Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία στο Αιγαίο: Έριξε στη μάχη το διάδοχο του Barbaros – Ο ρόλος του γαμπρού του Ερντογάν

Το νέο τελευταίας τεχνολογίας τουρκικό ερευνητικό πλοίο, «MTA Oruç Reis», δοκιμάζει στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία με στόχο στη συνέχεια να το κατεβάσει στο Αιγαίο  για έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.

Το πλοίο αυτό, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, θα αντικαταστήσει το Barbaros Hayrettin Paşa στις ερευνητικές του εξορμήσεις ακόμα και σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές με τις ευλογίες του γαμπρού του Ερντογάν, του υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαιράκ. Μάλιστα ο Αλμπαϊράκ προανήγγειλε νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο και αλλού  λέγοντας ότι θα γίνουμε ακόμη πιο επιθετικοί.

albayrak1

Το πλοίο η κατασκευή του οποίου στοίχισε 400 εκατομμύρια τουρκικές λίρες είναι υπερσύγχρονο και διαθέτει όλα τα απαιτούμενα σύγχρονα όργανα για έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα. Έχει διάμετρο 22 μετρά και ύψος 86 μέτρα με εδικό προσωπικό 55 άτομα και μένει στο νερό επί 35 συνεχείς μέρες. Επίσης διαθέτει 35 ειδικές κάμερες ενώ έχει την δυνατότητα να κάνει έρευνες σε βάθος 20.000 μέτρων. Σε αντίθεση με το Barbaros έχει υποβρύχιο όχημα που ελέγχεται από μακριά και το οποίο μπορεί να κάνει συλλογή γεωλογικών, υδρογραφικών και ωκεανογραφικών δειγμάτων σε βάθος 1.500 μέτρων. Επίσης διαθέτει ελικοδρόμιο το οποίο μπορεί να λειτουργεί νυχθημερόν όπως και το  Barbaros.

Μάλιστα ειδική μνεία γίνεται στο γεγονός ότι το MTA Oruç Reis κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο της Τούζλα από Τούρκους σε αντίθεση με το Barbaros το οποίο αγοράστηκε από τη Νορβηγία το 2013.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ