Υγεία

Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής στην ψυχική μας υγεία;

Η μουσική επηρεάζει αναμφισβήτητα τα συναισθήματά μας, όπως επίσης και η διάθεση μας αντικατοπτρίζεται στο είδος της μουσικής που ακούμε.

Ας δώσουμε έμφαση στη "συχνότητα" της μουσικής που ακούμε.

Η <<τονικότητα>> της μουσικής σε όλο τον κόσμο έχει ρυθμιστεί στα A (Νότα Λα) = 440 Hz , μιας και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) το καθιέρωσε το 1953. Ωστόσο, εξετάζοντας τη "δονητική φύση" και "συμπεριφορά" του σύμπαντος συνεπάγεται ότι, ο τόνος αυτός είναι σε δυσαρμονία με το φυσικό συντονισμό της φύσης και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά και συνείδηση.

Μερικές θεωρίες (αν και είναι σαθρές ως προς την επιστημονική τους εγκυρότητα) αφήνουν να εννοηθεί ότι το ναζιστικό καθεστώς ήταν υπέρ της υιοθέτησης αυτής της τονικότητας για να διαπιστωθεί μέσω μιας μυστικής επιστημονικής έρευνας, ποιο "πεδίο συχνοτήτων" μπορεί να προκαλέσει πιο αποτελεσματικά συναισθήματα φόβου, ανησυχίας και επιθετικότητας. Είτε ισχύει είτε όχι αυτή η συνωμοσία, υπάρχουν ενδιαφέρουσες μελέτες που επισημαίνουν τα οφέλη της ρύθμισης μουσικής τονικότητας στα Α = 432 Hz αντί των 440 που είναι σήμερα.

Πολλά συγκροτήματα, καλλιτέχνες και είδη μουσικής, ακόμη κι αν η μουσική τους είναι ρυθμισμένη στα Α = 440 Hz, μετά τη σύγκριση τραγουδιών τόσο στα A = 432 Hz όσο και στα Α = 440 Hz οι επιστήμονες διακρίνουν σημαντικές διαφορές. Δεν διαπιστώθηκε από ειδικούς του ήχου και επιστήμονες ότι η συχνότητα στα 440Hz μπορεί να μετατρέψει κάποιον σε "επιθετικό άτομο".

Αυτό που μπορώ να ισχυριστώ σαν απλός ακροατής και όχι σαν ειδήμων και που μπορώ να αντιληφθώ είναι ότι ο κόσμος εκτίθεται σε μουσική που επικεντρώνεται περισσότερο στο να διεγείρει τα "πρωτόγονα¨ ένστικτα που προσιδιάζουν σε φυλές που περιέρχονται σε κατάσταση έκστασης υπό την υπόκρουση δυσαρμονικής και βάρβαρης μουσικής που δεν εξυψώνει τον άνθρωπο σε ανώτερες πνευματικές σφαίρες αλλά τον αποχαυνώνει και τον εξαχρειώνει.

Η Σωτήρια Μουσική...

Η Alice Herz-Sommer, πιανίστρια που κατάφερε να βγει σώα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και πέθανε σε ηλικία 110 ετών, υποστήριζε στις συνεντεύξεις που είχε παραθέσει ότι κατάφερε να επιζήσει του ολοκαυτώματος χάρη στη μουσική. Τι μπορεί να κάνει η μουσική για σας; Η Herz-Sommer έλεγε ότι ήταν η αγάπη της για τη μουσική ήταν που τη βοήθησε να ξεπεράσει εκείνη τη δύσκολη περίοδο της ζωής της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί "Theresienstadt" στην τότε Τσεχοσλοβακία, επειδή μπορούσε σε κάθε δυσκολία να ανακαλεί στη μνήμη της τα αγαπημένα της μουσικά κομμάτια και να αντλεί δύναμη.

Οι επιστήμονες φαίνεται, μέσα από τη δουλειά τους, να συμφωνούν μαζί της, αφού υποστηρίζουν ότι πράγματι η μουσική (με τις αρμονικές προϋποθέσεις, τη δέουσα συχνοτική δομή και αρχιτεκτονική) μπορεί να έχει καταλυτική επίδραση και οφέλη στην ψυχική, πνευματική και σωματική μας υγεία. Ας το δούμε τα οφέλη της μουσικής ένα-ένα...

Μουσική για πνευματική εγρήγορση...

Η μουσική μπορεί να τονώσει την πνευματική μας εγρήγορση και τη συγκέντρωση, σύμφωνα με μελέτη, στα πλαίσια της οποίας, επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση στον εγκέφαλο, των κονσέρτων του Βιβάλντι γνωστών με το συλλογικό όνομα, "Τέσσερις Εποχές". Στη μελέτη συμμετείχαν νέοι εθελοντές οι οποίοι άκουσαν τα περίφημα "κοντσέρτα για βιολί" του Ιταλού συνθέτη, ενώ εκτελούσαν παράλληλα μια απαιτητική πνευματικά εργασία. Παράλληλα, οι επιστήμονες μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν την εργασία που τους υπέδειξαν οι ειδικοί πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια ακούγοντας Βιβάλντι από ζωντανή ηχογράφηση. Πάντως, στην περίπτωση που δεν αρέσκεστε στην κλασσική μουσική μην ανησυχείτε. Ευεργετικές επιδράσεις στην πνευματική και σωματική υγεία μας, έχουν και τα υπόλοιπα είδη μουσικής, όπως θα δείτε παρακάτω:

Η μουσική «δημιουργεί» καλύτερους μαθητές...

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2014, η οποία εξέτασε τις επιδόσεις παιδιών από φτωχικές συνοικίες του Σικάγο και του Λος Άντζελες, τα παιδιά που μαθαίνουν ένα νέο μουσικό όργανο μπορεί να αποκομίσουν ένα επιπρόσθετο όφελος, την ικανότητα να πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις στο σχολείο και ιδιαίτερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Στα πλαίσια της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε προ διετίας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας 9 με 10 ετών που είχαν διδαχτεί μουσική, σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα σε σχέση με όσα δεν είχαν παρακολουθήσει μουσικά μαθήματα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Nina Kraus από το πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, είπε συγκεκριμένα, ότι όσα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μουσικής για 5 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα δεν παρουσίασαν καμία μείωση, όσον αφορά στις επιδόσεις τους στο διάβασμα, μια αναμενόμενη εξέλιξη για πολλά παιδιά που προέρχονται από φτωχές γειτονιές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επίσης τους εγκεφάλους των παιδιών μέσω τομογραφίας και διαπίστωσαν ότι μετά από 2 χρόνια εκπαίδευσης στη μουσική, τα παιδιά μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τον έναν ήχο από τον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκονταν σε χώρο με πολύ φασαρία.

«Παρόλο που οι μαθητές που προέρχονται από πιο εύπορες οικογένειες έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, διαπιστώνουμε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να αλλάξει το νευρικό σύστημα των παιδιών από πιο φτωχικά περιβάλλοντα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μαθητή, βοηθώντας τον να αντισταθμίσει αυτό το μαθησιακό έλλειμμα», δήλωσε η Δρ Kraus.

Η μουσική ενισχύει τη μνήμη...

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Newcastle στην Αυστραλία, και το Πανεπιστήμιο Lille στη βόρεια Γαλλία, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από απώλεια μνήμης, εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στο κεφάλι. Στα πλαίσια της έρευνας, άνθρωποι με προβλήματα μνήμης από τραυματισμό στο κεφάλι οι οποίοι άκουγαν δημοφιλή τραγούδια, πέτυχαν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τον ίδιο αριθμό αναμνήσεων με συνομηλίκους τους που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη μνήμη τους.

Πολλά τα απρόσμενα οφέλη της μουσικής

Γενικότερα, σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η μουσική μπορεί να αποφορτίσει από εντάσεις και να αποσυμπιέσει όσους αντιμετωπίζουν έντονο άγχος καθώς και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων τα οποία αποδίδονται σε (ταχυκαρδίες, αρρυθμίες κτλ), συμβάλλει, επίσης, στην ανακούφιση του σωματικού πόνου, συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης και μπορεί ακόμη και να έχει θεαματικά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας.

Με μια ματιά, αυτά είναι τα 10 σημαντικότερα οφέλη της μουσικής, σύμφωνα με την επιστήμη...

-Βοηθάει στην πνευματική διαύγεια

-Ενισχύει την συγκέντρωση (concetration)

-Προάγει τη δημιουργικότητα

-Μπορεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του έντονου άγχους και των εντάσεων

-Συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου

-Θεωρείται ότι συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης

-Βοηθάει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται στο στρες, όπως ταχυκαρδίες, ταχυπαλμίες ή και αρρυθμίες

-Μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας

-Βελτιώνει τη μνήμη

-Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών

και όπως λέει και ο Νίτσε...

"Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...