Κόσμος

Αντιδράσεις στην Τουρκία για την μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Αντιδράσεις, και διαδικτυακή σύγκρουση, έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ανάγνωση του Κορανίου και η τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία.

Η τουρκική εφημερίδα Yeniakit υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2016 ο διορισμός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία προκάλεσε διπλωματική κρίση με την Ελλάδα. «Ο έλληνας υπουργός Άμυνας ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ενθρόνιση του Πατριάρχη διαμαρτυρόμενος για το διορισμό ιμάμη ο οποίος τέλεσε προσευχή» σημειώνει η εφημερίδα.

Από την πλευρά τους, τούρκοι πολίτες δηλώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αντίθεσή τους στην πράξη αυτή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η Αγία Σοφία από μουσείο πρέπει να γίνει ξανά τζαμί επιτιθέμενοι στους συμπατριώτες τους.

Όπως αναφέρει ένας τούρκος πολίτης στο Twitter, η Αγία Σοφία δεν είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά ένα σύμβολο για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και άλλα δόγματα. Σημειώνεται ότι τo 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ