Αρχείο

Με εντολή ΗΠΑ οι συνομιλίες για την ονομασία των Σκοπίων - Η Ουάσιγκτον θέλει να «φράξει» το δρόμο της Ρωσίας στα Βαλκάνια - Η κυβέρνηση έτοιμη να κάνει ένα ακόμη εθνικό ολίσθημα;

Από ποιους και γιατί ξαφνικά ανακινείται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με έντονο τρόπο προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ; Η απάντηση είναι και πάλι από τους Αμερικανούς που θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στα Βαλκάνια και να κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να κλείσουν τις διόδους στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Νικολά Γκρούεφσκι είχε καταφέρει να δημιουργήσει κλίμα σύγκρουσης με την Ελλάδα, λόγω των αλυτρωτικών ενεργειών της και την εμμονή της στο όνομα «Μακεδονία», αλλά βεβαίως και να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών, αφού αυτή η τακτική κρατούσε τη χώρα εκτός Συμμαχίας και βεβαίως δημιουργούσε κλίμα διάλυσης στα Σκόπια.

Ο Γκρούεσφκι έχασε την εξουσία και στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου εξελέγη ο αλβανόφωνος Ταλάτ Τζαφέρι. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή επιχειρήθηκε να στηθεί ένα πραξικόπημα προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας. Λογάριασε ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.

Αμέσως πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και κατέστησε σαφές στον Γκρούεφσκι πώς αποτελεί παρελθόν. Έδωσε το πράσινο φως για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και αμέσως το κλίμα των αναταραχών σταμάτησε.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Ζάεφ άρχισε να στέλνει μηνύματα στην Αθήνα πώς μπορούν τα Σκόπια να κάνουν… πίσω στο θέμα της ονομασίας και να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 δεν υπάρχει περίπτωση τα Σκόπια να μπουν στη Συμμαχία.

Σήμερα μάλιστα, μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ονομασίας. Προηγουμένως είχε ταξιδέψει στις Βρυξέλλες όπου είχε επαφές με αξιωματούχους της Ε.Ε. αλλά και του ΝΑΤΟ.  

Επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πώς οι επαφές με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών είναι «διερευνητικές» και στόχος είναι να τεθούν οι βάσεις για έναν ειλικρινή διάλογο. Είναι ωστόσο προφανώς πώς όπως τα Σκόπια έτσι και η Ελλάδα δέχονται πιέσεις από τις ΗΠΑ να ξεπεραστεί το βέτο του Βουκουρεστίου (αν δεν είχε πάρει πάνω του το θέμα τότε ο Κώστας Καραμανλής το όνομα θα είχε ξεπουληθεί) και να βρεθεί λύση.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς και η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει βήματα πίσω προκειμένου επιλυθεί το θέμα. Όρους και ονόματα τα οποία απέρριπτε παλαιότερα η Αθήνα και είχαν να κάνουν με τον γεωγραφικό προσδιορισμό (όπως Άνω Μακεδονία) τώρα φαίνεται να τα συζητάει, αν και το επιχείρημα παλαιότερα ήταν πως οτιδήποτε εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία» μπορεί να αποτελέσει αργότερα πάτημα από τα Σκόπια για έγερση εδαφικών αξιώσεων.

Όπως εξηγήσαμε η εκλογή της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια και το πρώτο θέμα που αυτή ανέδειξε, αυτό της ονομασίας, κάθε άλλο τυχαία είναι. Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται ο αμερικανικός παράγοντας που θέλει υπό πλήρη έλεγχο τα Σκόπια και βεβαίως να διατηρήσει τη μεγάλη του επιρροή στα Βαλκάνια.

Με την πολιτική τους οι ΗΠΑ έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος από τη σφαίρα επιρροής που είχαν και αυτό το εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά η Ρωσία. Δεν θέλει λοιπόν η Ουάσιγκτον να δώσει χώρο στη Μόσχα όσον αφορά στα Βαλκάνια και κάνει ότι μπορεί προκειμένου να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Το μεγάλο βέβαια ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση. Θα υποκύψει στις πιέσεις για άρον άρον λύση του ονόματος ακόμη και με διατύπωση που απέρριπτε κατά το παρελθόν η Ελλάδα ή τα Σκόπια είναι έτοιμα από την πλευρά τους να βάλουν αρκετό νερό στο κρασί τους προκειμένου να πάρουν το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ερώτημα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί επί του παρόντος καθώς το θέμα των Σκοπίων είναι αναπτυγμένο στην γεωπολιτική σκακιέρα μιας ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς η κυβέρνηση δεν θα κάνει άλλο ένα ολέθριο λάθος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ