Κόσμος

Κυρώσεις ετοιμάζεται να επιβάλλει στην Κίνα ο Ν. Τραμπ - Περίμενε περισσότερες πρωτοβουλίες στο θέμα της Β. Κορέας

Απογοητευμένος από την αδράνεια της Κίνας στο βορειοκορεατικό ζήτημα και σε θέματα διμερών εμπορικών σχέσεων εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και μελετά την πιθανότητα επιβολής εμπορικών κυρώσεων στο Πεκίνο, όπως ανέφεραν τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είπαν στο Reuters ότι ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με την Κίνα και εξετάζει διάφορες επιλογές περιλαμβανομένης και της επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα – μέτρο το οποίο ήδη μελετά, όπως έχει πει, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος για την προστασία των εγχώριων χαλυβουργιών.

Παραμένει, πάντως, ασαφές κατά πόσον ο Τραμπ θα προχωρήσει τελικά σε μέτρα κατά της Κίνας. Τον περασμένο Απρίλιο έκανε πίσω στην απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βορείου Αμερικής (NAFTA) μετά από αίτημα, όπως είπε, των ηγετών του Καναδά και του Μεξικό να σταματήσει το εκτελεστικό διάταγμα και να γίνει διάλογος για το θέμα.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση ως προς το τι πρέπει να γίνει με την Κίνα, ενώ δεν αποκάλυψαν τι άλλες επιλογές εξετάζονται. Αποφάσεις, πάντως, δεν αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Όσον αφορά το βορειοκορεατικό ζήτημα ο Τραμπ «θεωρεί ότι έδωσε στην Κίνα την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά», αλλά δεν έχει δει ικανοποιητικά αποτελέσματα, είπε ένας εκ των αξιωματούχων.

Η Ουάσιγκτον πιέζει το Πεκίνο να ασκήσει μεγαλύτερη οικονομική και διπλωματική πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να σταματήσει η τελευταία το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα, αλλά η Κίνα επιμένει ότι η επιρροή που μπορεί να ασκήσει στην Πιονγιάνγκ είναι περιορισμένη κι ότι ήδη κάνει ό,τι μπορεί.

Ο Τραμπ έδειξε την δυσαρέσκειά του για την αναποτελεσματικότητα των κινεζικών προσπαθειών με μια ανάρτησή του στο Twitter την περασμένη εβδομάδα:

«Αν και εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες του Προέδρου Σι και της Κίνας να βοηθήσουν με τη Βόρεια Κορέα, δεν απέδωσαν. Τουλάχιστον ξέρω ότι η Κίνα προσπάθησε!»

Ο Τραμπ έδειξε ότι επιθυμεί καλές σχέσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ όταν τον φιλοξένησε στο θέρετρό του, το Mar-a-Lago στη Φλόριντα τον περασμένο Απρίλιο.

Έκτοτε, όμως, η Πιονγιάνγκ συνέχισε ακάθεκτη τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εν μέσω πληροφοριών ότι ετοιμάζεται για νέα υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...