Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: «Ο αλαζόνας Τσίπρας ζητά «την απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο

Προκλητικός για μία ακόμα φορά ο ολοκληρωτικά «ελεγχόμενος» από τον Ερντογάν τουρκικός τύπος , κατονομάζει τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα ως « αλαζόνα»,  διότι ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο, για να δοθεί λύση στο κυπριακό.

 Ο Έλληνα πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου προέβη σε μια  δήλωση, σύμφωνα με την οποία τονίζει είναι  θέμα χρόνου πριν από την επίλυση από την Ευρώπη του θέματος της Κύπρου η «απόσυρση του τουρκικού στρατού από την  Κύπρο.»

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αγαστή συνεργασία με τον ΥΠΕΞ κ.Κοτζιά , τόνισε την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών στην εποπτεία των συνομιλιών και άλλων δραστηριοτήτων στην Κύπρο , και προειδοποίησε ότι η στάση του οργανισμού  θα δημιουργήσει ένταση στην περιοχή , αλλά πάνω απ 'όλα, μια αποτυχία στο θέμα αυτό «θα εξαφανίσει μια σημαντική ευκαιρία» επίλυσης του ζητήματος .

 «Ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί από την Κύπρο και οι σχέσεις καλής γειτονίας θα επαναληφθούν», τόνισε ο κ.Τσίπρας ενώ για τις  διαπραγματεύσεις  που θα διεξαχθούν στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου, είπε ότι τις βλέπει  ως ένα βήμα προς τα εμπρός, τονίζοντας ότι  η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει αυτή την πρακτική και δεν θα προβεί σε  βεβιασμένες αποφάσεις.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε : «Δεν είναι ούτε  αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι ρεαλιστής. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προχωρήσουμε  βήματα προς τα εμπρός με αποφασιστικότητα», είπε ο ίδιος.

« Η διενέργεια διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας-Ελλάδος και Κύπρου», συνέχισε ο Τσίπρας , υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής ΕΕ επισείουν επίσης την προσοχή λόγω του  αρνητικού αντίκτυπου ».

 «Περαιτέρω καλές γειτονικές σχέσεις της  Ελλάδας και της Τουρκίας, θα υπάρξουν εφ 'όσον υπάρχει σεβασμός των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου, ενώ ο ίδιος  τόνισε ότι  να υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», κατέληξε ο ίδιος .

Την ίδια στιγμή ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος παρέστη μαζί με τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών και χριστιανικών δογμάτων σε δείπνο , λόγω Ραμαζανιού.  που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε για «ισονομία» όλων των θρησκειών στην Τουρκία  , αφού πρώτα βέβαια βεβηλώθηκε η Αγία Σοφία από την ισλαμική προσευχή και έγιναν επίσημες δηλώσεις για την μετατροπή της σε Τζαμί.  

Μέλη χριστιανικών και εβραϊκών κοινοτήτων παρέστησαν σε ένα παραδοσιακό ισλαμικό δείπνο  που  φιλοξένησε  τοπικό ίδρυμα στην Κωνσταντινούπολη .

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Βέισι Καϊνάκ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για  τις υποθέσεις των θρησκευτικών μειονοτήτων, ήταν μεταξύ των φιλοξενουμένων του δείπνου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών, αρμενικών, ασιατικών, χαλδαίων, βουλγαρικών, γεωργιανών και εβραϊκών κοινοτήτων. Το δείπνο φιλοξενήθηκε από το Ίδρυμα Mardin Education and Solidarity Foundation (MAREV) .

Μιλώντας στο δείπνο, ο Kaynak είπε ότι η λέξη μειοψηφία για τις μη μουσουλμανικές κοινότητες ήταν λάθος ορισμός και ότι όλοι είναι «εξίσου πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

«Είμαστε ένα ενιαίο έθνος, ενώ άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών συνυπήρχαν εδώ και αιώνες σ 'αυτή τη γη.Ο καθένας σέβεται την πίστη του άλλου και αυτός είναι ο αληθινός ορισμός του κοσμικού χαρακτήρα, μιας έννοιας που δεν επιβάλλει καμία  πίστη σε μια χώρα ούτε κακομεταχειρίζεται κανέναν για τη δική του πίστη» , είπε ο ίδιος.

Ο Καϊνάκ μίλησε για τα  αιτήματα των μειονοτήτων  και δήλωσε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες δεν «ζητούν πολλά από το κράτος». «Θέλουν τα παιδιά τους να μαθαίνουν τις δικές τους γλώσσες στα σχολεία τους, θέλουν πίσω τους τόπους λατρείας, ενώ επιθυμούν την επιστροφή των περιουσιών που έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος », δήλωσε ο Kaynak.

Οι τουρκικές αρχές επεξεργάζονται ένα νέο σύνολο κανονισμών για την επίλυση ενός συνόλου θεμάτων σχετικά με τα ξένα θρησκευτικά ιδρύματα, την κύρια πηγή εισοδήματος και την πολιτιστική ταυτότητα των μειονοτήτων.

Εάν εγκριθεί, οι κανονισμοί θα επιτρέψουν ανεξάρτητες εκλογές σε αυτά τα ιδρύματα, δίνοντάς τους την ελεύθερη λειτουργία στις καθημερινές τους υποθέσεις. Θα δώσουν επίσης  ευρύτερη ελευθερία σε εκείνες τις κοινότητες που βρίσκονται  κυρίως στην Κωνσταντινούπολη μετά από δεκαετίες διακριτικής πολιτικής και αυστηρού ελέγχου  από το κράτος.

Οι μειονότητες στην Τουρκία αντιμετωπίζονται  ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τον 20ό αιώνα. Ο αμφιλεγόμενος φόρος περιουσίας που επιβλήθηκε το 1942, με στόχο τους πλούσιους μη μουσουλμάνους, το πογκρόμ του 1934 και των Ελλήνων το  1955 και η απέλαση των μη μουσουλμανικών Τούρκων πολιτών το 1964 προσέτεινε στο φόβο του τουρκικού κράτους μεταξύ των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Το πακέτο εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια αλλά θα υλοποιηθεί τώρα , θέλοντας να αλλάξει την άποψη του κράτους για τις μειονότητες και να αποκαταστήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές.

Τότε ο πρωθυπουργός και ο σημερινός Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες ακίνητα που είχαν κατασχεθεί από μειονότητες κατά τη διάρκεια των ετών θα επιστρέφονταν και θα αποζημιωνόταν για τα ακίνητα που αργότερα πωλήθηκαν σε τρίτους.

Πρόκειται όμως για "φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες ", made in Turkey με στόχο να ρίξουν " στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητα και της Ελλάδας. Ο εξωραϊσμός ενός στυγνού φασιστικού κράτους με κυρίαρχο το Ισλάμ ...δεν κρύβεται ότι να κάνουν οι νεο-οθωμανοί. 

Είναι στην ουσία ωραία και παχιά λόγια σαν αυτά που συνηθίζουν να λένε οι Τούρκοι προσπαθώντας να επιβληθούν σε άλλους λαούς , μόνο που είναι κούφια λόγια, απλά διότι οι πράξεις τους και η αιματοβαμμένη ιστορία αποδεικνύει ότι οι προθέσεις τους ήταν , είναι και θα είναι πάντα  «βάρβαρες»,  προκαλώντας την "Ύβρη" την οποία ακολουθεί πάντα όμως  η "Νέμεση" . 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ