Ρωσία

Συνελήφθη και φυλακίστηκε ο υποδιοικητής της ρωσικής εθνικής φρουράς και «φίλος» του Πούτιν για δωροδοκία

Με την κατηγορία της δωροδοκίας συνελήφθη στην Ρωσία ανώτατος  κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ήταν ο διαμορφωτής της υπό  δημιουργία ρωσικής εθνικής Φρουράς.

Χειροπέδες πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες, στον πρώην αναπληρωτή διοικητή της ειδικής μονάδας του υπουργείου εσωτερικών της Ρωσίας, Vyacheslav Varčuk (54 ετών), ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας που υποτίθεται ότι θα καθόριζε  τον προϋπολογισμό της νεοσύστατης  ρωσικής φρουράς.

Το σύστημα στην Ρωσία αντιδρά πολύ «βίαια» σε περιπτώσεις κρατικών αξιωματούχων που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος .

Οι συλλήψεις καλύπτονται  τηλεοπτικά κάποιες φορές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως ενός κρατικού αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών όχι .

 Στην προκειμένη περίπτωση ο Ρώσος στρατηγός συνελήφθη ως ύποπτος για  κλοπή δημοσίου χρήματος. Ο υποστράτηγος  Varčuk με τη βοήθεια των υφισταμένων του προσπάθησε να αυξήσει την χρηματοδότηση του μέσω παράνομων ενεργειών .

Τον Μάιο του περασμένου έτους  ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη σύσταση της ρωσικής Φρουράς και ο υποστράτηγος  Varčuk ήταν ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας που υποτίθεται θα ασχολούνταν με  τον προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της χρηματοδότησης της νεοσύστατης στρατιωτικής δομής της.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο υποστράτηγος  Vyacheslav Varčuk είναι ένας  πολύ πλούσιος άνθρωπος,  διότι διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία κληρονόμησε από την σύζυγό του . Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» θεωρείται ένας από τους πέντε πλουσιότερους  στρατηγούς.

Παρά το γεγονός ότι μόλις τώρα αποκαλύπτεται το περιστατικό, ο Varčuk ευρίσκεται στη φυλακή  τουλάχιστον εδώ και δύο μήνες. Μαζί του συνελήφθη και ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Κοστίν , ο οποίος έλαβε  δεκάδες εκατομμύρια ρούβλια για να δωροδοκήσει διάφορους άλλους κρατικούς αξιωματούχους .

Μαζί με τους Varčuk και  Kostin, οι  ανακριτικές αρχές  συνέλαβαν και τον αξιωματικό με  «ειδικές συνδέσεις».

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Varčuk το 2013 σόκαρε πολλούς με τη δήλωση του εισοδήματος του στην οποία ανέφερε το ποσό των 43,7 εκατομμυρίων ρουβλίων , ενώ  ο ετήσιος μισθός του ήταν τρία εκατομμύρια ρούβλια.

Όπως και πολλοί άλλοι Ρώσοι πολιτικοί και στρατηγοί, ο  Varčuk υποστήριξε ότι η περιουσία οφείλεται στην οικογένειά του και την γυναίκα του.

Ο Ρώσος αξιωματικός με  διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2010 είχε διορισθεί γενικός διευθυντής οικονομικών του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ του  είχε απονεμηθεί και το βραβείο του Τάγματος της Τιμής και είχε τον τίτλο του «Επίτιμου οικονομολόγου της Ρωσίας».

Ο Βλαδίμηρος όμως δεν παίρνει χαμπάρι ούτε από τίτλους , ούτε από φιλίες ,και τον έστειλε ταχύτατα στο «μπαλαούρο» μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του όπως οφείλει να κάνει κάθε σωστός ηγέτης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ