Κόσμος

Τώρα ξεκινά η πραγματική μάχη: Οι Ρώσοι εκκενώνουν το κουρδικό καντόνι του Αφρίν: Ο Ερντογάν επιτίθεται και το αναγγέλλει από τη...Μόσχα!

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει  μια νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της  Ιεράπολης αλλά και της Ράκκα για να αποτρέψει την εμφάνιση ενός κουρδικού κράτους...τελεία και παύλα, αναφέρουν οι Ρώσοι μέσω της εφημερίδας IZVESTIA  . Αυτή την ώρα συναντιούνται οι Υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Τουρκίας σε μια συνάντηση η οποία θα κρίνει πολλά... Οι Ρώσοι εκκενώνουν το στρατόπεδο Kafr Jannah στο Αφρίν...

Ο ανταποκριτής της «Izvestia», επισήμανε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σφόδρα σε μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αποφασιστική δράση της Άγκυρας είναι πολύ πιθανή ακόμη και τα επόμενα 24ωρα.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία στην Βόρεια Συρία ενός κουρδικού κράτους και είναι έτοιμη «με την παραμικρή απειλή» να ξεκινήσει ακόμη μία στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

«Ποιες είναι οι αρνητικές διεργασίες στη Συρία; Αν αυτές προκαλέσουν  απειλή στα σύνορά μας, θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα Ευφράτη»  είπε ο Τούρκος ηγέτης, απαντώντας σε ερώτηση της  ρωσικής εφημερίδας μετά από μια συνάντηση του με  πρόσφυγες από τη Συρία στην πόλη  Harran στη νοτιο-ανατολική Τουρκία .

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Άγκυρα νωρίτερα είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στην κατάληψη της Raqqa, αλλά οι δυτικοί εταίροι του συνασπισμού  προτιμούσαν να εμπλέξουν μόνο τους Κούρδους  .

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης τη λύπη του ότι οι χώρες που είναι στρατηγικοί εταίροι της Άγκυρας, είναι σε διαρκή « συνεννόηση με τους τρομοκράτες» των κουρδικών οργανώσεων  «Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης» (PYD) και  “Μονάδες Προστασίας” ( στρατιωτική πτέρυγα του Λαού (YPG).

Οι δηλώσεις Ερντογάν έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον. Μια πηγή στην ρωσική Δούμα, είπε ότι η νέα σύγκρουση στη Συρία δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και της καταπολέμησης κατά των τρομοκρατών,  και η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποφύγει ένα μεγάλο πόλεμο μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων.

« Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία για τη Συρία, ειδικότερα, στο πλαίσιο των συνομιλιών της Αστάνας»,  εξήγησε μέλος της Δούμας στην εφημερίδα «Izvestia».

Παρόμοια θέση έχει ληφθεί και στην Ουάσιγκτον. Στην έδρα της Κεντρικής Διοίκησης,  η αμερικανική ηγεσία του συνασπισμού ανακοίνωσε  ότι τώρα η καταπολέμηση της απειλής του ISIS  είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη σύγκρουση.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις στην περιοχή  να επικεντρωθούν στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους , ο  οποίος είναι μια σημαντική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», ανέφερε η αμερικανική πλευρά .

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ακαδημίας γεωπολιτικής, και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών Vladimir  Avatkov είπε στην «Izvestia» ότι  δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη η διεθνή και η πολιτική πτυχή του προβλήματος.

https://youtu.be/NcBFn-l1x9Q

«Η στενή συνεργασία των Αμερικανών και Κούρδων προκαλεί  σοβαρό εκνευρισμό στην Άγκυρα»,  δήλωσε ο  Avatkov. Από την πλευρά του Ερντογάν ακούγονται συνεχώς προειδοποιήσεις όλο και πιο συχνά, με την λύση του προβλήματος να είναι ΄σε κρίσιμο σημείο , ειδικά υπό το φως των απειλών για την αναθεώρηση των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σημερινή ανακοίνωση του  ο τουρκικός στρατός ανέφερε ότι οι ενισχυμένες με νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα δυνάμεις του YPG έριξαν στοχευμένα πυρά σε δυνάμεις του αποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού κοντά στην πόλη  Azaz στη βόρεια Συρία, για αυτό "απάντησε" με πυρά πυροβολικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες  υποστηρίζουν πολύ στενά  τον  YPG στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους στη Συρία, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των Τούρκων και του Ερντογάν προσωπικά , ενώ οι Τούρκοι   βλέπουν  τους   Κούρδους  μαχητές ως τρομοκράτες και φοβούνται ότι η δράση τους  θα πυροδοτήσει  κουρδική εξέγερση εντός της Τουρκίας .

Την ίδια στιγμή η ουσία το τι επίκειται πραγματικά να γίνει στην Συρία ελέχθη από Αμερικανό αξιωματικό της αεροπορίας , ο οποίος είπε : «Ο ISIS είναι τελειωμένη υπόθεση , η πραγματική μάχη έρχεται μετά».

Ο Ταξίαρχος Charles Corcoran της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που μάχεται με τα αεροσκάφη του την οργάνωση του  ISIS, πιστεύει ότι  οι μάχες κατά της οργάνωσης αυτής « είναι τελειωμένη υπόθεση » και η πραγματική μάχη στην Συρία  θα ξεκινήσει μόλις οι Τζιχαντιστές «φύγουν».

Ο  Corcoran σε συνέντευξη στο Military.co στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανέφερε τα  εξής: «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε  κατά του ISIS», και έδειξε  σε ένα χάρτη την Συρία και το Ιράκ για να περιγράψει περιοχές με  «κόκκινο χρώμα» οι οποίες  ελέγχονται από το ισλαμικό κράτος.

«Είναι αρκετά σαφές ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές θα τελειώσει και δεν θα πάει μακριά, η ουσία είναι το τι θα γίνει μετά .», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Corcoran είπε ότι «τα αμερικανικά μαχητικά ήρθαν σε αντιπαράθεση και κατέρριψαν το συριακό αεροσκάφος Su-22 , καθώς και δύο ιρανικά μη επανδρωμένα οχήματα , ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσεις είχαμε παραλίγο "χοντρό" «επεισόδιο»  στον αέρα».

Ο Ταξίαρχος  Corcoran είναι διοικητής της 380ης πτέρυγας μάχης που  είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή αναγνωρίσεων, για τον έλεγχο του εναέριου χώρου  και τον ανεφοδιασμού των δυνάμεων  τις  USAF , κατά  την διεξαγωγή επιχειρήσεων  των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία.

Η αποκαλούμενη από πολλούς λοιπόν ως « επόμενη ημέρα» κρύβει πάρα πολλά στην Συρία και αρκετοί διεθνείς εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η « αυγή της» μπορεί να φέρει  ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ