Ελληνοτουρκικά

Σε έξαλλη κατάσταση ο Ρ.Τ.Ερντογάν, τα έσπασε όλα και ψάχνεται για κρίση στο Αιγαίο: "Τουρκικά μάτια" στην «ελληνική Καταιγίδα» - Άγρια «αντεπίθεση» της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος»

Οι νέο-Οθωμανοί έχουν στρέψει όλα τα «μάτια τους και τα αυτιά τους» στην ελληνική ναυτική  άσκηση που διεξάγεται στο Αιγαίο πέλαγος , αξιολογώντας τα πάντα μετά τη τουρκική σφαγή στο Σιρνάκ και τις απανωτές σφαλιάρες με τον εξοπλισμό των Κούρδων από τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπως διαρρέουν Τούρκοι δημοσιογράφοι, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν εκτός εαυτού μετά το κάζο στο Σιρνάκ. Ηταν σε τόσο έξαλλη κατάσταση που άρχισε να σπάει ότι έβρισκε κοντά του. Δεν είναι και λίγο να ξεκληρίζεται η τοπική στρατιωτική ηγεσία της περιοχής που είχε την διεύθυνση των επιχειρήσεων κατά του PKK.

Χωρίς να εξέλθει προς το παρόν κανένα τουρκικό πολεμικό πλοίο , άλλωστε πριν δύο μέρες περατώθηκε η τουρκική ναυτική άσκηση, το τουρκικό επιτελείο απέστειλε 2 αεροσκάφη CN-235 μαζί με την συνήθη «εναέρια κουστωδία» των οπλισμένων F-16 BLOCK 52+, για να «φωτογραφήσουν » τα ελληνικά πολεμικά πλοία στην ελληνική θάλασσα του Αιγαίου.

Εκτός από την τετράδα F-16 που πραγματοποίησε τις υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Καλόγηρους, κοντά στην Άνδρο. συνολικά η Τουρκία έστειλε 10 μαχητικά F-16 σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ήταν δε τόσο έντονη η προσπάθεια των Τούρκων να δείξουν παρουσία στο Αιγαίο, όπου ο Ελληνικός Στόλος διενεργεί την άσκηση «Καταιγίδα 2017» με όλα τα διαθέσιμα πλοία του, που σημειώθηκαν και 4 αρκετά σκληρές αερομαχίες.

Το αξιοσημείωτο δε ήταν πως και τα δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα…

Συνολικά, σημειώθηκαν από τους Τούρκους 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

https://youtu.be/MGzP6EYHjsQ?t=6

 Είναι σίγουρο και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι εκτός των παράκτιων ραντάρ , των αεροσκαφών και όλου του επίγειου συστήματος παρακολούθησης των Τούρκων και όλοι οι δορυφόροι της σειράς  GOTURK  έχουν  ενεργοποιηθεί καταγράφοντας Συρία και το Αιγαίο πέλαγος .

Ο δορυφόρος  GOTURK παρέχει  δορυφορική «εικόνα» σε όλο το Αιγαίο και την Θράκη  για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK), παρακολουθώντας κάθε ελληνική  στρατιωτική κίνηση.

Η κίνηση αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση των τουρκικών κινήσεων εναντίον της Ελλάδας καθώς η Άγκυρα διαθέτει  αυξημένες ικανότητες στην συλλογή πληροφοριών που είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι για έναρξη επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή, οι δορυφόροι του τουρκικού στρατού, είναι προσανατολισμένοι όλοι, σε αποστολές (ISR) «Intelligence, surveillance and reconnaissance missions», δηλαδή σε απλά ελληνικά « στρατιωτική κατασκοπεία» .

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα διαθέτει έναν δορυφορικό σταθμό στην Τανάγρα , ο οποίος  εντάσσεται στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, που αποτελεί ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.

Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα.

Η δορυφορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των «προϊόντων» των  δορυφόρων αυτών υλοποιείται με άμεση συνεργασία  από τις έξι χώρες.

https://youtu.be/E3n1fg_JhaA?t=13

Οι τουρκικές παραβιάσεις σύμφωνα με το δελτίο στις 31 Μάιου  2017

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ        :    4 (10 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     :    2 CN-235

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         :     12

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          :     10

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         :     9

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        :      21 (13 από τα CN-235 και 8 από τους σχηματισμούς)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           :      4

ΠΕΡΙΟΧΗ                :     Β.Α , KENTΡΙΚΟ ΚΑΙ Ν.Α  ΑΙΓΑΙΟ

Φήμες που κυκλοφορούν αναφέρουν ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας ναυτικού ή αεροπορικού επεισοδίου με σκοπό την δημιουργία έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ενδεχομένως οι Τούρκοι να αναζητούν εναγωνίως   το  αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ», το οποίο είναι  έμφορτο με άρματα μάχης Leopard  ,ΤΟΜΠ Μ113Α2 , τζίπ HUMMER και πεζοναύτες για αποβίβαση  σε νησί του Αιγαίου στο πλαίσιο της Ασκήσεως «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017».

Θέλουν οι «γείτονες» να καταγράψουν με κάθε εξονυχιστική λεπτομέρεια το πώς θα κινηθούν οι ελληνικές δυνάμεις , υλοποιώντας σενάριο ανακατάληψης νήσου . Αυτό ακριβώς είναι που τους «καίει» πιο πολύ από όλα.

Από την άλλη πλευρά και η  ελληνική στρατιωτική ηγεσία ελέγχει και τεστάρει  την αποτελεσματικότητα των επίλεκτων δυνάμεων της  που αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε περίπτωση απότομης κλιμάκωσης , μέσα στο καλοκαίρι ελέω  Ερντογάν, και με δεδομένο διότι ο ίδιος  έχει δείξει σαφώς τις προθέσεις του έναντι Ελλάδος και Κύπρου.

Ταυτόχρονα, το ιδιαίτερα επιθετικό πνεύμα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος» αλλά και η υψηλή ετοιμότητά της, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά σε γενική άσκηση που πραγματοποίησε το σύνολο των Μονάδων και Ανεξαρτήτων Υπομονάδων της, το διάστημα από τη Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017.

Σε όλα τα σενάρια που κλήθηκε να εκτελέσει η Ταξιαρχία, στην κυριολεξία σάρωσε, καθώς οι χρόνοι επίτευξης των αντικειμενικών σκοπών που της είχαν τεθεί ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, παρά το γεγονός πως οι επιτελείς για να δυσκολέψουν την άσκηση την είχαν εμπλουτίσει και με πολλά και διαφορετικά επίπεδα αντίστασης από τον «εικονικό» εχθρό.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα σχετικές φωτογραφίες.

Η Τουρκία είναι αυτήν την στιγμή μια χώρα βαθιά διχασμένη ως κοινωνία και αυτό έχει αντίκτυπο και στις ένοπλες δυνάμεις στις οποίες χιλιάδες έμπειροι αξιωματικοί , υπαξιωματικοί, οπλίτες και πιλότοι ευρίσκονται είτε στην φυλακή είτε στα βουνά και κρύβονται.

Μια ένοπλη διένεξη με την Ελλάδα μετά την πολεμική επιχείρηση στην Συρία θα αποτελούσε την «συγκολλητική ταινία» της ήδη ρημαγμένης τουρκικής κοινωνίας κατά τον σουλτάνο Ερντογάν.

Για αυτό και ο ίδιος αναζητά συνεχώς «εχθρούς» γύρω από την χώρα , διαλαλεί ότι τα σύνορα της χώρας του  δεν περιορίζονται στα 760 χιλιάδες τετραγωνικά μίλια και μιλά για «αδελφούς» που "βασανίζονται" αναμένοντας την τουρκική βοήθεια.

Όλα αυτά οδηγούν σε πάρα πολύ πιθανό «επεισόδιο» στο Αιγαίο είτε τώρα είτε αργότερα μέσα στο καλοκαίρι μαζί με προσπάθεια κλιμάκωσης έναντι της Ελλάδος , ειδικά τώρα που είναι σχεδόν έτοιμο το «πρόπλασμα» του Κουρδιστάν.

https://youtu.be/WN7Hm9Fmh2E?t=5

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...