Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ - Σεισμός 6.2 Ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Χίου -Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι - Πανικός σε Σμύρνη, Προύσσα και Κωνσταντινούπολη (βίντεο)


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πληροφορίες μιλούν  για μια γυναίκα που τραυματίστηκε στο Πλωμάρι.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 39 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης αναφέρονται ζημιές σε σπίτια.

Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές. Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αντιληπτή μέχρι την Αθήνα.

Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35.

Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα.

Ευστράτιος Κυτέλης, αντιπεριφερειάρχης Λέσβου

«Μόλις με ειδοποίησαν ότι έπεσε το εξοχικό μου σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή "Βατέρα Σταυρού", η οποία είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Απ΄ότι μου είπαν, έπεσαν τα μπαλκόνια και υπάρχει μια μεγάλη ρωγμή σε έναν τοίχο, με αποτέλεσμα να φαίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Έχουν βγει όλοι στους δρόμους, προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι του».

 

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.

Σε ευθεία γραμμή το επίκεντρο του σεισμού απέχει 270 χιλιόμετρα από την Αθήνα όπου ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

«Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός και δυνατός. Δεν έχουμε ακόμα ακριβή εικόνα για ζημιές και τραυματισμούς» δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.



Αισθητός και στην Τουρκία

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, ο σεισμός ήταν δυνατός και είχε μεγάλη διάρκεια.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στη Σμύρνη, όπως αναφέρει η Miliyet.
https://www.youtube.com/embed/iCeVubU_GRs

Ο ιστότοπος της Hurriyet έκανε λόγο για πολύ δυνατή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο που προκάλεσε πανικό στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, το Τσανάκκαλε, το Τερκιντάγ και την Προύσα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντίλι ο σεισμός σημειώθηκε στις 15.28 ώρα Τουρκίας, είχε εστιακό βάθος 10 χλμ και μέγεθος 6.3 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ.
https://www.youtube.com/embed/AoGyOawYrUI

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού στο Καραμπουρούν. Η Hurriyet επικοινώνησε με τον Κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Με βάση όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν φαίνονται να υπάρχουν τραυματισμοί ούτε σημαντικές υλικές ζημιές. Ήταν πάντως ένας πολύ ισχυρός σεισμός. Νιώθαμε την γη να τρέμει για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πιστεύαμε ότι θα κατέρρεε το κτίριο. Ο κόσμος έχει ανησυχήσει, ενώ αρκετοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, φοβούμενοι μετασεισμούς. Πάντως γενικά επικρατεί ψυχραιμία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ