ΗΠΑ

Γκάφα ολκής του αμερικανικού Πενταγώνου: Το αποτυχημένο καμουφλάζ στις στρατιωτικές στολές

Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να έχει πληρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές στολές για τον Εθνικό Στρατό του Αφγανιστάν, επειδή χρησιμοποίησε ιδιωτική εταιρεία που χρησιμοποίησε ένα σχέδιο καμουφλάζ ακατάλληλο για το έδαφος της χώρας, σύμφωνα με το Ειδικό Επιθεωρητή του Αφγανιστάν στο Πεντάγωνου, γράφει η Washington Examiner.>

Όπως αναφέρει η έκθεση το υψηλό κόστος και η επιλογή ενός πράσινου μοτίβου οφείλεται στην απόφαση να επιλεχθεί καμουφλάζ που θα το καθιστούσε πιο δύσκολο για τις εχθρικές δυνάμεις να αποκτήσουν το ίδιο σχέδιο με τον Αφγανικό Εθνικό Στρατό.

«Η ανάλυσή μας διαπίστωσε ότι η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας να προμηθεύσει τον Αφγανικό στρατό με στολές χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο σχέδιο καμουφλάζ δεν βασίστηκε σε αξιολόγηση του αφγανικού περιβάλλοντος”, ανέφερε η έκθεση. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι το κόστος προμήθειας για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 40-43 % υψηλότερο.»

Η έκθεση ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν Abdul Rahim Wardak “είδε” το πρότυπο σε μια ιστοσελίδα το 2007 και του ”άρεσε αυτό που είδε».

«Του άρεσαν τα δάση, τα αστικά και τα εύκρατα σχήματα», ανέφερε η έκθεση, παρά το γεγονός ότι τα δάση καλύπτουν μόλις το 2,1% του συνολικού εδαφικού χώρου του Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει 1.4 εκατομμύρια στολές από το 2008 (και 88.000 επιπλέον παντελόνια), καταβάλλοντας στην HyperStealth Biotechnology Corporation, 94 εκατομμύρια δολάρία.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόφαση, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να διεξαχθεί καμία επίσημη δοκιμή ή αξιολόγηση, πρόσθεσε 26,65 με 28,23 εκατομμύρια δολάρια για το κόστος των στολών του Αφγανικού Στρατού από το 2008.

«Ως εκ τούτου, ούτε το Υπουργείο Άμυνας ούτε η αφγανική κυβέρνηση γνωρίζουν αν η στολή είναι κατάλληλη για το περιβάλλον του Αφγανιστάν ή αν στην πραγματικότητα εμποδίζει τις επιχειρήσεις τους παρέχοντας έναν πιο… εμφανή στόχο στον εχθρό», ανέφερε η έκθεση.

onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ