Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup αλλά και για την παραμονή Τσακαλώτου στην κυβέρνηση - Πιθανό και το σενάριο του ανασχηματισμού αν δεν υπάρξει ελάφρυνση χρέους

Οι ώρες για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup μετρούν αντίστροφα και απ' ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, στην οποία έχει επενδύσει πολιτικά η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Κι αυτό γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φαίνεται να έχει πειστεί να μεταβάλει τη στάση του παρά το γεγονός ότι δέχεται πυρά ακόμη και από τη χώρα του (οι Πράσινοι τον κατηγόρησαν για σχιζοφρενική στάση).

Εκτός ωστόσο από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup ίσως κυλούν αντίστροφα και οι ώρες παραμονής του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κυβέρνηση και εδικά στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση που προκύψει «ναυάγιο» και το μόνο που καταφέρει η κυβέρνηση σήμερα είναι να πάρει μόνο η δόση, τότε ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον «τσάρο» της Οικονομίας και είναι πολύ πιθανό να δει την πόρτα της εξόδου.

Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να τον αποπέμψει χωρίς δεύτερη κουβέντα αφού θα έχει αποτύχει μετά από διαπραγματεύσεις μηνών να φέρει σε πέρας τον μείζον στόχο, που θα μπορούσε και πολιτικά να αντιστρέψει την κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έστελνε και ένα μήνυμα σε όσους επιχειρούν να τον αμφισβητήσουν από το εσωτερικό του κόμματος του ή δημιουργούν κλίμα σε βάρος του. Μην ξεχνάμε πώς ο κ. Τσακαλώτος είναι επικεφαλής της ομάδας των «53» που ασκούν κριτική στις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, αν και τελευταίως έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια.

Μία τέτοια «εκπαραθύρωση» του κ. Τσακαλώτου πάντως μάλλον συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες γιατί απλά θα χρεώνονταν την αποτυχία και ο ίδιος ο Α. Τσίπρας (όχι βέβαια ότι δεν έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη). Είναι πιθανότερο λοιπόν να υπάρξει ένας πιο εύσχημος τρόπος για την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση.

Η παραίτηση είναι μία λύση, όπως επίσης και ο ανασχηματισμός. Αν κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση όπως θέλει η κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup είναι πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας προκειμένου να αντισταθμίσει το μεγάλο πλήγμα ότι δεν κατάφερε να πάρει την ελάφρυνση του χρέους να κάνει έναν ανασχηματισμό και να αλλάξει πέραν του κ. Τσακαλώτου και άλλες υπουργούς που έχει διαπιστώσει ότι δεν είναι παραγωγικοί ή ότι έλκουν τα πυρά της αντιπολίτευσης και προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία.

Το ποιοι μπορούν να αποχωρήσουν και ποιοι να μπουν στην κυβέρνηση σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό είναι θέμα που θα αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ωστόσο έχει πει σε ανύποπτο χρόνο πως θα ήθελε να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση. Πόσο μάλλον αφού μετά την δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί η τρίτη που είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού έρχεται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Τσακαλώτος επίσης, όπως λένε και οι πληροφορίες δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Το γυαλί στις σχέσεις των δύο φέρεται να έχει ραγίσει από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών, έκανε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε τελείως διαπραγματευτική προσέγγιση.

Μετά και τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης αρκετοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για «πρωθυπουργικό άδειασμα» στον κ. Τσακαλώτο, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, από την πλευρά του, να μην πιστεύει απόλυτα τη γραμμή που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιες πηγές μάλιστα κάνουν λόγο για δύο «διευθυντήρια» ένα στο μέγαρο Μαξίμου και ένα στο υπουργείο Οικονομικών που συγκρούονται για την γραμμής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Όπως και να έχει πάντως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ψήφισε ένα 4ο μνημόνιο, είναι απολύτως έτοιμη να το εφαρμόσει και δεν έχει λάβει από τους δανειστές απολύτως τίποτα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις. Αυτές, το μόνο που έκαναν ήταν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον λογαριασμό που θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...