Ελληνοτουρκικά

Απίστευτη προκλητικότητα και ειρωνεία από την Τουρκία κατά της Ελλάδας για την Αγία Σοφία: «Να γίνετε δημοκρατική χώρα, να σέβεστε τις θρησκείες!»


Πρόκληση χωρίς όρια και ειρωνία από τους Τούρκους, που μετέτρεψαν την Αγία Σοφιά σε τζαμί με το έτσι θέλω και ζητούν τα… ρέστα από την Ελλάδα γιατί αντέδρασε!

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να αφήσουν αιχμές κατά της χώρας μας, την οποία καλούν να γίνει μια «μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες!»

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Καταδικάζουμε τη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την απαγγελία του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να δώσει συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και τη "Νύχτα της Δύναμης", επέλεξε να διαστρεβλώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το ιστορικό της Ελλάδας στο πεδίο της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία είναι μεταξύ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι καλά γνωστό.

Αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα: Οι Ελληνικές αρχές υποβάλουν την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, υποβάλουν νόμους κατά των εκλεγμένων μουφτήδων σχετικά με τα καθήκοντά τους και απέρριψαν, φέτος, για άλλη μια φορά το αίτημα των μουσουλμάνων για προσευχή κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχει ανοιχτό τζαμί.

Γι’ αυτό, μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τι αντιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τζαμί ούτε στην πρωτεύουσά της, από τον διαθρησκευτικό διάλογο που ανέφερε η ανακοίνωση.

Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες
https://twitter.com/gevezebar/status/877747558277316608

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

ΗΠΑ: Καλούμε την Τουρκία να σέβεται την παράδοση και την πολύπλοκη ιστορία της Αγ. Σοφίας

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματία στην προσπάθεια του Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, η εκπρόσωπος του State Department, Heather Nauert απέστειλε μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να διατηρήσει τον υφιστάμενο κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, το καταλαβαίνουμε και το σεβόμαστε αυτό. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοση της και την πολύπλοκη ιστορία της», τόνισε συγκεκριμένα.

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην ιδέα να την μετατραπεί  σε τζαμί, η εκπρόσωπος του State Department έσπευσε να αποσαφηνίσει : «Δεν λέω καθόλου αυτό. Είναι μια περίπλοκη ιστορία και αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, πολλές θρησκείες. Και γι 'αυτό απλώς θα ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να το κάνει αυτό, για να το διατηρήσει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...