Κόσμος

Στήνεται προβοκάτσια εισβολής - Λευκός Οίκος: Η Συρία προετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα -Προειδοποίηση στον Ασαντ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα, και προειδοποίησε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι αυτός και οι ένοπλες δυνάμεις του «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» εάν προχωρήσουν σε επίθεση.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου γράφει ότι οι προετοιμασίες της Συρίας είναι όμοιες με εκείνες που έγιναν πριν τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και η οποία παρακίνησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την επίθεση με πυραύλους εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης.

«Μία ακόμα επίθεση με χημικά όλα από το καθεστώς Άσαντ» θα ήταν δυνατό να καταλήξει «σε μαζική δολοφονία αμάχων» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και πρόσθετε: «Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη Συρία για να εξαλείψουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας. Αν, ωστόσο, ο κ. Άσαντ διεξάγει μία ακόμα μαζική επίθεση δολοφονίας με τη χρήση χημικών όπλων, αυτός και το στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Άαντ είχε αρνηθεί ότι οι δυνάμεις του ήταν πίσω από την αεροπορική επίθεση με χημικά στη βορειοδυτική πόλη Χαν Σεϊχούν, τον περασμένο Απρίλη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων πολιτών ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Απαντώντας σε αυτή την επίθεση, πλοία του αμερικανικού ναυτικού εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ στο αεροδρόμιο Σαϊράτ στη δυτική επαρχία Χομς. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ σε αυτό υπήρχαν αποθήκες χημικών όπλων.

Όπως σημειώνει πάντως το BBC, η τελευταία εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην περιοχή μεταξύ των ΗΠΑ και του συμμάχου του Προέδρου Άσαντ, της Ρωσίας. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, και μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροπλάνου της Συρίας από τις ΗΠΑ, το Κρεμλίνο προειδοποίησε τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι θα θεωρούσε τα αεροσκάφη του ως στόχους.

Ο εξαετής εμφύλιος πόλεμος της Συρίας έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 300.000 νεκρούς και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες.

Συμμαχικές ισλαμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποίησαν τη σύγκρουση για να καταλάβουν γη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...