τις προθέσεις του για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του μεγαλοϊδεατισμού.

Τονίζει συγκεκριμένα:

«Στους πρώτους έξι μήνες τής θητείας μου, θα προβούμε σε σοβαρή ανάλυση για το τι έχει κατασκευασθεί, τι έχει ενσωματωθεί, ποια είναι ή άξια του, πόσο κοστίζει η συντήρηση αυτών των κτιρίων και μνημείων. Θα διοργανώσουμε διεθνές συνέδριο για το σχέδιο, όπου θα αναπτυχθούν τα μελλοντικά σενάρια για το τι πρέπει να γίνει με αυτό. Θα είμαστε προσεκτικοί με τις αποφάσεις. Δέκα φορές θα μετράμε και μία θα κόβουμε, μέσα από ευρεία δημόσια διαβούλευση. Αυτό πού οπωσδήποτε θα κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει αυτό το σχέδιο και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κακή κατάρα κάποιου κακού μάγου».

Είναι απολύτως προφανές από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Πολιτισμού των Σκοπίων, γράφει η ΕΣΤΙΑ, ότι αρχίζει η αποκαθήλωση των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού εκπέμπουν αλυτρωτισμό και μαζί με την ψευδοϊδεολογία αποτελούν κατάρα για τη χώρα.

Χαρακτηριστική των προθέσεών του είναι ή φράσις «δέκα φορές θα μετράμε, μία θα κόβουμε».

Η αλλαγή πολιτικής τής νέας κυβερνήσεως στο θέμα τής ονομασίας προκύπτει και από τις επιθέσεις πού δέχεται από τον φιλικό προς τον Γκρούεφσκι Τύπο, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο όποιος έλαβε το χρίσμα σε ειδική συνάντηση με τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνάντησις η οποία έγινε γνωστή με ανάρτηση φωτογραφίας από τον ίδιο, στη σελίδα του στο Facebook.

Η προσκείμενη στον Γκρούεφσκι εφημερίδα VECER υποστηρίζει ότι εργοδότης του Ντιμιτρόφ είναι εδώ και χρόνια ή διεθνής κοινότης, καθώς εργάζεται σε πολιτικό ινστιτούτο στην Χάγη το όποιο χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι πού τον γνωρίζουν καλά λένε ότι ο Ντιμιτρόφ έχει έλθει με μια συγκεκριμένη αποστολή, την αλλαγή του ονόματος.

Ως αντάλλαγμα για τη στροφή αυτή στην εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, ο νέος υπουργός, ο όποιος συντόμως θα προσκληθεί στην Αθήνα από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, θα υποστηρίξει ότι ο συμβιβασμός για το όνομα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο NATO και στην EE, γράφει η ΕΣΤΙΑ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ερωτηθείς αν έχει επικοινωνήσει με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και αν θα επισκεφθεί την Αθήνα, ανέφερε:

«Μιλήσαμε χθες τηλεφωνικά, ενώ σήμερα το πρωί μίλησα και με την ομόλογό μου από την Βουλγαρία. Και από εκεί έλαβα πρόσκληση.

Θα δούμε πως θα είναι το πρόγραμμα, ωστόσο στόχος μου, κάτι που έχω εκφράσει και δημόσια κατά την προηγούμενη εβδομάδα, είναι πως θα ήθελα η πρώτη διμερής επίσκεψή μου να είναι στην Αθήνα, διότι εκεί έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα και δουλειά μας, της διπλωματίας, είναι να λύνουμε τα προβλήματα και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις.

Και νομίζω πως θα βρούμε τρόπο, παρά το πρόβλημα αυτό [σ.σ. του ονόματος] να έχουμε ωραίες, θετικές σχέσεις.

»Βασικά θέλω να πω στην περιοχή ότι από σήμερα η “Μακεδονία” έχει νέο πρόσωπο. Και αυτό θα το δείξουμε και έμπρακτα.

»Και εννοείται ότι θα έχω πολλές επισκέψεις στις Βρυξέλλες, αλλά αυτές δεν θα είναι σε διμερές επίπεδο».

Ερωτηθείς για το θέμα του ονόματος, ανέφερε: «Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα, παρότι δεν θα έπρεπε από νομικής άποψης, είναι συνυφασμένο και με τις δύο διαδικασίες ενσωμάτωσης [σ.σ. στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ].

»Ωστόσο και δίχως αυτό, οι σχέσεις με τους γείτονες είναι πάντοτε πολύ σημαντικές».

Την πρόθεσή του να προσκαλέσει στην Αθήνα τον νέο ομόλογό του της πΓΔΜ ώστε να «βρούμε τρόπους και για να εντείνουμε τη συνεργασία μας αλλά και για να ξεπεράσουμε δημιουργικά και μέσα στην κουλτούρα της δημοκρατικής συναίνεσης ό,τι προβλήματα κουβαλάμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για την πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Ντάβορ Ίβο Στίερ.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ και πως του ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσκαλέσει τον υπουργό του των Εξωτερικών, μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέλημα της Ελλάδας για την πΓΔΜ είναι η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητα της για την ίδια και το μέλλον της, επισημαίνοντας ότι «η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία των Σκοπίων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα της, η ακεραιότητα της και η σταθερότητα της. Και ότι όλοι οι γείτονες της και τα κράτη που ενδιαφέρονται και σχετίζονται μαζί της πρέπει να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα και το μέλλον της. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι- σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

«Πάντα το λέω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «ότι η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Θέλουμε τη βόρεια γείτονα μας να την βγάλουμε από την φυλακή που έβαλε τον εαυτό της και να κατανοήσει ότι στοιχεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι η πολιτική συναίνεσης και συμβιβασμών τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή όσο και στη γειτονιά μας».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτύξουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πολλαπλασιάζονται χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι διπλωμάτες μας, και να βρούμε και να αναπτύξουμε κι άλλα πεδία συνεργασίας. Θέλουμε τη σταθερότητα αυτής της χώρας, και όπως πειραχτικά λέω στα αγγλικά, αυτή η χώρα είναι δώρο των θεών αλλά δεν επέλεξαν καλό νονό», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ